krpan in druščina postani član

Naslov teme: Lastnik v pokoj

2738  29.04.2012 - 22:51h / DDPO / Avtor: ajeto / 422 / 8

Lastnik ustanovitelj d.o.o. in ob enem direktor bo šel čez dve leti v pokoj. Sedaj razmišlja, kako naj ravna potem: 

- kaj v primeru, da ostane lastnik, nastavi pa direktorja - napr. sina, sam deluje

  kot upokojenec oz. prokurist

- ali je nujno, da ko gre v pokoj "preda" svoj lastniški delež sinu - kot darilo oz.

   kot prodaja,

- ali lahko še vedno dela naprej, ne glede na izpolnjne pogoje za pokoj, kot

  direktor  

- še kaka varianta?

Kaj pa vse skupaj potegne z vidika davkov, dohodnine?

aNI - 30.04.2012 - 08:09

Lastnik je še vedno lahko, ne sme pa biti direktor ali prokurist v svoji firmi. Če pa bi firmo dal sinu, pa je lahko prokurist v njegovi firmi. Sledo poslovodna pogodba in ob izplačilu dohodnina.

Matjaž K - 01.05.2012 - 15:20

Odgovor ni v celoti pravilen in sicer v delu, ki se nanaša na položaj prokurista.

Lahko ostane lastnik - ne sme biti poslovodna oseba (iz tega vidika je smiselna "predaja" direktorskega stolčka sinu) - lahko je  prokurist.

Na temo "upokojenec lahko je prokurist" obstaja tudi pojasnilo ZPIZ (dosegljivo je tudi na www.superdavki.com).

Kar pa zadeva obdavčitev dohodka v primeru "upokojenec dela kot prokurist" pa velja naslednje:

- imenovanje za prokista se naj opravi po upokojitvi (kajti če bi se imenovvalo pred ali hkrati z upokojitvijo bi upokojenec "padel" v zavarovanje po podlagi 094 - zveza: peti odstavek 13. člena ZPIZ-1; v kolikor pa je imenovanje upokojenca v prokuro opravljeno po upokojitvi, pa to ne vpliva na pokojnino; to je potrjeno s predhodno omenjenim pojasnilom ZPIZ).

- dohodnina: dohodek upokojenca za opravljanje prokure se z dohodnino obdavčuje kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, tj. bruto - normirani storški 10% bruto dohodka; davčna stopnja akontacije dohodnine znaša 25%; v ugovoru zoper informativni izračun lahko prejemnik dohodka poleg normiranih storškov uveljavlja tudi dejanske stroške prevoza in nočitve; kot dohodek se štejejo vsa plačila, tj. tako plačilo za delo, kot tudi morebitne bonitete in povračila stroškov (za dohodke iz drugega odvisnega pogodbenega razmerja "davčna" Uredba ... namreč ne velja; Uredba velja samo za dohodke iz delovnega razmerja)

- še kakšna varianta: 1.  prodaja družbe za čim bolj "mastne gnarce"; 2. nastaviti sposoben "menedžemnt" in si "penzijo" izboljšati z izplačili dobička (dividend)

lp

ajeto - 30.04.2012 - 08:40

Hvala !

Zanima me še, kakšna obdavčitev je, če napr. preda direktorstvo sinu in seveda tudi solastništvo, sam pa ostane napr. samo eden  od solastnikov? Ali se nerazporejeni dobiček mora ali lahko izplača njemu z dokončnim cedularnim davkom ali ne? 

Martin Krpan - 30.04.2012 - 09:35

Ajeto, ne mešajte določil za d.n.o. in d.o.o. :) - (če sem pravilno razumel vaše vprašanje).

Matjaž K - 01.05.2012 - 15:22

Drži, da je obravnava upokojitve družbenika v d.o.o. drugačna kot v d.n.o.

V d.n.o. so namreč vsi družbeniki tudi avtomatično poslovodje, tj. ni možna varianta, da bi nekdo prenehal biti poslovodja, hkrati pa bi ostal družbenik.

Drugače povedano:

v primeru upokojitve družbenika v d.n.o. je treba "dol dati" tudi lastniški delež (izstopiti iz d.n.o.).

D_Svet - 01.05.2012 - 23:02

Da, če ne uredijo DRUGAČE!

 

Gre za dispozitivno določbo ZGD-1, tj. lahko se uredi drugače.

Matjaž K - 02.05.2012 - 12:21

Drži. Ampak tega vidika se nisem dotaknil, ker se je izvirno vprašanje nanašalo na kombinacijo "je lastnik-je poslovodja".

 

Se pa strinjam, da če družbenik v d.n.o. ne bi bil poslovodna oseba, ker so družbeniki tako sklenili v družbeni pogodbi, da bi se ta družbenik lahko upokoji, brez da bi prej izstopil iz družbe.

 

lp

Matjaž K - 02.05.2012 - 17:56

Prenos lastniškega deleža na drugo osebo je obdavčen z dobičkom iz kapitala (vrednost ob odtujitvi - vrednost ob pridobitvi) x davčna stopnja (glede na leta imetništva deleža znaša od 20% do 0%). V primeru prenosa deleža na potomca je mogoče uveljavljati odlog davčne obveznosti (tj. v prevodu: ni davka/dohodnine od dobička iz kapitala).

 

V kolikor je lastnikov več, se dobiček izplača vsem in sicer v sorazmerju z njihovi lastniškimi deleži, ne glede na to, kdaj je bil ustvarjen (npr. v času, ko je družba imela samo enega družbenika) - izjema: drugačna delitev/izplačilo dobička kot po pravilo "sorazmenro glede na lastniški delež" je možna, če je tako dogovorjeno v družbeni pogodbi.

 

Osebno bi v vašem primeru raje posegel po možnosti "oče ostane lastni, sin postane poslovodja", ker to za zasbo ne potegne administracije glede "prepisa" lastnštva (pa če oče lahko sineku po potrebi "požuga", da če ne bo pridno delal kot poslovodja, da ne bo plače).

 

lp