krpan in druščina postani član

Naslov teme: kdo ima dober spomin?

1714  12.03.2012 - 14:07h / Dohodnina / Avtor: sara / 78 / 3

Leta 1999, 2000 in 2001 je s.p. gradili objekt - sušilnico za les. Leta 2004 smo še dodatno dogradili.

Decembra 2011 je prodal opremo in gradbeni objekt. Sedaj moramo popraviti investicijsko olajšavo, ki se je takrat koristila, ker se še nič ni izamortiziralo.

Za opremo sem našla, da se je uveljavljala investicijska olajšava 40%, za gradbene objekte pa ne najdem kakšen % je bila za vsa navedena leta. 

Ali se le kdo spominja ali pa ima kje napisano kakšen % inv. ol. za gradbene objekte je bil leta 1999, 2000, 2001 in 2004?

1000x hvala!

pic - 12.03.2012 - 18:53

Nekje sem imela evidenco o uveljavljenih invest.olajšavah, pa je ne najdem več. Pa nič zato, ker če me spomin ne vara, vam teh olajšav ni potrebno več "vračati", saj je že od zadnje 7 let. Četudi ni nič iz-amortizirano.

Gradbeni objekt pa ste (verjetno) prodali z DDV-jem.

Matjaž K - 12.03.2012 - 19:29

Reševanje takšnih problemov ne zahteva dobrega spomina, temveč je rešljivo samo z vpogledom v ustrezno zakonsko podlago - v danem primeru ZDoh, 48. člen.

 

Pomoč pri iskanju preteklih in tudi trenutno veljavnih predpisov, pa tudi pojasnil DURS, prakse (sodb) sodišč s področja davkov, ... daje tudi vsebina www.superdavki.com, kjer se ažurno objavljajo tudi uradno in neuradno prečiščena besedila davčnih predpisov.

 

Vsebina superdavki.com je trenutno brezplačno dosegljiva tudi neregistriranim uporabnicam (dekltom, ženskam, mamicam, davkoplačevalkam) - več o akciji »Super Davki za Super ženske" - aktivaciji brezplačnega uporabniškega računa na povezavi http://www.SuperDavki.com/register.php oz. kliknite pokončni "banner" na desni strani ekrana.

 

lp

 

p.s.

izsek iz superdavki.com, modul ZAKONODAJA -> Davki - Dohodnina -> ZDoh (neuradno prečiščeno besedilo)

 

48.

člen

    Zavezanec lahko v letni davčni napovedi uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 40%

investiranega zneska v opredmetena osnovna sredstva, razen v osebna motorna vozila.

    Če davčni zavezanec proda oziroma odtuji opredmeteno osnovno sredstvo prej kot v treh letih po letu, v katerem je izkoristil davčno olajšavo iz prvega odstavka tega člena, mora za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo, in sicer v letu prodaje oziroma odtujitve sredstva.

 

Iz navedene vsebine jasno izhaja, da:

1.

je olajšavo bilo mogoče uveljavljati za opredmetena osnovna sredstva (OOS obsejo nepremične in opremo)

2.

vam olajšave ni treba poračunati (ni treba povečati davčne osnove), ker je od leta uveljavljanja olajšave do leta prodaje minilo več kot 3 leta.

3.

okoliščina "ni se amortiziralo" za poračun olajšave ni relevantna (je nepomembna).

sara - 13.03.2012 - 11:51

Vse prodano z DDV-jem.

Hvalaaaaaaaaaaaaaaaa!!!