krpan in druščina postani član

Naslov teme: d.n.o. izplačilo REK-2

2753  03.05.2012 - 08:26h / Ostalo / Avtor: eripals / 121 / 9

Iz dursa so me klicali da naš d.n.o. že dve leti od kar obstaja ni oddal na koncu leta REK -2

 

ne razumem zakaj, saj si ni izplačal dobička. Oni pravijo, da samo d.n.o. mora plačati dohodnino,čeprav si ni izplačal, glede na 90 člen zdoh.

davka nimamo malo..a moramo to res storiti.. itak bom najprej ustanovil s.p. ker tole mi ni logično nič.-

pa še obresti hočejo imeti.

 

res bi se rad kam pritožil.. LE ZAKAJ JE TAKO..

 

HVALA ZA NASVETE

Danja - 03.05.2012 - 09:57

Ta d.n.o. je res ena ponesrečena oblika družbe. Tudi meni ni logično, kako so naenkrat naumili, da je delež potrebno obdavčiti takoj po ugotovitvi dobička in ne šele ob izplačilu. Bi razumela, če bi d.n.o. lahko prosto razpolagal z denarnimi sredstvi. Ta denar pa dejansko ostane na računu, in se izključno uporablja za namene dejavnosti. A proti zakonu se ne da.

Sedaj se vam bo pojavil še en problem, vaš družbenik. V kolikor sta oba v tej dajavnosti, je o.k. Toda če je le iz solidarnosti pristopil, ni pa bil udeležen pri ustvarjanju dobička, naj bo tudi sedaj solidaren in naj se izpiše iz družbe pred samoprijavo za obdavčitev (notar lahko izključitev potrdi tudi za nazaj, dobiček lahko v tem primeru pripišete le na dejavnega družbenika.)

Matjaž K - 03.05.2012 - 12:29

"Le zakaj je tako.."

 

Ker tako določa zakon (ZDoh-2).

-----

NAČIN OBDAVČITVE DOBIČKA V DRUŽBI Z NEOMEJENO ODGOVORNOSTJO V POVEZAVI Z IZVAJANJEM TRETJEGA ODSTAVKA 90. ČLENA ZDOH-2

 

Pojasnilo DURS, št. 4210-151/2010, 16. 12. 2010


Pojasnilo v zvezi z obdavčitvijo razdelitve dobička v družbi z neomejeno odgovornostjo, usklajeno z Ministrstvom za finance:

 

1. Kdaj se dobiček obdavči oziroma, kdaj se dobiček pripiše kapitalskemu deležu družbenika in posledično, v skladu z 90. členom Zakona o dohodnini, tudi obdavči kot dividenda?

 

Dobiček*, ki ga ustvari družba z neomejeno odgovornostjo (v nadaljevanju: d. n. o.) tekom poslovnega leta, se na podlagi drugega odstavka 94. člena Zakona o gospodarskih družbah – ZGD-1 (Uradni list RS, št. 64/2009-UPB3) avtomatično pripiše kapitalskim deležem družbenikov. Pripis dobička kapitalskim deležem se obdavči kot dividenda, skladno s tretjim odstavkom 90. člena Zakon o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 51/2010-UPB6). Dobiček se pripiše kapitalskemu deležu družbenikov, ko je potrjeno oziroma sprejeto letno poročilo. S tem nastane zahtevek za izplačilo (pripis) dobička.

 

ZDoh-2 v tretjem odstavku 90. člena določa, da se kot dividenda obdavčuje tudi pripis dobička kapitalskemu deležu. Pri tem je davčna osnova, skladno s prvim odstavkom 91. člena ZDoh-2, dosežena dividenda, če ni s tem zakonom drugače določeno.

 

Za presojo o tem, kdaj je dohodek pridobljen oziroma dosežen, se uporabijo določbe 15. člena ZDoh-2. Tako se skladno s petim odstavkom 15. člena ZDoh-2 šteje, da je dohodek pridobljen oziroma dosežen v davčnem letu, v katerem je prejet, če ni s tem zakonom drugače določeno. Šteje se, da je dohodek prejet, ko je izplačan fizični osebi ali je kako drugače dan na razpolago fizični osebi.

 

Pri pripisu dobička kapitalskim deležem družbenikov d. n. o., davčna obveznost za družbenike osebnih družb nastopi v trenutku pripisa njim pripadajočega dela dobička. Dobiček se pripiše kapitalskemu deležu družbenikov, ko je potrjeno oziroma sprejeto letno poročilo. Z navedeno potrditvijo nastane zahtevek za izplačilo (pripis) dobička, zato ni potreben poseben samostojen sklep družbenikov.

 

Skladno s 94. členom ZGD-1 se pri d. n. o. na koncu vsakega poslovnega leta na temelju letnih računovodskih izkazov ugotovi dobiček ali izguba in se vsakemu družbeniku izračuna njegov delež pri dobičku ali izgubi. Družbeniku pripadajoči dobiček se pripiše njegovemu kapitalskemu deležu. Izračunani delež družbenika pri izgubi ter denar, ki ga je dvignil med poslovnim letom, se odpišeta od kapitalskega deleža. To pomeni, da se dobiček, ki ga tekom poslovnega leta ustvari d. n. o., avtomatično – po zakonu – pripiše kapitalskim deležem posameznim družbenikom in se v trenutku pripisa na ravni družbenika tudi obdavči. Pri tem pripominjamo, da družbenikom ni prepuščena odločitev o tem, kdaj bo dobiček pripisan kapitalskim deležem družbenikov, ker je to določeno z zakonom, in sicer v 94. členu ZGD-1. Ne glede na to, pa je mogoče shemo razdelitve dobička oziroma izgube, določene v 95. členu ZGD-1, z družbeno pogodbo urediti drugače.

 

Potem, ko je dobiček pripisan kapitalskemu deležu družbenika, se ne ločita vložek in dobiček, ker se je s pripisom dobička delež povečal in z njim razpolaga družbenik v skladu z določbami 96. člena (zmanjšanje kapitalskega deleža) ZGD-1.**

 

Glede na to, da so bili dobički, ki so bili pripisani kapitalskemu deležu posameznega družbenika, obdavčeni ob pripisu, pa se izplačilo deleža v dobičku družbenika d. n. o., ki se odpiše od njegovega kapitalskega deleža, skladno z 9. točko 95. člena ZDoh-2, šteje za neobdavčljivo odsvojitev kapitala in nima za zavezanca davčnih posledic, kar pomeni, da je davčno nevtralno.

 

2. Kako se davčno obravnava uporaba dobička za pokrivanje izgube v družbi z neomejeno odgovornostjo oziroma ali je uporaba dobička za te namene obdavčena?

 

Kot je pojasnjeno v odgovoru na prvo vprašanje, se pri d. n. o. na koncu vsakega poslovnega leta na temelju letnih računovodskih izkazih ugotovi dobiček ali izguba. Pri tem se vsakemu družbeniku izračuna njegov delež pri dobičku ali izgubi. Družbeniku pripadajoči dobiček se pripiše njegovemu kapitalskemu deležu. Izračunani delež družbenika pri izgubi, pa se odpiše od kapitalskega deleža. V primeru pripisa dobička negativnemu kapitalskemu deležu družbenika, se tak pripis dobička obdavči kot dividenda.

 

Potem, ko se na podlagi računovodskih podatkov ugotovita dobiček ali izguba, se vsakemu družbeniku izračuna njegov delež pri dobičku oziroma izgubi. Delež dobička, ki pripada posameznemu družbeniku, se pri d. n. o na podlagi samega zakona pripiše kapitalskemu deležu družbenika. Pri izgubi d. n. o. pa se kapitalski delež družbenika v poslovnih knjigah zmanjša za izračunani delež družbenika pri izgubi.

 

Ta način zakonskega porazdeljevanja dobička in izgube predpostavlja, da kapitalski deleži posameznih družbenikov niso konstantni, temveč spremenljivi. To pa pomeni, da ima lahko posamezni družbenik v družbi tudi negativni delež. To se zgodi, če je družba poslovala z izgubo, delež, ki odpade na posameznega družbenika, pa je višji, kot je bil njegov vložek in morebitni naknadno pripisani del dobička. Obstoj negativnega kapitalskega deleža družbenika je posledica zakonske norme, da družbenik ni dolžan zvišati dogovorjenega ali dopolniti z izgubo zmanjšanega vložka. Navedeno izhaja iz tretjega odstavka 80. člena ZGD-1. V družbeni pogodbi je lahko dogovorjeno, da mora družbenik ob nastanku negativnega deleža takoj vplačati dodatna sredstva in s tem odpraviti negativni kapitalski delež. To pomeni, da se družbenik zaveže v takšnem primeru pokrivati izgubo družbe z dodatnimi sredstvi.

 

* Vsak družbenik ima v poslovnih knjigah t. i. kapitalski konto, ki se oblikuje v otvoritveni bilanci in se ob koncu leta glede na dobiček povečuje oziroma zmanjšuje, če ima družba izgubo.

 

** Prof. dr. Šime Ivanjko, prof. dr. Marijan Kocbek: Korporacijsko pravo Pravni položaj gospodarskih subjektov, GV Založba, 2003, str. 326.

špoqqq - 03.05.2012 - 13:03

ja saj tole vemo, samo kako se temu izogniti.. bi radi nasvet..

tudi mi))

klmenko - 03.05.2012 - 13:25

mi smo dali to na nerazporejne dobiček in nismo pripisali h kapitalu

in nismo nič oddajai res obrazca..

 

smo se izognili temu?I HOPE

cah - 03.05.2012 - 15:51

Nič se niste izognili plačilu dohodnine od dobička, če ste d.n.o. - tudi vas bo "obvestil" davčni organ, saj razpolaga s podatki iz računovodskih izkazov.

zpšqqqq - 03.05.2012 - 15:56

mene pa zanima zakaj je bil durs tako dolgo let tiho, kakor eni pravijo, da niso tega

oddajali par let.

očitno nekaj ni ok, je moje mnenje.

 

prepričajte, pozanimajte se, preden oddajate rek in plačujete

D_Svet - 03.05.2012 - 17:00

RES JE.

Toplo priporočam = obrnite se na davčnega svetovalca.

 

Tudi pri d.N.o. je lahko drugače in se dobiček NE pripiše h kapitalskemu deležu družbenika (tako določbe ZGD-1).

Bodite pozorni tudi na zastaralni rok, ki je 5 let.

qweqaaa - 04.05.2012 - 19:01

ali res lahko, a mogoče kdo ve kako??

mi moramo tudi veliko plačati,, pa ne bi radi,

in se nam tudi ne zdi prav da plačamo, ker si nismo nič izplačalki

nekdo - 04.05.2012 - 12:19

Tudi mi smo vrsto let vodili računovodstvo za d.n.o. Od leta 2008 dalje so imeli izgubo. Pred dvema letoma so prešli iz oblike d.n.o. v d.o.o. Spomnim se, da sem konec leta 2007 glede tega naslovila vprašanje na Durs njihovemu svetovalcu, ki je bil "specializiran" za te zadeve, pa mi sploh ni znal pojasniti stvari, češ da so to take posebnosti in da nima osnove v zakonskih predpisih, na katere bi se lahko skliceval, zato sem knjižila ugotovljeni dobiček na nerazporejen. So si pa lastniki kar pridno izplačevali dividende, ki so pa tako cedularno obdavčene in je država dobila svoj kos pogače. Morda so nas zato tudi pustili pri miru?!