krpan in druščina postani član

Naslov teme: splošna olajšava s.p

1695  11.03.2012 - 08:56h / Dohodnina / Avtor: kr1 / 122 / 4

Zdravo,

imam vprašanje glede določanje splošne olajšave pri obračunu davka iz dejavnosti. Stranka je odprla podjetje 1.6 (pred tem je bila redno zaposlena), do 20.6 je bila popoldnec, od 20.6 naprej pa navadni s.p.

KAko se sedaj izračuna splošn oljašava: znesek po 9+prispevki (znesek preračunaš na celoletno raven) in pogledaš v kateri razred padeš. V tem primeri pade moj v prvi razred, se pravi za olajšavo 6.205,68. Potem pa moram to preračuanti na mesece poslovanja, torej 6205,68/12*6 (torej samo za tisto obdobje, ko je bil polno zaposlen kot s.p). ALi je tako prav?

Hvala in lp

Matjaž K - 11.03.2012 - 16:20

Dan primer je malce težje detajlno za razložiti.

Priporočam branje drugega odstavka 128. člena ZDoh-2 (pogoji za uveljavljanje splošne olajšave) v povezavi z 4. odstavkom 111. člena SO (kako se v primeru, če s.p. je upravičen do uveljavljanja t.i. dodatne SO izračunava "limit" dohodka") oz. točke 17. metodologije za izpolnjevanja obrazca DOHDEJ (metodologija je priloga 2 Pravilnika o obrazcu za davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

Če bi bili krtica (tj. ženska, davkoplačevalka) bi vam predhodno navedene vsebine (pravne podlage)  hitro bile dostopne na www.superdavki.com, kjer je vsem še neregistriranim davkoplačevalkam omogočena brezplačna uporaba (v smislu aktiviranja brezplačne registracije - klik na banner na desni strani "Super davki za Super ženske" oz. povezava http://www.SuperDavki.com/register.php vas pripelje do registracijske podstrani z ostalimi informacijami v zvezi z akcijo).

No ja, mogoče pa vam bo uspelo najti kakšno davkoplačevalko, ki bo izkoristila to akcijo.

lp

p.s.

Bom vseeno poskusil na hitro ("telegrafsko") podati odgovor:

Osnovno SO skoraj gotovo ne bo šlo uveljavljati, ker je ta s.p. v 2011 prehodno bil v delovnem razmerju in je prejel več kot 5 plač, kar pomeni da so mu pri plačah upoštevali osnovno SO ,  tako da pogoj iz 2. odst. 128 čl. ZDOh-2 za upoštevanje osnovne SO v DOHDEJ ni izpolnjen.

Kar pa zadeva dodatno SO pa je vse najprej odvisno od tega, ali je tudi dodatna SO bila upoštevana  pri plači ali ne. Če je bila, je v DOHDEJ ni mogoče uveljavljati, če pa ni bila, pa je treba izračunati, ali dohodek presega limit za uveljavljanje dodatne SO. V namen uveljavljanja dodatne SO se dohodek izračuna:

zap. 9 (oz. 10 če je izguba) + obračunani prispevki.

Če "limit" ni presežen, se dodatna SO lahko upošteva, vendar v sorazmernem deležu glede na msece poslovanja (kakor že napisano: glejte metodologijo za izpolnjevanje DOHDEJ).

Matjaž K - 11.03.2012 - 17:35

... iz kr1 v krta(-ico). Zaradi majhnih črk sem nameč 1-ko prebral kot t.

Ne glede na to pa velja: kdor je davkoplačevalka, lahko koristi akcijo na superdavkih.

lp

betka - 11.03.2012 - 17:47

Ali ni usoda dodatne SO vezana na osnovno SO?

Vsaj logično bi bilo, da če ni osnove, tudi ne ne more biti "nadgradnje"?

 

lp

 

 

Matjaž K - 12.03.2012 - 09:40

Ne nujno.

 

Primer:

v 2011 prejetih 5 plač, pri čemer je pri obračunu plače osnovna SO bila upoštevana, dodatna SO pa ne.

 

=>

osnovna SO pri DOHDEJ

"NE", ker ni izpolnjen pogoj "ni bila upoštevana pri dohodku iz zaposlitve oz. je bila upoštevana, vendar manj kot 5/12".

 

dodatna SO pri DOHDEJ

načeloma "DA", ker je izpolnjen pogoj " ni bila upoštevana pri dohodku iz zaposlitve oz. je bila upoštevana manj kot 5/12"

efektivni "DA" pa je odvisen od tega, ali zap. 9 (o- 10 če izguba) + obračunani prispevki presegajo "limit" za dodatno SO, ali ne.

 

lp