krpan in druščina postani član

Naslov teme: končno - in ali nas še kaj žuli?

2236  02.04.2012 - 15:00h / Ostalo / Avtor: Rebeka / 92 / 12

Pozdravljeni!

Dva dni sem jadrala, dala duška na vse pretekle dni. Zdaj pa sem spet pripravljena za delo.Ali ste kaj razmišljali, kaj bi še bilo treba "popraviti" poleg e-pobotov. Napišite mi, prosim.

Pa še to: zelo rada bi oddala 2 stranki.

Lp tebi in vsem

Vaša Beki

Martin Krpan - 02.04.2012 - 15:39

Joj, Rebeka, če bi želel vse zapisat ...

Bom pa skromen :).

 

MOJ PREDLOG

 

Društva (sindikati itd.) - prepoved opravljanja pridobitniške dejavnosti, opravljajo lahko samo nepridobitno dejavnost. Za opravljanje pridobitne dejavnosti lahko (če želijo to opravljat oz. MORAJO, če to opravljajo) ustanoviti gospodarsko družbo.

 

KRATKO, JASNO IN EKZAKTNO!  :)))

 

Se strinjate?

Rebeka - 02.04.2012 - 16:37

Sigurno! Še kaj?

Lp Beki

Bibi - 02.04.2012 - 16:48

Ukinitev obveznega članstva v Obrtni zbornici ter prepoved računovodskega dela kot popoldanske dejavnosti vse zaposlenim v Obrtni zbornici :-)

Lep sončen dan ...

neli - 02.04.2012 - 17:13

z vsem se strinjam, edino opravljanje rač. v Obrtni zbornici ni na mestu......, ukiniti obvezno članstvo v Obrtni, lp

jan - 02.04.2012 - 17:13

pa saj za pobot obstaja predlog...........lp

SIMONA - 02.04.2012 - 18:53

Uzakonit ali kako drugače preprečit dumpinške cene v računovodstvu!!

 

Martin Krpan - 02.04.2012 - 21:04

Sem pravi "bizgec" ... In pozabil najpomembnejšo zadevo.

 

Ustanovit posebni oddelek na DURS-u, ki se bo ukvarjal IZKLJUČNO in SAMO z bojem proti sivi ekonomiji. vtej smeri bi postavili temeljne zakonodajne predloge, v drugi fazi pa ... hajd, hajka! Delovali bi v dveh smereh - preventivno (edukativno) in eksekutivno. P.S. Že če bi pravilno uporabljali "google" in "obstoječe registre", bi lahko marsikaj postorili.

 

Moja skromna ocena - prepolovili bi proračunski primankljaj v dveh, treh letih. Pa še Semolič ne bi rabil takšne vzganjat :), in Štrukelj bi se lahko mirno posvetil ... komurkoli že :).

stari - 03.04.2012 - 08:43

predlagati en zakon za izvršbo, kjer bo jasno in enotno opredeljeno kaj morajo narediti izplačevalci dohodkov, ki prejmejo sklep bodisi od sodišča ali davčne uprave ali celo morda od RTV in še koga drugega, ki ima zakonsko pooblastilo za izdajanje sklepov...

Anguria - 03.04.2012 - 10:20

Popoloma se strinjam z ukinitvijo obvezne članarine OZ. Zanimivo bi bilo videti podatke o višini plače na OZ.  

ČLANARINA OZ - 03.04.2012 - 17:18

UKINITEV OBVEZNEGA ČLANSTVA-toliko članov, pa mirno plačujejo članarino.................................lp

POBOT - 03.04.2012 - 17:23

sprejeti predlog spremembe pobota:

Vlada RS je na 150. redni seji, ki je potekala 14. septembra 2011, potrdila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih. Predlog zakona sledi zastavljenim ciljem, to je predvsem izboljšanju plačilne discipline in vsebuje določbe, katerih namen je olajšati poslovanje gospodarskih subjektov, saj je Ministrstvo za finance med uporabo ZPreZP prejelo številna vprašanja gospodarskih subjektov glede pravilne uporabe zakonskih določb – odgovori na ta vprašanja so objavljeni na spletni strani ministrstva.

ZPreZP se je na novo lotil razvoja pravnega in poslovnega okolja. Spodbuja pravočasno plačevanje in odpravljanje zamud pri plačilih v trgovinskih poslih med gospodarskimi subjekti ter med gospodarskimi subjekti in javnimi organi. ZPreZP je izraz dejstva, da se veliko plačil, zlasti zaradi finančno in gospodarsko zahtevnih razmer, opravi pozneje, kakor je bilo dogovorjeno, kljub dostavljenemu blagu ali opravljenim storitvam. Povečanje plačilne nediscipline, ki je bilo zaznano pred uveljavitvijo ZPreZP, je poslabšalo likvidnost, konkurenčnost in razvoj gospodarskih subjektov. Upniki so zaradi zamud pri plačilih potrebovali zunanje financiranje, ki je med gospodarskim upadom težje dostopno, kar je lahko celo vzrok za stečaj sicer zdravih podjetij, zlasti malih in srednje velikih.

S predlogom zakona se dodatno ureja:

·         Presečni dan: v skladu z ZPreZP velja, da je treba vpisati v pobot obveznost, s katero je dolžnik prišel v zamudo, dan pred obveznim pobotom. Ker navedeno močno obremenjuje dolžnike same in računovodske servise, se v predlogu zakona določa daljši rok za vpis obveznosti.

·         Minimalni znesek: ZPreZP ne vsebuje izjeme od pravila, da je neplačano zapadlo obveznost treba vnesti v obvezni večstranski pobot. Ker vpis majhnih obveznosti močno obremenjuje naslovnike, ne prispeva pa znatno k plačilni disciplini, predlog zakona predvideva vpeljavo minimalnega zneska.

·         Konkretizacija inšpekcijskega organa: Predlog novele jasno določa pristojne nadzorne organe.

·         Določitev izjem od uporabe ZPreZP: ZPreZP zahteva splošen vpis obveznosti v obvezni večstranski pobot. Praksa pa je pokazala, da je tako stroga zahteva v nekaterih primerih nepotrebna (npr. za obveznosti med povezanimi osebami, obveznosti, katerih poravnava je dogovorjena z bodočo večstransko kompenzacijo…).

·         Trenutek začetka teka plačilnega roka: obstoječe besedilo ZPreZP, da začnejo plačilni roki teči z dnem dobave blaga ali izvedbe storitve, se razlikuje od prakse v gospodarstvu. Predlog zakona to neskladnost odpravlja.

·         Uporaba zakona za solidarne dolžnike oziroma upnike: ZPreZP ni urejal odnosa med solidarnimi dolžniki oziroma solidarnimi upniki, katerih terjatev oziroma obveznost je treba vpisati v sistem obveznega večstranskega pobota.

·         Pristojnost Davčne uprave Republike Slovenije: S spremembo četrtega odstavka 17. člena ZPreZP se upravljavcu obveznega večstranskega pobota nalaga, da Davčni upravi Republike Slovenije posreduje podatke o obveznostih dolžnikov do posameznih upnikov, ki niso bile pobotane. Cilj uspešne davčne izterjave se tako zasleduje z določitvijo dolžnosti upravljavca sistema obveznega večstranskega pobota, da Davčni upravi Republike Slovenije posreduje podatke o nepobotanih obveznostih. Navedene podatke lahko Davčna uprava Republike Slovenije uporabi za izdajo sklepov o izvršbi na denarno terjatev dolžnika.)

(ali pa ga ukiniti,ne vem kakšni so dejanski učinki obveznega pobota to je za računovodstvo pomembno,

ostale zadeve pa niso računovodske.........

.lp

miša - 03.04.2012 - 22:07

Poenostavit obdavčitev s prispevki za socialno varnost pri različnih vrstah dohodkov - tukaj je vsak lobi dosegel svoje v ZPIZ in ZZZS.