krpan in druščina postani član

Naslov teme: Razmejitev po DURSovem pojasnilu

1580  06.03.2012 - 08:54h / Dohodnina / Avtor: Janez / 48 / 1

Pozdravljeni,

 

glede na spodnje DURSovo pojasnilo bi rad slišal še vaše mnjenje:

1) jaz razumem, da se to pojasnilo nanaša na vse kar je v povezavi s hišo-poslovnim prostorom. To pomeni, da:

- ni več mogoče nobenih stroškov, ki so povezani s poslovnim prostorom (ki ni v ROS) dati med stroške. Kaj pa npr. telefonsko naročnino-hišni telefon, kjer se račun glasi na espe (uporablja pa se tudi privat) ? Ali je mogoče obiti to pojasnilo tako, da za vse stroške dobiš račun na espe, potem pa en del stroškov knjižiš med davčno nepriznane.

(moj espe je npr. večino računov dobival ne naziv espeja, potem pa jih del knjižimo med davčno nepriznane).

- kaj pa GSM naročnina ? Ta nima veze z poslovnim prostorom. Moj espe ima še študentsko naročnino, ker je cenejša. Potem pa da en del te naročnine z razmejitvijo v stroške. ALi to sedaj ni več mogoče ?

 

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_dejavnosti/vlaganja_v_opredmetena_osnovna_sredstva_ki_jih_podjetnik_ne_izkazuje_v_poslovnih_knjigah/

 

Za davčno nepriznane odhodke štejejo tudi vsi ostali stroški, ki se nanašajo na poslovni prostor (tj. stroški električne energije, ogrevanja, telefona, beljenja), saj gre za stroške, ki nastajajo pri uporabi sredstva, ki je v privatni (zasebni) sferi podjetnika.

Igor - 06.03.2012 - 09:50

Da, ponavadi si razlagamo pojasnila tako, da si zagrenimo življenje, namesto, da bi jih v svoj prid. Prebiram tudi Svetovalca revije Obrtnik in na taka konkretna vprašanja očitno nihče ne upa dati konkretnega odgovora.