krpan in druščina postani član

Naslov teme: Osebni avto na S.P. in DDV od goriva?

2598  21.04.2012 - 12:33h / DDV / Avtor: avto / 455 / 5

Ali si samostojni podjetnik lahko upošteva DDV od bencina kot vstopni davek, če je avto v lasti S.P., račun za gorivo pa tudi glasi na S.P.?

novinc - 21.04.2012 - 12:48

Ja, če je izjema - taksist, pogrebnik itd

avto - 21.04.2012 - 14:16

A v drugih primerih pa ne? Čeprav je avto v osnovnih sredstvih S.P.-ja? Kako pa je potem z odbijanjem DDV od menjave gum, servisov,....?

Osebni avto na - 21.04.2012 - 14:31

Ni tako enostavno, treba je razmejevat koliko km je za privat namene koliko za s.p.(verjetno se več uporablja za zasebne namene)-torej treba je voditi evidenco o prevoženih klometrih ina lai so za privat ali vožnjo za s.p.  , in samo del za s.p. je strošek s.p., ddv je neodbiten,torej je strošek bruto., enako velja za vse stroške povezane s tem so. avt.Tako, da , če res nimate dejavnosti pri kateri uporabljate osebni avto-taksist, pogrebnik, naj bo osebni avto na fizično osebo in ne na s.p.

Priznan je le tisti strošek, ki je potreben za dejavnost, privat življenje s.p. je nepriznan strošek, lp 

knap - 24.04.2012 - 06:07

Moj nasvet - knjižite vse stroške na poseben konto - seveda z DDV. Konec leta evidenco kilometrov prevoženih za s.p. primrejajte s stanjem na števcu in procentualno tak del je davčno priznan strošek. Del ki ni davčno priznan strošek se vpiše v davčno napoved pod zaporedno št (ne vem na pamet) kjer imate davčno nepriznane stroške, ki se nanašajo na zasebno življenje zasebnika.

p.s. avto višjega cenovnega razreda (tudi drago zavarovanje, gume,...) in če jih ne preprodajate kar naprej , se vam splača imeti v s.p., sicer rajši pišite potne naloge.

Avtomobilist - 07.06.2012 - 09:27

Knap, rešitev je videti racionalna. Kako pa ravnati pri prenosu avta v gospodinjstvo (po izteku neke "poslovne" dobe uporabe)? Avto ima podjetnik med sredstvi. V letih uporabe si je priznal denimo 50% stroškov. Pri prenosu v gospodinjstvo pa mora v davčno osnovo prenesti celotno razliko med tržno in knjigovodsko vrednostjo, ne le polovice. Se strinjate?