krpan in druščina postani član

Naslov teme: priviligiran položaj.

1947  22.03.2012 - 11:04h / Ostalo / Avtor: pikica / 132 / 22

Zanima me,  če se je že kdo pritožil oziroma kam se je treba pritožiti, ker  v glavnem se vsi, ki hočejo registrirati dejavnost vpisujejo v točki Vem na obrtnih zbornicah in te jim ponujajo tudi  svoje storitve vodenja računovodstva.

To je monopol in priviligiran položaj.

Prosim za vaša mnenja in akcijo, da se temu naredi konec.

Martin Krpan - 22.03.2012 - 12:54

Pošljite mi več podatkov, dokazil (ponudba itd.) itd., pa bom brez problema spesnil še kakšen blog, ki prej ali slej doživi "ustrezen odmev" ali usmeri pozornost javnosti.

Pišete lahko kar na info@davkoplacevalci.com

Martin Krpan - 22.03.2012 - 13:02

P.S. Kakšen pa je moj "stil pisanja", pa lahko preberete tudi tu (zadnji blog :))

 

http://www.davkoplacevalci.com/blog/2012/ko-s-kazalcem-zuga-slovenski-sindikalni-chuck-norris ;

pikica - 22.03.2012 - 13:02

Poglejte, recimo na portal od Obrtne zbornice Nova Gorica in Ajdovščina, tam ponujajo računovodske storitve svojim članom.

 

Martin Krpan - 22.03.2012 - 13:50

Lahko prosim še "linke" - kar v odgovoru prilepite ...

pikica - 22.03.2012 - 14:04

http://www.ooz-novagorica.si/prispevek.asp?IDpm=4062&ID=19307

 

http://www.vem-ajdovscina.si/

 

http://www.ozs.si/Ozbornici/Predstavitev/Poslanstvointemeljnenaloge.aspx

pod točko 3.

 

zgleda, da  imajo to urejeno vse   obrtne zbornice.

Kam je lepše, fizična oseba se pride k tebi registrirati za dejavnost, ti ji še ponudiš precej ugodno ceno za vodenje računovodstva. Na UE so mi rekli, da oni registracije ne opravljajo več. Zgleda, da se  jih večina registrira prav  na zbornicah.

To je priviligiran in monopolen  položaj.

 

 

 

Vinko - 23.03.2012 - 12:34

Kolikor je meni znano. Na OOZ Ajdovščina ne nudijo računovodskih storitev. Nasprotno. Imajo sekcijo računovodij, ki se občasno sestane in prediskutira aktualne teme. Sekcija tudi organizira izobraževanja za precej nižjo ceno, saj baje to delno krije zbornica iz sredstev, ki jo vplačamo mi računovodje kot člani.

easy - 22.03.2012 - 14:01

Ne razumem zakaj bi to bil priviligiran položaj?

pikica - 22.03.2012 - 14:07

Zato,  ker ti kot servis, ki opravljaš računovodstvo, nimaš ENAKIH MOŽNOSTI do potencialnih strank.

easy - 22.03.2012 - 14:15

Moje mnenje je, da to ni nič spornega. Saj gre po principu videno-kupljeno, oziroma ali vzameš ali pustiš. Sicer bi pol imele vse večje "firme" priviligiran položaj, ki se na veliko oglašujejo, in jih potencialne stranke opazijo, nas male pa ne, ker bolj delujemo od ust do ust, oziroma vse preko poznanstva. Torej gremo še nardit potem takem nekaj proti "velikim rač. servisom"...

pikica - 22.03.2012 - 14:24

To sploh ni res, ti nimaš možnosti imeti točko VEM, kje  bi  ti zakonodaja v naročje pošiljala potencialne stranke.

Njim se ni treba  oglaševati, za to poskrbi država.

Martin Krpan - 22.03.2012 - 14:31

Hja, nekaj sem že proučil, se pogovoril itd.....

Rečeno mi je bilo, da npr. računovodski servisi, ki so registrirani pod 69.200 (upam, da sem prav zapisal), ne rabijo plačevati članarine OZS, torej v tem oziru ne gre za "nelojalno konkurenco" (ti plačaš obvezno članarino, pa še "stranko" ti speljejo).

Potem bi lahko bili "priviligirani" tudi na www.data.si (ne govorim, da so, opravljajo pa nekatere podobne storitve, kot ozs).

 

Edino, kjer bi lahko bil problem - če nastopajo z dumpinškimi cenami (prebral sem, da dajejo 30% popust na cene, kakšen pa so te, pa ni nikjer zapisano), ki jih pokrivajo iz "obveznih članarin", pri čemer pa od teh članarin ne odvajajo DDV, potem pa je to ... DAVČNA UTAJA in ne "priviligiran" položaj. Seveda sem vse zapisal v pogojniku, če... če ... če.

 

Skratka, edina rešitev, s katero boste verjetno vi zadovoljni (oz. računovodski servisi), da se ukine OBVEZNO plačevanje članarin tudi OZS, kot se je zgodilo GZS.

Toliko zaenkrat z moje strani.

easy - 22.03.2012 - 14:35

Nimaš možnosti imeti VEM točke, imaš pa možnosti oglaševanja ja JUMBO plakatih, internetu, časopisih,.... sicer pa menim, da se malo ljudi odloči za njihove storitve, saj vsak pozna koga, ki ima rač. servis, in gre raje k njemu.... tud "vi" kot rač. servis, verjetno ponudite kakšo dodatno storitev stranki? ali pač ne? pa čeprav je prišla z točno določenim namenom, ji ponudite še kakšno dodatno storitev, ki je sam ne bi vzel....

pikica - 22.03.2012 - 14:47

easy, napisal ste;"pa čeprav je prišla z točno določenim namenom, ji ponudite še kakšno dodatno storitev, ki je sam ne bi vzel...."

 

ne vem na kaj namigujete, a se da v našem poslu opravljati storitve ,ki jih stranka ne potrebuje oziroma zakonodaja ni predpisana???? To tudi   sicer ne spada v kontekst debate.

 

Hvala za mnenja g. Krpanu , menim pa, da nimate prav in sicer kot sem že navedla, so v priviligiranem položaju prav zaradi točke  VEM.

 

easy - 22.03.2012 - 15:02

Mislim, da še kako spada v kontekst debate. "ponuditi še kakšno dodatno storitev" pomeni, da če stranka pride v vaš rač. servis po rač. storitve, ji verjetno še, če imate tud davčno storiteve onudite tudi to, pa čeprav, obstajajo davčni svetovalci, ki se izključno s tem ukvarjajo. Torej ste tudi vi priviligiran servis, in njim jemljete kruh... mogoče pa je stranka imela namen davčnih zadev urejat izključno v davčni poslovalnici, in ne pri vas

pikica - 22.03.2012 - 15:07

69.200 Rač.,knjig.in reviz. dej.;davč.svetovanje

 

- to je po dejavnosti SKD.

vprašaj - 22.03.2012 - 19:04

easy, če nisi slučajno z Obrtne zbornice, še enkrat preberi vse, kar so ti napisali.

 

In če še potem ne kapiraš, da OZ izkoriščajo prednost, podeljeno s strani države, ti pač ne moremo pomagati in lahko še naprej živiš v svojem prepričanju - kot v pravljicah - dolgo in srečno...

easy - 23.03.2012 - 12:37

Ne vem česa nebi kapiral "vprašaj"? jaz tu ne vidim nikakršnega izkoriščanja prednosti, podeljene iz strani države. Sploh pa še ne pomeni, če si prvi na spregledu, da si najboljši. A tud ti "vprašaj in pikica" zagrabita prvo priložnost na vidiku? Ali malo pogledata, kje je kaj ugodno ali ne? Drugače pa nisem iz OZ tako da,...., sem tud navadni mali s.p., ki se bori za svoje stranke.

 

 

D_Svet - 22.03.2012 - 22:48

Kar pišete je brezveze, brezpredmetno, brez pravne podlage...skratka - škoda časa!!

 

Korektno bi bilo ukinit 2/3 računovodskih servisov...veliko jih je registriranih, pa sploh nič ne počne; veliko pa je tudi takšnih, ki delajo, pa bolj malo vedo - kaj sploh delajo.

 

Računovodski servis naj tudi odgovarja za svoje delo napram državi in zavezancu naj bo to boniteta - kar naredi strokovni/licenciran/... računovodski servis, naj ima tudi težo napram državi.

 

To je edina pot rešitve!

Dokler pa lahko računovodi vsak, ki ima "5 minut časa", pač je kot je!

Martin Krpan - 23.03.2012 - 09:22

Verjetno se 2/3 teh servisov s tem ne strinja, ker skušajo preživeti. Sicer je še več drugih pomembnih dejstev, in sicer da:

- računovodski poklic nikdar ni bil cenjen in je pri večini podjetnikov računovodja le "nujno zlo";

- bi v bistvu moral računovodski servis poznati čisto vse na davčnem področju, kar je v praksi glede na slovensko zakonodajo "skoraj" nemogoče - zato pač tam smo, ker smo;

- je eden osnovnih problemov tudi v Zavodu za zaposlovanje mnoge spodbuja k "prekvalifikaciji" v računovodjo (no, vsaj včasih je tako bilo - trenutne situacije ne poznam), s čimer so sprožili hiperinflacijo računovodij;

- je glavno gibalo vsega skupaj trg - ponudba in povpraševanje - preživeli in obstali bodo le najboljši, najvztrajnejši itd.

P.S. Pred 20 in še nekaj sem "štartal" z računovodskim servisom - "one man band" :). Ko sem ugotovil, da na trgu urna postavka na avtoservisu (z vsem spoštovanjem do njihovega poklica) precej višja, kot moja, sem imel na izbiro le dve opciji - zaposlitev "kje drugje" ali "preusmeritev" dejavnosti. Preizkusil sem oboje, odločil sem se za "samostojno pot" :)).

rač. storitve - 24.03.2012 - 08:26

tako je MK, zanimivo, da je članom obrtne zbornice vseeno, da se pogoji za opravljanje  računovodskih storitev črpajo iz njihovih članarin-nakup programa,računalnikov, potrošnega materiala, strokovne literature, uporaba prostorov.............NUJNO UKINITI OBVEZNO ČLANSTVO !!!!lp

mik - 26.03.2012 - 17:44

Tako je. Takoj ukiniti obvezno članstvo.

Ena stranka nam je povedala, da ji je bilo na poti

od zavoda za zaposlovanje (Poslovni načrt)

do vključno registracije na VEM točki (obrtna zbornica)

ponujeno 8 računovodskih servisov, mi se pa

čudimo, da ni več novih strank.

Zaposelni na VEM točki za provizijo pošiljajo

nove stranke na točno določene servise.

Če tega ne sprejmeš, pa ti razen

Prijave za vpis ne naredijo nič.

Ne prijavijo te v zavarovanje,

ne naredijo prijave v davčni register

in ne naredijo vloge za DDV.

Zaposelni na VEM točkah (obrtna zbornica)

imajo tudi popoldanske sp za opravljanje

računovodskih storitev in stranke

pošiljajo "same sebi".

Vsem računovodskim servisom naj dajo možnost,

da imajo svojo VEM točko, pa ne bo problema.

Glede nato, kaj vse moramo delatii,

je vnos nekaj osnovnih podatkov

v eVEM sistem mala malca.

l.p.

hmm - 27.03.2012 - 14:35

tako kot navadna pravna oseba (in ne zbornica) npr. Data d.o.o bi se lahko tudi VI VSI prijavili na razpis in dobili VEM točko. Morda je še možno.