krpan in druščina postani član

Naslov teme: Stroški za privat življenje

1398  28.02.2012 - 09:46h / Dohodnina / Avtor: LOLA / 245 / 6

Lastnik vse svoje luksuzno privat življenje plačuje preko firme: draga oblačila, dopusti, vsa špecerija iz marketov,  itd,.....

Ker so to davčno nepriznani stroški mu ob vsakem računu povem, da bo treba obračunati dohodnino, da strošek ni poslovno potreben in se bo davčna osnova za to povečala - pa nič. Vse to moram poknjižiti na reprezentanco.

O kakšni dohodnini še slišati noče. Kolikor sem prebrala Zdoh je to 25 % ?

vprašaj - 28.02.2012 - 11:36

Zate bi bilo koristno, da bi imela črno na belem, da si ga opozorila in da so mkniženja na njegovo izrecno zahtevo nepravilna.

Bojan - 28.02.2012 - 12:49

Računovodje dobro poznamo naš kodeks, samo kaj ko delodajalci oz. lastniki družb zahtevajo svoje. Edino kar meni preostane je, da lastnika pisno opozorim na nastalo situacijo in na davčne posledice nastale situacije. če pa lastnik želi, da se podatki ponarejajo, mora dati pisni nalog za preknjižbo.

Če ne poknjižim tako, kot on želi, lahko ostanem brez službe.

Tanča - 28.02.2012 - 13:13

Stroški podjetja in privat življenje sta dve različni stvari. ZDDPO jasno opredeljuje, kako jih je potrebno obravnavati.

Direktorju je potrebno povedati, da v kolikor dobi kotrolo, ga bo drago koštalo. Vi pa pripravite ali obračun bonitete in zahtevajte pisno potrditev, da ste jo obračunala, ali posojilne pogodbe (se torej ne knjiži v strošek ampak na terjatev do lastnika).

Pri tovrstnih "stroških" svetujem, da se držite zakonov kot pijanec plota. S tem mislim, da vi osnovne vknjižbe naredite v skladu s SRS in ostalo zakonodajo, razne preknjižbe "po želji" pa pripravite temeljnice in naj jih direktor podpiše.

Sicer se lahko zgodi, da bo trdil, da ni nič vedel, da ga niste obvestili in ste delali nestrokovno...

LOLA - 28.02.2012 - 14:33

Kje so napisane kazni za takšne preknjižbe?

Lusja - 28.02.2012 - 15:17

V bistvu gre za prikrito izplačilo dobička. Če je lastnik samo eden, je zadeva rešljiva tako, da take "stroške" knjižiš na konto obveznosti do lastnika za izplačilo dobička (dividend), enkrat (ali dvakrat) letno obračunaš izplačilo dobička, oddaš REK-2 in plačaš 20% dohodnino, neto pa kompenziraš s temi založenimi stroški.

Po potrebi lahko tudi obračunate obresti, ali pa izplačilo dobička narediš v začetku leta, lastniku pustiš neto na temu kontu, pa naj ga celo leto prazni s svojimi nakupi.

 

Če je lastnikov več, ali če je lastnik tudi zaposlen, se zadeve še malo zakomplicirajo.

 

lp, Lusja

virineja - 28.02.2012 - 16:53

In kako si predstavljate, da bo direktor/lastnik napisal sklep o izplačilu (razporeditvi) dobička, če še o boniteti ne želi slišati. In stroške privatnega življenja smatra kot strošek reprezentance (kot da so poslovni partnerji karkoli udeleženi pri tem).

Najprej: izrecno likvidacijo prejetega računa z navedbo, da so to stroški reprezentance in podpis z njegove strani (ker pač to niso stroški reprezentance, so pa na zahtevo direktorja). Vaš zapis, da ste ga opozorili na davčno zakonodajo in na koncu leta tudi izračun "posledic", ko ga bo zalotil pri tem dacar.