krpan in druščina postani član

Naslov teme: upokojenec-prokurist

1904  21.03.2012 - 09:57h / Ostalo / Avtor: dada / 220 / 4

prosim za pomoč ker sem že popolnoma zmedena...

s.p. se je prestrukturiral v d.o.o. in se upokojil, določil je direktrojra ki v podjetju ni zaposlen in postal prokurist.

urediti moramo pogodbena razmerja za direktorja - verjetno pogodba o poslovodenju in za upokojenca - prokurista. za ZPIZ smo morali pripraviti pogodbo da dela prokurista opravlja brezplačno. zanima me če lahko to pogodbo sedaj po upokojitvi popravimo in mu nekaj izplačujemo? kakšne možnosti sploh imam...???

lisa - 21.03.2012 - 10:41

PROKURO MU LAHKO IZPLAČAŠ TUDI ČE JE VPOKOJEN, SAJ NI PROKURA VEZANA NA DELOVNO RAZERJE, IZPLAČILO REK 2

pika - 21.03.2012 - 10:51

Do katere višine pa lahko prejme prokuro, da mu ne zamrznejo pokojnine?

dada - 21.03.2012 - 11:29

NA ZPIZ SO MI REKLI DA NE SME PREJEMAT PLAČILA - VIŠINA IZPLAČILA JE MISLIM DA DO MINIMALNE PLAČE

 

Matjaž K - 21.03.2012 - 11:32

Glede pogodbe z novim direktorjem:

 

ker ta oseba ni družbenik, lahko z družbo sklene ali pogodbo o zaposlitvi po Zakonu o delovnih razmerjih, ali pogodbo o poslovodenju po Obligacijskem zakoniku (OZ).

Administrativno boljša/lažja možnost je pogodba o zaposlitvi po ZDR (ni takega dela z različnimi šiframi v REK obrazcu ter različnimi podlagami socialnih zavarovanj).

 

Glede pogodbe z upokojencem:

 

- prejemanje pokojnine in hkratno opravljanje fukcije prokurista je dopustno, tj. upokojencu se pokojnina ne bo prenehala izplačevati

 

- pogodba z upokojencem o plačilu za prokuro se iz vidika Zakona o dohodnini (ZDoh-2) ne obravnava kot dohodek iz delovnega razmerja, temveč kot dohodek iz drugega odvisnega pogodbenega razmerja (davčna osnova = dohodek - normirani stroški 10%, v dohodek se vštevajo tudi vsa povračila, tj. pravila o nevštevanju povračil v davčno osnovo iz Uredbe ne veljajo; davčna stopnja 25%).

 

Ker sem že v praksi imel podoben primer razumem, zakaj ste ZPIZ-u morali predložiti pogodbo/dogovor o brezplačnem opravljanju prokure (kajti če bi bila odplačna pogodba s plačilom minimalna plača ali več, se oseba ne bi mogla upokojiti).  Po pojasnilu ZPIZ s katerim razpolagam - pojasnilo 02340-55/2009, 29.01.2009, velja namreč obveznost zavarovanja v skladu s petim odstavkom 13. člena ZPIZ-1 na podlagi sklenjene civilne pogodbe in pripadajočega dohodka, ki presega znesek minimalne plače, za osebe, ki ob sklenitvi pogodbe niso obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane na drugi podlagi in ki pred sklenitvijo takšne pogodbe niso upokojene.

 

Iz navedenega pojasnila je razvidno, da lahko upokojenec po upokojitvi sklene civilno pogodbo (npr. za plačilo prokure) tudi za znesek enak ali višji od minimalne plače, ne da bi to vplivalo na prejemanje pokojnine.

 

Vseeno pa iz previdnosti priporočam naslednje:

ne sklepati aneksa k prvotni pogodbi o brezplačnem delu, temveč tisto pogodbo razveljavite, ter nato sklenite novo pogodbo (v čem je poanta: predvidevam, da ste pogodbo o brezplačnem delu sklenili pred upokojitvijo; v primeru aneksa bi se na ZPIZ-u lahko našel kakšen "pametnjakovič" ki bi začel trditi, da ker sedaj plačilo presega minimalno plačo, in da ker gre za po vsebini za isto pogodbo, katera je bila sklenjena pred upokojitvijo, da so zato izpolnjeni pogoji za obvezno zavarovanje s čemer bi se prenehalo izplačevanje pokojnine).


Glede vašega vprašanja (dohodki iz poslovodenja, dohodki upokojenih oseb za opravljanje funkcije prokurista) lahko trenutno brezplačno več preberete na www.superdavki.com, kjer je na to temo zbranih veliko gradiv - pojasnil DURS in ZPIZ, mnenj davčnih strokonjakov, E-Super časniko-ov (ti so v bistvu poglobljena/razširjena mnenja/analiza določene problematike), gradiv s seminarjev.

 

 

Za aktivacijo vašega brezplačnega uporabniškega računa kliknite na oglas "Super davki za Super ženske" na desni strani ekrana.

 

lp