krpan in druščina postani član

Naslov teme: Novi prispevki pri oddaji APRIL 2012-komentar Matjaž K

2880  11.05.2012 - 10:11h / Drugi davki in takse / Avtor: beka / 85 / 5

Sem prosila za pojasnilo že pri prvotni temi, pa verjetno niste več brali.

 

Matjaž K. Imamo isti primer. Oddali smo v aprilu, dobili obvestilo o novi zav. osnovi za APRIL. Na DU NM so mi danes pojasnili, da se lahko pritožim na odločbo DURS. Dobili so namreč INTERNO pojasnilo s strani Generalnega urada, da se letos izjemoma smatra, da je rok za oddajo 31.3., kljub temu da je bil dovoljen rok za oddajo 2.4., in zato se nova zav. osnova določi za APRIL.

Kaj predlagate? Da plačamo še po stari, v našem primeru NIŽJI osnovi in se pritožimo na odločbo? Skrbi nas namreč, da bo INTERNO pojasnilo obveljalo in bomo morali plačati zamudne obresti od premalo plačanih prispevkov.

Hvala.

Matjaž K - 11.05.2012 - 10:58

Odločitev je vaša:

 

če želite mir, se uklonite, če pa želite pravico, pa se pripravite na parletno "jajčkanje" s pritožbami (pri čemer boste tudi v tem primeru najprej plačali "po njihovo". potem pa dobili rzaliko vrnjeno).

 

Moje (zelo direktno) izračeno mnenje o novem internem pojasnilu GDU pa je (pa ne zameriti mojega izrazoslovja - v zadevi prispevkov bom DURS imel "v želodcu" do konca življenja):

 

naj si GDU in vsi uradi z njim obrišejo svoje r**i.

 

lp

p.s.

Če pa želite, vam pošljem odločbo MF, s katero sem "zmagal" pa jogreste "interno" pokazati na vaš davčni urad in se malo "razpištolite"-daste za vedeti, kakšna je resnica (lahko pa odločbo v vednost pošljete tudi na GDU - bodo "veseli", da MK še vedno vihti svojo mesarico).

beka - 11.05.2012 - 11:43

Hvala lepa za vaše iskreno mnenje. Na kakšen način pa lahko pridem do vaše odločbe?

Matjaž K - 12.05.2012 - 09:24

Pošljite mi vaše kontaktne podatke (npr. e-mail, fax) na davcni_scit@siol.net pa vam bom odločbo poslal (ali skenirano na mail ali pa po fax-u).

lp

maja - 12.05.2012 - 11:01

Tudi v Velenju se ubadamo z enakim problemom. Na glavno pisarno DU Velenje smo že prejšnji teden poslali vprašanje in prošnjo za uraden odgovor, po kateri osnovi naj plačamo glede na datum oddaje-april; odgovora do včeraj še ni bilo, le zavezanec je dobil obvestilo, kot vsi ostali, ki so oddali napovedi  v marcu, da plača za april po novi osnovi. Zanimivo pa je to, da je bil telefonski odgovor referentk pred štirinajstimi dnevi, da pa v primeru oddaje v aprilu višja osnova šele za maj, plačljivo v juniju. Torej zmeda na vseh področjih; res ni nam prijetno računovodjem, ko moramo podjetnikom sporočati kako se "handla" z njihovim težko prigaranim denarjem.

prispevki - 13.05.2012 - 22:31

Po ZdavP-u je oddaja obrazcev (obračunov ) do 31.3. v tekočem letu, v primeru, da pride ta datum na prazničen dan ali dela prosti dan. Ker je pa oddaja obračuna DDD obveznaoddajo osebno ali po pošti (razne pritožbe, napovedi za npr. kapital, ugovor na informativni izračun dohodnine ipd.).