krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zaprtje s.p. in obveznosti

1948  22.03.2012 - 11:41h / Ostalo / Avtor: Nitka / 92 / 1

Zaradi poškodbe lansko leto sem izgubila veliko prometa in sem v letošnjem letu zaprla s.p..Ker sem bila pet mesecev na bolniški nisem imela zadostnih prihodkov in so mi po zaprtju s.p. ostale še obveznosti za plačilo. To se mi je sedaj preneslo iz poslovnega računa na osebni TRR na banki.

Prijavila sem se na Zavod za zaposlovanje in sedaj se mi postavlja več vprašanj.

Zaradi nepoplačila obveznosti imam že izvršbe. Ker sem trenutno v zelo hudi finančni situaciji te obveznosti ne bom mogla hitro poplačati. Ali obstaja v takem primeru kakšen zastaralni rok ali mi bodo te nepoplačane obveznosti grenile življenje še več let.

Zanima pa me tudi ali lahko banka sredstva za brezposelnost vzame za poplačilo teh obveznosti, ker imam blokiran TRR. V tem trenutku pa mi ta sredstva predstavljajo preživetje.

V kolikor ima kdo podobno zoprno izkušnjo bi prosila. kako ste to uspeli rešiti.

Hvala in lep pozdrav. 

Sekundant-K - 26.03.2012 - 13:56

Spoštovana, moje neuradno stališče je naslednje: 

po ZGD s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem to pa pomeni, da vas tudi po prenehanju pravne osebnosti bremenijo vse odprte terjatve oz. vas posredno ali direktno bremenijo tudi druge neizpolnjene pogodbene obveznosti, če ste kot take sklepali (in to mimogrede traja več let). Glede na vašo situacijo predlagam da se dogovorite z upniki kako jim boste dolg povrnili in to čim prej, saj si ne bodo pozabili pribiti obresti (izdelate si osebni finančni načrt povračil in plačil) t.j. obročno, z zmanjšanjem terjatev ali celo odpisom. Plače in prispevki imajo pri tem prednost. 

 

Od kje vam sredstva na računu nikogar ne zanima, le da so. So pa po zakonu omejitve na višino poplačil iz plače oz. v vašem primeru nadomestila plače tj. v višini 2/3, ostati vam pa mora minimalna plača po zakonu + dodatna sredstva , če koga preživljate. Oproščeni od izvršbe so le določeni socialni transferji, zavarovalnine, invalidnine,...

 

Če so terjatve izredno visoke ni slabo razmisliti o osebnem stečaju, tu se nesredno vključi v reševanje vaših likvidnostnih težav sodišče, odgovornost za vodenje postopka pa je zaupana upravitelju v postopkih prisilne poravnave, stečaja in likvidacije. V tem primeru lahko dobite tudi drugo priložnost - odpust finančnih obveznosti.