krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prenos dobička v osnovni kapital

1852  19.03.2012 - 10:58h / Dohodnina / Avtor: Maja / 533 / 8

Pozdravljeni! Zanima me sledeče - direktor želi prenesti pretekle dobičke v osnovni kapital. Npr. da je tega za 100.000 eur. Ali je potrebno najprej plačati dohodnino (20.000 eur) kot izplačilo dobička, nato pa gre neto dobiček v višini 80.000 eur  v povečanje kapitala? Ali je sploh potrebno plačati dobiček ob tem?

Matjaž K - 19.03.2012 - 11:49

Povečanje osnovnega kapitala iz prenesenih dobičkov ne podlega obračunu in plačilu akontacije dohodnine.

 

Podlaga za odgovor na vaše vprašanje se nahaja v 3. odstavku 90. člena Zakona o dohodnini - ZDoh-2, kateri je v čau akcije "Super davki za Super ženske" vsem davkoplačevalkam brezplačno dostopen na www.superdavki.com  (za izvedbo postopka aktiviranja brezplačnega uporabniškega računa kliknite banner na desni strani) v modulu ZAKONODAJA -> Davki -> Dohodnina -> ZDOH, oziroma tudi v pojasnilu

DURS, št. 4210-416/2007, 19. 10. 2007 - DAVČNA OBRAVNAVA POVEČANJA OSNOVNEGA KAPITALA IZ SREDSTEV DRUŽBE, katero je prav tako objavljeno na www.superdavki.com.

 

 

Naj dodam, da je 3. odstavek 90. člena ZDoh-2 treba brati zelo natančno, da pridete do zaključka, da povečanje OK iz prenesenega dobička (v ZGD-1 se to imenuje povečanje OK iz sredstev družbe) ne podlega obdavčitvi z dohodnino kot dividenda.

 

v 3. odstavku je namreč določeno:

 

Kot dividenda se po tem poglavju obdavčuje vsaka razdelitev dohodka imetniku deleža iz premoženja plačnika ... na podlagi njegovega lastniškega deleža v plačniku, ki ne predstavlja zmanjšanja njegovega lastniškega deleža, ...

 

Povečanje OK iz prenesenega dobička ne predstavlja razdelitve iz premoženja, tj. zaradi prenosa iz 93 na 90 ne pride do zmanjšanja premoženja/aktive.

 

Pa še nekaj: o povečanju OK ne odločba driektor, temveč družbeniki, ki morajo "porihtati" tudi ustrezne "papirje" - sklepe o povečanju OK iz prenesenega dobička (v zvezi s tem glejte ZGD-1).

 

lp

 

Matjaž K - 19.03.2012 - 11:59

Če bo po povečanju OK delež v družbi prodan, bo prodaja podlegala obdavčitvi z dobičkom iz kapitala, pri čemer se bo za tisti del deleža (OK), kateri je bil povečan iz prenesenega dobička štelo, da je njegova nabavna vrednost enaka 0 (nič).

 

ZDoh-2

98.

člen

(vrednost kapitala ob pridobitvi)

     [...]

     (4) Kadar zavezanec pridobi delnico ali povečani delež oziroma osnovni vložek pri povečanju osnovnega kapitala iz sredstev družbe, se šteje, da je nabavna vrednost tako pridobljene delnice ali pridobljenega povečanega deleža oziroma osnovnega vložka enaka nič.

     [...]

vprašaj - 19.03.2012 - 14:33

Po mojem napačno tolmačiš:

(3) Kot dividenda se po tem poglavju obdavčuje vsaka razdelitev dohodka imetniku deleža iz premoženja plačnika oziroma povezane osebe (po tem zakonu ali zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb) plačnika na podlagi njegovega lastniškega deleža v plačniku, ki ne predstavlja zmanjšanja njegovega lastniškega deleža, vključno z razdelitvijo v obliki delnic ali zamenljivih obveznic ter pripisom dobička kapitalskemu deležu družbenika.


Torej ravno obratno:


Samo v primeru, če  razdelitev dohodka predstavlja zmanjšanje njegovega lastniškega deleža,  se ne obdavčuje kot dividenda.

lp

Matjaž K - 19.03.2012 - 19:52

Nič ne tolmačim napačno.

 

Pripis dobička kapitalskemu deležu je dividenda, pri čemer pa je treba vedeti/poznati, kdaj se "zgodi" pripis - "zgodi" se samo v osebnih družbah d.n.o., k.d.) => pripis h kapitalskemu deležu družbenika ni enako povečanje OK iz sredstev družbe.

vprašaj - 19.03.2012 - 22:39

OK, še enkrat ožje: (brez pripisa)

 

(3) Kot dividenda se po tem poglavju obdavčuje vsaka razdelitev dohodka imetniku deleža iz premoženja plačnika... na podlagi njegovega lastniškega deleža v plačniku, ki ne predstavlja zmanjšanja njegovega lastniškega deleža...

 

...razporeditev (do takrat nerazporejenega) dobička imetniku deleža kot povečanje osnovnega  kapitala (njegovega deleža) - ne  predstavlja zmanjšanja njegovega lastniškega deleža... 

 

lp

 

lp 

vprašaj - 19.03.2012 - 23:14

Pozabil, da je povečanje iz dobička = lastni delež doo.

 

Se opravičujem za nadlego!

lp

Matjaž K - 20.03.2012 - 07:25

Tudi ta zapis je treba malo korigirati.

 

Povečanje (OK) iz dobička ni = lastni delež d.o.o..

 

Res je, da je pri pridobitvi lastnega deleža treba oblikovati rezerve za LD, katerih vir je (praviloma) preneseni dobiček, ampak to še ne pomeni, da ker je vir preneseni dobiček, da gre za povečanje iz dobička - s pridobitvijo LD se OK družbe v ničemer ne spremeni (se ne poveča).

 

lp

maree - 21.03.2012 - 07:21

Ali se lahko prenos dobička v osnovni kapital izvede preko e-vem ali je treba notarju dat okli 300 eur za vse skupaj?