krpan in druščina postani član

Naslov teme: NEPLAČAN LETNI DOPUST

1861  19.03.2012 - 17:03h / Dohodnina / Avtor: SIMONA / 284 / 1

Prvič se srečujem s primerom "neplačan letni dopust". Vprašanje: delavec želi izkoristiti 11 delovnih dni neplačanega letnega dopusta, t.j. 88 ur. Kateri prispevki se morajo obračunati na bruto in iz bruto, ali gre to v M4 obrazec delavca, neto izplačila (če gledamo samo to postavko) ni, kaj je s prevozom na delo in prehrano?

Katja - 20.03.2012 - 12:43

Obračunajo se prispevki iz in na bruto, s tem da PIZ iz bruta plača delodajalec. Seveda gredo plačani prispevki tudi v M4. Malice in prevoza pa ne more biti če je na dopustu.

 

Neplačana odsotnost

V primeru neplačane odsotnosti z dela se od osnove prikazane v zaporedni številki 107 obračunajo in plačajo vsi prispevki za socialno varnost delojemalca. Znesek osnove je vključen v zaporedni številki 101 ali 103.

Doslej se prispevek za primer brezposelnosti od neplačane odsotnosti ni obračunaval in plačeval. V skladu z določili ZUDT, ki v prvem odstavku 135. člena določa, da se prispevek za zavarovanje za primer brezposelnosti obračuna od osnove za plačilo prispevkov, ki je enaka osnovi za plačilo prispevkov, od katere osebe, ki so obvezno zavarovane za primer brezposelnosti, navedene v 54. členu ZUDT, plačujejo prispevke za obvezne pokojninsko in invalidsko zavarovanje, se navedeni prispevek obračuna in plača tudi od neplačane odsotnosti.

Osnova za prispevke za socialno varnost v primeru neplačane odsotnosti z dela, od katere se obračunajo in plačajo prispevki za socialno varnost delodajalca, se vpiše v zaporedno številko 303. Podatek je vključen tudi v zaporedni številki 301 ali 302. Od navedene osnove se plačajo vsi prispevki za socialno varnost delodajalca, razen prispevka za zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Pri neplačani odsotnosti z dela iz 190. člena ZPIZ-1 (podaljšano zavarovanje), je delodajalec zavezanec za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zavarovanca in delodajalca. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zavarovanca od osnove za podaljšano zavarovanje se vpiše v zaporedno številko 506.

Vir: spletna stran DURS