krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izvajanje 41. člena Zakon o varstvu potrošnikov

2507  17.04.2012 - 10:03h / Ostalo / Avtor: S. / 70 / 2

Glede na pospešene preglede tržnih inšpektorjev prosim za vaše mnenje ali kdo v praksi izvaja spodnje zakonske določbe. Inšpektor se sklicuje na 1.odstavek. Članek na to temo je bil tudi v časniku Finance 10.4.2012.

 

Zakon o varstvu potrošnikov – predplačila - 41. člen (Uradni list RS 98/9.9.2004):

(1) Če podjetje molče ali izrecno pogojuje nakup blaga ali opravljanje storitev z delnim ali celotnim predplačilom in dobavi blago ali opravi storitev po prejemu predplačila, je dolžno potrošniku ob dobavi blaga ali izvedbi storitve obračunati in plačati obresti po obrestni meri, po kakršni se obrestujejo hranilne vloge, vezane nad tri mesece.

(2) Določba prejšnjega odstavka se ne uporablja, če je predplačilo plačano v roku manj kot 3 delovne dni pred dnem, ko se opravi dobava ali začne z opravljanjem storitev.

(3) Določbe tega zakona, ki se nanašajo na predplačilo, se ne uporabljajo v primeru, ko podjetje pogojuje nakup blaga ali opravljanje storitve z izročitvijo are.

nula nula - 17.04.2012 - 10:16

Predlog:

 

Ne zahtevajte predplačila, ampak aro.

PS Seveda če mislite resno z izpolnitvijo naročila - drugače tvegate izgubo dvakratne are.

Lusja - 18.04.2012 - 10:22

Ja, menda ima tržna inšpekcija akcijo in preverja zadeve (po informaciji iz Financ). Še eden v množici butastih zakonskih določil, saj so avansi ponavadi nagrajeni s popusti in prav bi bilo, da je obveznost obračuna obresti obvezna od trenutka, ko vrednost obresti preseže dan popust. Sicer pa, zakon varuje potrošnike, zato je pomembna definicija potrošnika:

(2) Po tem zakonu je potrošnik fizična oseba, ki pridobiva ali uporablja blago in storitve za namene izven njegove poklicne ali pridobitne dejavnosti. (2. odst. 1. člena).