krpan in druščina postani član

Naslov teme: Cvetličarna 8,5% in 20%

1874  20.03.2012 - 10:32h / Ostalo / Avtor: Alina / 72 / 4

Spoštovani,

prosim za pomoč, ker enostavno več ne vem, če sem res jaz nora.

Prevzela sem vodenje cvetličarne. Kot vidim, je bila vsa prodaja do sedaj knjižena kot prodaja proizvodov (tudi storitve!) in zaloge vodene pod material. A ni prodaja v cvetličarni prodaja blaga??? Torej maloprodaja, kjer je potrebno vodit evidenco blaga, pa trgovsko knjigo itd.?

Pa še eno VELIKO vprašanje. V roke sem dobila izkupičke in me je skoraj nekaj zadelo. Postavka Aranžiranje vleče 8,5% DDV. Ko sem na to opozorila, je bil odgovor, da saj pa da vedno gor kako rožo - rezano cvetje. Halo? Na moje vstrajanje, da so storitve aranžiranja 20% DDV, so poklicali programerja, da to v računalniku popravi, pa jim je rekel, da tega pa nima nihče tako. Kaj si sploh jaz nekaj zmišljujem...

A mi kdo pojasni, kaj je tukaj prav?

Hvala v naprej in lep prvi pomladni dan :)

aar - 20.03.2012 - 13:33

Mislim da programer nima prav. Vaše razmišljanje se mi zdi pravilno, a čaka vas trnova pot. Mi imamo aranžiranje 20%, razen če gre cveltični aranžma. Blago, ki se prodaj kot trgovsko, gre na prevzemne liste in v tdr. Material ( imamo tudi pridelavo rastlin) gre na kartice in se potem prodaja kot material... Zamišjeno pravilno, napotki stranki pravilni, a konec leta vedno katastrofa, saj se  blagajničarke ne potrudijo da bi tipkala pravilne šifre in potem pade ven kar pade. 

Uredništvo - 20.03.2012 - 15:07

Glede tega vprašanje je potrebno upoštevati Sodno prakso EU, ki v mnogih sodbah opredeljuje, kdaj (in kako) se določena transakcija šteje za enotno opravljeno storitev - torej, kaj je jedro transakcije, pri čemer postranske transakcije podležejo obdavčitvi glavne transakcije - glejte sodbo EU v zadevi Levob.

 

Mnoge sodbe s področja DDV (med njimi tudi Levob) so hitro dosegljive na spletni strani www.SuperDavki.com - v času akcije celo brezplačno ob predhodni registraciji (klik na desni banner velikega pomladanskega zvončka).

Alina - 20.03.2012 - 15:33

Uredništvo, hvala za nasvet. Sem članica superdavkov. Pohvala vsebini :))

 

Govorim pa o striktni storitvi aranžiranja. Torej, če nekdo prinese npr. knjigo, da mu jo zaranžirajo... Za šopke, vence itd. mi je jasno.

Alina - 20.03.2012 - 15:34

aar, hvala tudi vam za odgovor :)