krpan in druščina postani član

Naslov teme: Začasni izvoz

2272  03.04.2012 - 20:47h / DDV / Avtor: Vesna / 86 / 1

Upam, da niste tako utrujeni in da ste še vedno pripravljeni pomagati na tem forumu. Namreč nikjer ne morem najti na kateri člen ZDDV se moram sklicevati na računu, če gre za začasni izvoz blaga na Hrvaško. SI zavezanec bo začasno izvozil na Hrvaško opremo, ki jo potrebuje hrvaški davčni zavezanec za organizacijo nekega dogodka.

Pravzaprav bo SI zavezanec Hrvatu zaračunal najem opreme.  Gre morda tu za zaračunavanje storitve, čeprav bo delal začasni izvoz opreme. Mi zna kdo pomagati kateri člen bi bil pravilen?

Če bo SI zavezanec potem tudi sodeloval pri tehnični podpori samega dogodka na Hrvaškem, potem se za opravljeno storitev lahko sklicuje na 1. točko 29. člena ZDDV-1 ? Prosim za vaše razmišljanje ali nasvet. Hvala že vnaprej.

Zeleni Jurij - 05.04.2012 - 07:26

Vsekakor gre za opravljanje storitev. Začasni izvoz opreme se opravi skladno s carinskimi predpisi!

 

1. odstavek 29. člena ZDDV-1 določa, da je kraj opravljanja storitev v zvezi z vstopninami za kulturne, zabavne .... prireditve kraj, kjer te prireditve dejansko potekajo.

Torej ta odstavek veže storitev izključno z vstopninami.

 

V kolikor pa ne gre za vstopnine, se kraj opravljene storitve določi kraj, kjer ima naročnik sedež dejavnosti - 1. odst. 25. člena ZDDV-1. Transakcije ne vpisujete v DDV-O obrazec.