krpan in druščina postani član

Naslov teme: POLOVIČNI DEL.ČAS - PRISPEVKE PLAČA DRŽAVA???

1501  02.03.2012 - 09:14h / Dohodnina / Avtor: SIMONA / 81 / 2

Zaposlili bi delavko, ki je mati 2 otrok. Zasledili smo, da do dopolnjenega otrokovega 6. leta starosti RS plača prispevke. Torej to pomeni, da delavko prijavimo za polni delovni čas (8 ur), damo vlogo na CSD za polovični delovni čas in plačevanje prispevkov in ko dobimo odločbo s strani CSD, prijavimo delavko za polovični delovni čas.

Vprašanje, ki se nam poraja pri tem je? Kako je z M4 obrazcem - ali ima delavka polni fond ur ali polovični? Če je temu tako, lahko ima v bistvu 2x večjo plačo od minimalne, saj polovico prispevkov krije država, polovica pa bremeni firmo. A razmišljam prav ali sem kaj spregledala?

(Republika Slovenija pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Republika Slovenija plačuje prispevke zavarovanca in delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševsko varstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev, povračila potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino.)

Marina - 02.03.2012 - 09:36

NAredite, kot ste rekli. Ko dobite odločbo, jo na zavodu odjavite za 8 ur in prijavite za 4 ure. Tudi pri M4 poročate samo za vaše 4 ure, kolikor je pri vas zaposlena. Ko ji to poteče, pa jo spet odjavite za 4 in prijavite za 8 ur. Nič se ne bojte, da bo imela previsoko plačo. Imela bo tako, kot ji ji boste izplačali vi. Saj od države dobi samo kritje soc.pripsevkov za tiste 4 ure, ko ni na delu pri vas.

vprašaj - 02.03.2012 - 11:51

Plačana bo samo za 4 ure, kot jo boste plačali, za druge 4 pa ji država plača samo minimalne prispevke in nič več.