krpan in druščina postani član

Naslov teme: darilo-reklama

2529  17.04.2012 - 21:29h / Ostalo / Avtor: xyzzzzzz / 61 / 3

Strankam v trgovini dajemo priložnostna darila (n.pr. po eno čokoladico z zajčkom pred veliko nočjo......).

Takšno darilo se ne šteje za obdavčljiv dohodek na podlagi Zakona o dohodnini, saj so te ugodnosti deležne vse stranke pod enakimi pogoji in nima nobene zveze niti z zaposlitvijo fiz. osebe ali z dejavnostjo fiz.osebe (7.točka 19.čl.ZDoh-2).

Ali lahko knjižimo nakup teh drobnih darilc, ki pa jih je številčno veliko, na stroške reklame in ali si ob nakupu teh obračunamo vstopni DDV?

Kako delate to pri vas?

martina - 18.04.2012 - 17:30

Iz ZDDV-2 (7. člen: uporaba blaga za neposlovne namene)

 

(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena, se za dobavo blaga, opravljeno za plačilo, ne šteje:

 

b) dajanje daril manjših vrednosti v okviru opravljanja dejavnosti davčnega zavezanca, če se dajejo le občasno in če se ne dajejo istim osebam. Za darila manjših vrednosti se štejejo darila, pri katerih vrednost posameznega darila ne preseže 20 eurov.

 

xyzzzzzz - 19.04.2012 - 10:11

Ok! Dana darila se ne štejejo za dobavo in DDV nam ni potrebno obračunati.

Vprašanje je, če ob nabavi  daril lahko upoštevamo vstopni DDV in kakšne vrste strošek so ta darila-morda strošek reklame?

Komentirajte prosim, saj to počne večina trgovcev - pred velikonočnimi prazniki je OBI delil pirhe, Hofer čokoladice.......

martina - 19.04.2012 - 14:37

Saj ta člen pomeni točno to: ob nabavi ste uveljavili vstopni DDV, ob obdaritvi ga ni potrebno obračunati. Če obdarujete z lastnim proizvodom, DDV ni potrebno obračunati, ste pa upoštevali vstopni DDV pri nabavi materiala.

Kaj so darila in kaj strošek reklame obravnava ZDDPO in (vsaj) eno od pojasnil DURS. Po mojem mnenju so npr. čokoladice brez logotipa podjetja darila in ne reklama.