krpan in druščina postani član

Naslov teme: službeno vozilo v privat namen - strošek goriva - pogodba o svetovanju

1848  19.03.2012 - 08:51h / DDPO / Avtor: ssuzi / 123 / 4

v pogodbi o svetovanju poslovodstvu  ( z nepovezano fizično osebo ) dogovorjena uporaba službenega vozila v privat namene.

 

Uporabo vozila opredelim kot drugi dohodek(  odvedem 25% ak doh - osnova NV vozila x 1,5 % + 25% , ker gorivo zagotovi naročnik svetovanja)

 

Ali res drži, da je ta strošek goriva v celoti davčno priznan ?!

Tudi če "svetovalec" prevozi očitno več za privat namen?

Ali res zaradi dodanih 25% ne rabi voditi nobene evidence?

 

Tako namreč moji stranki tolmačijo kolegi...

 

Lepo prosim za vaša mnenja

HVALA!

Matjaž K - 19.03.2012 - 10:05

Priproročam branje Zakona o dohodnini (ZDoh-2) na www.superdavki.com, katerega vsebine so

trenutno brezplačno dosegljiva vsem še neregistriranim davkoplačevalkam. Za več informacij o aktiviranju brezplačnega uporabniškega računa kliknite na »banner« na desni strani "Super davki za Super ženske.

 

ZDoh-2 najdete v modulu ZAKONODAJA -> Davki -> Dohodnina -> ZDOH; glejte 35., 36., 37, 38. in 39. člen (za dohodke iz drugega odvisnega pogodbenega razmerja) ter 105.-108. člen (za druge dohodke).

 

Kar pa zadeva konkretno vsebino vašega vprašanja, pa je zadeva naslednja:

 

Če vas prav razumem, se fizični osebi (FO) dohodek za svetovanje izplačuje neposredno (tj. ta FO ne svetuje kot s.p. ali preko d.o.o., za kar bi izdal račun). V takem primeru je podlaga za plačilo (dohodek) pogodba med družbo in FO, katera pa se po ZDoh-2 obravnava kot dohodek iz drugega odvisnega pogodbenega razmerja, v katerega se poleg plačila za delo vključujejo tudi vsa druga plačila (povračila stroškov, bonitete-pri čemer veljajo za vrednotenje bonitete enaka pravila, kot v primeru, če bi ga uporabljal delavec, tj. izhodišče je Vnab, zmanjšanje Vnab glede na leto uporabe, pridbitek za gorivo kadar ga plačuje delodajalec/izplačevalec, ... ). Posledično se uporaba službenega vozila, ki ga ta FO uporablja, ne more obravnavati kot drug dohodek.

 

Razlikovanje med dohodkom iz drugega odvisenga pogodbenega razmerja in drugim dohodkom je pomembna, ker so davčne osnove teh dveh virov (vrst) dohodnine različne - dohodek iz drugega: dohodek - 10% normiranih stroškov; drugi dohodki: dohodek; pri obeh je davčna stopnja akontacije dohodnine 25%).

 

Kar pa zadeva evidence uporabe vozila je praksa naslednja:

1. vodenje evidence ni predpisano (obvezno)

2. vodenje evidence ima smisel takrat, kadar bonitete ni ali ni "polna" (npr. če je v privatne namene prevoženih manj kot 500 km) - v takem primeru je na strani zavezanca da dokaže trditev o 100%-ni službeni uporabi oz. manj kot 500 km v privatne namene prevoženih kilometrih. Kadar pa je obračunana "polna" boniteta, je država tako dobila "maksimum", zato evidenca izgubi svoj smisel, kajti davčna inšpekcija v takem primeru glede na ZDOh-2 ne more "nabiti" več dohodnine, kot je že bila obračunana (seveda ob predpostavki, da je obračunana pravilno-po pravilnem viru dohodnine).

 

lp

Matjaž K - 19.03.2012 - 10:11

"Ali res drži, da je ta strošek goriva v celoti davčno priznan ?!"

 

Drži.

 

Stroški zagotavljanja bonitet, ki so obdavčeni z dohodnino po viru dohodek iz zaposlitve (ta vir vključuje dohodek iz delovnega razmerja in dohodek iz drugega odvisnega pogodbenega razmerja), so davčno priznani. Glejte ZDDPO-2, 30. člen, 3. odst. 2. točka - tudi ta predpis vam je dosegljiv na www.superdavki.com + tudi cel kup pojasnil DURS in davčnih strokovnjakov na temo dohodninske obravnave dohodkov iz drugega odvisnega pogodbenega razmerja ter davčnega priznavanja stroškov privatnega življenja/bonitet.

ssuzi - 19.03.2012 - 11:06

Hvala za izčrpen odgovor.

Skrbelo me je zato, ker je ta strošek nesorazmerno visok.

lp

novinc - 19.03.2012 - 18:09

Od oka : glede na citirani 30. člen bencin ne bi smel koštati več kot razlika med osnovno in povečano boniteto?