krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali ga bodo našli

2466  14.04.2012 - 17:46h / Dohodnina / Avtor: Seba / 48 / 4

Sin je 31.03. prejel informativni izračun dohodnine. Imel je dohodke s SLO (avtorske, preko študenta, podjemna..)

Vse to je zajeto v inf.izrač.  Je pa imel obdavčljiv prihodek tudi v tujini, kjer trenutno študira. Teh prihodkov ni napovedal, ker ni vedel. Jih je pa  treba sprotno javljati.  Ali mora sedaj dati ugovor, ali lahko pusti. V tujini je plačal nekaj malega davka. Mislite, da ga bodo naši brdavsi našli in ali ga lahko kaznujejo?  

Martin Krpan - 16.04.2012 - 09:06

Brez zamere glede vsebine mojega komentarja.

Ni vprašanje, ali ga bodo našli ali ne, temveč kaj je prav :).

Martin Krpan - 16.04.2012 - 09:11

P.S. Tubi blodnje javnega sektorja s stavko niso realne glede na trenutne razmere, vendar ... oni se ne bojijo, če jih bodo našli ali ne.

 

Tako dopolnjujem moj odgovori v smeri, ali je prav, da sploh kaj plačujemo v ta proračun za SVIZC-ce in druge glodalce :) (pri čemer ne pozabite, da smo v prekršku le mi, če ne vplačujemo obveznih dajatev, le brezmadežni in ostali glodalci pa lahko skušajo prejeti plačo za nedelo v času stavke).

 

Ja, v takšni državi živimo. In takšen javni sektor imamo.

Lusja - 16.04.2012 - 10:36

Da se posvetim vprašanju Sebe, moralno plat je obdelal že Martin :)

1. Odvisno, kje je ta "tujina"

2. Odvisno, koliko je "obdavčljiv dohodek v tujini" in od koga.

 

Če mulc študira v ZDA in zvečer kelnari, da zasluži za življenje (poznam primer), potem na njegovem mestu ne bi dodatno sponzorirala slovenskega proračuna. Če pa študira v EU in.... možnosti so neskončne, odločitev je pa njegova :)

Seba - 16.04.2012 - 15:07

Študira v Nemčiji in opravlja pisarniška dela pri neki firmi, da ima za stanovanje in hrano. Tam pa ni možno delo preko študenta in se pri nas smatra kot drugo delo in mu študentska olajšava ne pripada.