krpan in druščina postani član

Naslov teme: poslov pog - nerezident - osnova za prisp v naslednjem letu

1855  19.03.2012 - 12:05h / Drugi davki in takse / Avtor: maša / 67 / 2

pozdravljeni,

kako postopati v primeru, da je poslovodna oseba nerezident (ne biva v sloveniji)

glede na to, da je celotno obdobje v letu obdavčen kot nerezident tudi konec leta ne prejme obračuna dohodnine.

ali v tem primeru sam izračuna novo osnovo za prispevke (opsvl) na podlagi izplačanih poslovodnih pogodb v preteklem letu (višja od najnižje pokojninske)?

kdaj to naredi, če ne prejme dohodninskega obračuna?

hvala za pomoč

Matjaž K - 19.03.2012 - 12:33

Glede na vsebino vprašanja razbiram, da je ta nerezident edini družbenik-poslovodja in da je zato zavarovan po podlagi 040.

 

V osnovi veljajo slovenski predpisi o obveznem socialnem zavarovanju tudi za nerezidente, pri čemer pa je v določenih primerih/pod določenimi pogoji mogoče uveljavljati izvzem iz zavarovanja. V zvezi s tem glejte 19. člen ZPIZ-1, kateri je davkoplačevalkam trenutno brezplačno dostopen na www.superdavki.com (za aktivacijo brezplačnega uporabniškega računa kliknite banner na desni strani "Super davki za Super ženske).

 

Po 19. členu ZPIZ-1 lahko namreč osebe, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane v tujini oziroma njihovi delodajalci, pri ministrstvu, pristojnem za delo, predlagajo izvzem iz obveznega zavarovanja, če je tako določeno z mednarodnim sporazumom.

 

V praksi pa se izvzem postopkovno izvaja na način, da se ZPIZ-u predloži potrdilo tujega ZPIZA o tem, da je oseba (nerezident) obvezno PIZ zavarovana v tujini (šifre obrazca žal ne vem na pamet, E "-nekaj").

 

lp

 

p.s.

V kolikor pa izvzema ne boste uveljavili/dosegli pa menim, da ste si že sami odgovorili:

 

kot že rečeno, veljajo v osnovi slovenski predpisi o obveznem socialnem zavarovanju tudi za nerezidente; če/ker je v Pravilniku o razvrščanju v zavarovalne osnove veljavnost nove zavarovalne osnove vezana na odločbo o odmeri dohodnine, in če/ker odločbe ni, potem tudi ni spremembe zavarovalne osnove.

 

Dodatno vam tudi priproročam, da preverite, ali je ta oseba res nerezident. Teoretično je sicer možno, da oseba sploh "ne stopi" v Sloveniji in da vse posle vodi iz tujine. Vendar v kolikor ste z "v Sloveniji ne biva" mislila na okoliščino, da v Sloveniji nima stalnega prebivališča, vendar v Sloveniji začasno prebiva, pa bi lahko bil rezident, če bi v v davčnem letu v Sloveniji prisoten skupno več kot 183 dni (glejte 6. točko 6. člena ZDoh-2).

 

Maša - 19.03.2012 - 14:43

matjaž najlepša hvala.