krpan in druščina postani član

Naslov teme: Podjemna pogodna in dejanski stroški

1277  22.02.2012 - 18:06h / Dohodnina / Avtor: Sonja / 71 / 9

Slovensko podjetje bi za določen posel najelo delavca, ki bi odšel delat v tujino.

Sklenila bi podjemno pogodbo.

Ali lahko podjetje  kupi zanj letalsko karto. Verjetno ne, ker ni zaposlen.

Katere stroške lahko potem taka oseba uveljavlja kot dejanske stroške ? Koliko sme na dan imeti računov za hrano, ali lahko uveljavlja dejanske stroške letalskega prevoza , račun za rent a car v državi, kjer bo delal?

Hvala

Matjaž K - 22.02.2012 - 19:48

"Na hitro":

 

Podjetje mu lahko kupi (plača) letalsko karto, samo se to šteje kot plačilo, tj., za dohodek (ki podlega obdavčitvi z dohodnino).

 

Poleg normiranih stroškov se lahko uveljavljajo tudi dejanski stroški, pri čemer ti obsegajo samo stroške

prevoza in nočitve v skladu s t.i. "davčno"Uredbo(tako je določeno v 4. odst. 41. člena ZDoh-2).

 

Zavezanec, ki je rezident, lahko uvelja dejanske stroškev (komaj) v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine (glejte 289. člen ZDavP-2).

Sonja - 23.02.2012 - 10:22

Najlepša hvala in še eno vprašanje, če si plača letalsko karto sam,a je karta lahko priznana kot dejanski strošek prevoza ?

Na lokalnem Dursu pravi, da ne. Amak avto in letalo je pa ja enako prevoz, čez morje pač ne moreš z avtom.

Sonja - 23.02.2012 - 10:27

4) Davčna osnova od dohodka iz prvega, drugega in tretjega odstavka 38. člena tega zakona je vsak posamezni dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% dohodka. Poleg normiranih stroškov je mogoče uveljavljati tudi dejanske stroške prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela ali storitev, in sicer se priznajo na podlagi dokazil pod pogoji in do višin, ki jih na podlagi 44. člena tega zakona določi vlada.

In to je Uredba.

Matjaž K - 23.02.2012 - 10:29

Letalska karta je priznana - lokalni DURS nima prav.

 

ZDoh-2 41. čl. 4. odst. 2. stavek določa:

 

"Poleg normiranih stroškov je mogoče uveljavljati tudi dejanske stroške prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela ali storitev, in sicer se priznajo na podlagi dokazil pod pogoji in do višin, ki jih na podlagi 44. člena tega zakona določi vlada."

 

Kaj obsegajo stroški prevoza določa "davčna"Uredba ...v 5. členu, ki v prvem odstavku navaja tudi "prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi". Letalo je javno prevozno sredstvo (tj. prevozno sredstvo, ki je javno dostopno).

 

Mimogrede: stroški prevoza po Uredbi vključujejo tudi stroške za takse (letališke takse, peronske karte in podobno), cestnine (npr. vinjeta) in parkirnine ter povračilo stroškov za prevoz in prenos stvari oziroma prtljage.

 

Seveda pa morajo vsi stroški biti dokumentirani (npr. letalska karta z računom, če se uveljavlja kilometrina mora biti obračun, tj. "kao" potni nalog).

 

lp

 

Sonja - 23.02.2012 - 10:43

Hvala, se mi je zdelo ,da bo tako.

Sonja - 23.02.2012 - 13:15

"če se uveljavlja kilometrina mora biti obračun, tj. "kao" potni nalog)."

 

Razumem, ampak kdo naj bo izdajatelj potnega naloga -obračuna, on sam ali podjetje, kjer bi delal?

Sicer operativno ampak vseeno.

martina - 23.02.2012 - 14:04

on sam mora napisati specifikacijo prevoženih kilometrov in obračun po veljavni kilomeztrini. To potem priloži k ugovoru na izračun dohodnine - načeloma ni problemov.

Matjaž K - 23.02.2012 - 17:51

Lepo (in predvsem) prav ste napisali. Ker fizična oseba pač ne piše potnih nalogo, mora pa vseeno dokazati svoje dejanske stroške, si pač vodi evidenco/specifikacijo prevoženih kilometrov, katere vsebino pa lahko "komot" povzamemo pa "klasičnem" potnem nalogu (tj. kdo je šel kam v kateri zadevi kdaj in s kakšnimi stroški).

Daša - 24.02.2012 - 08:28

Pomeni,  lahko izplačamo povračilo za kilometrino (vozovnico, račun za nočitev,...) ampak je ta del dohodka obdavčen z dohodnino in prispevki enako kot znesek osnovne pogodbe?