krpan in druščina postani član

Naslov teme: nakup in dobava v tretji svet, račun kupcu v slo/prosim nujno

2018  26.03.2012 - 10:11h / DDV / Avtor: veruška / 62 / 3

Blago bi kupili v tretjem svetu in ga dobavili proizvajalcu blaga tudi v tretjem svetu, vendar pa bi račun izstavili kupcu v slo. Torej: ne bo ne uvoza ne izvoza, račun bomo prejeli od dobavitelja iz tretjega sveta, mi pa bi naprej zaračunali kupcu v slo. Kaj pa ddv?

Martin Krpan - 26.03.2012 - 10:34

Prometnega davka (DDV, kot ga imamo v Sloveniji) v Sloveniji niste "utajili" :).

veruška - 26.03.2012 - 11:03

Hvala lepa za odgovor. Torej: od nakupa: nič ddv, ker itak nismo prejeli blaga. Potem pa SLO kupcu, ki je zavezanec za DDV zaračunamo DDV ali ne? Če ga zaračunamo - ali ima on pravico do odbitka, če pa ni dobil blaga v slo, če ga pa ne: na podlagi česa?

Martin Krpan - 26.03.2012 - 12:02

Ccccc, SLO zaračuna SLO (pre)prodajo blaga v "tretji državi" (t.j. državi, ki ni država članice Unije), se SLO DDV ne obračuna. Če pa je SLO prodajalec UTAJIL DDV v tej državi, pa ne morem komentirati, ker je premalo podatkov :))).

 

Če je dobavitelj iz tretje države SLO (prodajalcu, v prvi fazi kupcu) obračunal DDV skladno s predpisi te države, pa je potrebno pogledati, ali velja reciprociteta glede vračila DDV (možnih je kar nekaj različnih variant). Skratka, glede na vse možne variacije absolutno predolgo za razlagat:

 

- priporočam, da se obrnete na davčnega svetovalca;

 

- vse te informacije pa lahko pridobite tudi na www.superdavki.com ali www.DDVpoznavalec.si z nekaj lastnega brskanja in branja (še najbolje - zbranjem knjige DDVPOZNAVALEC.si).