krpan in druščina postani član

Naslov teme: Novi računovodski servis ne dobi otvoritev od starega - kako ukrepati?

2451  13.04.2012 - 13:20h / Ostalo / Avtor: ukrep / 105 / 10

Prevzemamo stranko, ki je bila preteklo leto pri drugem računovodskem servisu. Otvoritev kljub urgenci ne dobimo, star računovodski servis je ne izroči, obstajajo pa celo sumi, da so podatki v bilanci netočni, oz.bilance ne oddane pravočasno? Kaj lahko storimo oz. kako se izogniti odgovornosti za stare "grehe"?

timika - 13.04.2012 - 13:48

A niste naredili primopredaje? Ste vse plačali? Kako veste, da niso bile bilance oddane pravočasno - saj pa se vse vidi na e-davkih.....

ukrep - 13.04.2012 - 14:00

Vem, da je situacija žalostna, pa vendar.... Na e-davkih davčnega obračuna ni, za AJPES ne morem preveriti. Kako se lahko novi računovodja zavaruje pred odgovornostjo starega?

Pero - 13.04.2012 - 14:04

Kakšn varovanje pa b ti mejla? Fizično ali psihičn? Najboljš zavarvanje je ziher tole, da paziš, kakšno stranko vzameš.

valat - 13.04.2012 - 15:12

Pero, servisi so taki in "taki". 

 

Ukrep: s stranko morate podpisati primopredajni zapisnik; za poslovanje tako ali tako odgovarja stranka in ne vi. Tudi v pogodbi bodite previdni - natančno navedite svoje dolžnosti in dolžnosti (in seveda tudi pravice obeh) stranke.

 

Na prvo žogo: zadeva smrdi.

 

Sistuacijo naj rešuje stranka, vi ji pomagajte z nasveti.

 

Lep pozdrav in veliko uspeha!

vana - 13.04.2012 - 15:18

Koliko pa je stranka še dolžna staremu servisu?

 

Velikokrat sem že rekla in še vedno stojim za tem:  s stranko, ki se pride zanimat za rač. storitve in pri tem tolče po prejšnjem servisu, zelo hitro zaključimo. Opekla sem se enkrat, ker sem verjela takemu nakladanju, in nimam nobene želje, da bi se spet. Če je bil odnos stranke do bivšega servisa fer, ni bil nikoli problem ne s prenosom ne z otvoritvami.  

nula nula - 13.04.2012 - 15:55

"  Na e-davkih davčnega obračuna ni, "  ???

 

Takega (bo)ste prevzeli?

sandra.a - 13.04.2012 - 21:36

Strinjam se z *vana*-če so odnosi korektni ni problemov,tudi kasneje ,če je potrebno.

 

Bodite previdni.

LOLA - 14.04.2012 - 07:31

Jaz sem prevzela 4 takšne stranke od bivšega "računovodskega servisa" in nikoli nisem prejela otvoritvene bilance s pomožnimi knjigami. prejela sem samo register osnovnih sredstev. In potem se znajdi - skupaj z lastniki smo ugotovili in tudi zapisali  stanje odprtih terjatev in obveznosti na dan 31.12. (pozvali smo vse kupce in dobavitelje, da so poslali IOP, prav tako banke, lizing hiše, itd), pregledali e kartice za davke in prispevke, ter končno spacali otvoritveno bilanco. In glej ga zlomka - ugotovili smo tudi, da bilanca stanja na 31.12.od "računovodskega servisa" ne štima?! in sicer iz preprostega razloga - gospa je vse d.o.o.je vodila kar na sistem enostavnega knjigovodstva, bančnih izpiskov sploh ni knjižila, računov od poslovnih kartic tudi ne, kaj so to bančni krediti in lizing pogodbe - ne pozna...............

(preverjeno!)

Evita - 15.04.2012 - 09:00

lahko je eno ali drugo torej da je bil slab servis in ne da  podatkov. Večja verjetnost pa je da stranska staremu servisu ni plačevala in mu je  verjetno dolžna za kar nekaj mesecev za nazaj. Servis pa ni dolžan dati podatkov, ozr. izdelka, ki ga stranka ne plača.

Običajno stranka išče nov servis pri katerem ostane leto in tako spet temu ostane dolžna in gremo naprej.

Tudi jaz imam slabo izkušnjo tako da bolj verjamem v ono drugo.

Torej pazite če ste prevzeli takšno stranko kako si boste zagotovili, da vam bo plačevala za vaše storitve.

pika2 - 16.04.2012 - 22:41

ja,  tudi sami smo dobili  stranke  in nimamo vseh papirjev. prejšnji servis niti bilanc še ni oddal   Smo preverili na e.davkih in Ajpesu. Ker niso vsega plačali do 2.4.2012, jim servis ni oddal zaključnih računov.  Ena stranka je vse plačala, tudi predajo in pripravo dokumentacije za preteklo leto - zaračunano!! - cifra astronomska. Bilance stranka plačala vnaprej po prejetem računu ( ne predračunu!!). Se pravi, da je servis izdal račun preden je delo sploh opravil! Drugače pa papirji OK. 

 

Drugi pa so  imeli na žalost odprt en račun (redne rač. storitve plus dohodnina in M4! - tudi ni še oddan, preverjeno) in račun za bilance. Pa še do danes nimajo oddano.  Stranka je dokaj redno plačevala, ker drugače  sploh  niso hoteli oddati  obračun za DDV in pripraviti plač.

A se  je že kdo pritožil na GZS, na sekcijo za računovodske servise? Taki servisi, čeprav delajo kvalitetno in urejeno, niso ravno v ponos stroki.