krpan in druščina postani član

Naslov teme: Računovodsko/pravni izziv za tiste, ki radi gruntate

1151  17.02.2012 - 20:21h / Drugi davki in takse / Avtor: EJ / 121 / 10

Me zanima, če bo kateri računovodja pogruntal kako se lotiti spodaj navedenega primera iz prakse:

Mlado Podjetje (v nadaljevanju MP) ni dobilo lizinga za tovorno vozilo zato je lizing vzelo Drugo Podjetje (v nadaljevanju DP), da bi lahko MP začel poslovati.

DP ga je zavedlo v svoje knjige, amortizacija laufa, obresti od lizinga se knjižijo in plačuje obroke.

S podjetjem MP se je pogodbeno dogovorilo, da bo mesečno nakazoval obroke lizinga oz. avanse DP-ju za nakup kombija, ker je jasno da DP kombija ne more prodati dokler ni plačan lizing in da bo MP sam poskrbel za stroške vzdrževanja ipd.

V praksi podjetje MP uporablja kombi, vendar v knjigah ga nima zavedenega, le avanse za nakup osnovnega sredstva.

Podjetju DP ne nastajajo niti stroški obresti niti amortizacije, kljub temu, da kombi uporablja in plačuje zanj obroke.

Ali se komu sanja kako bi se dejansko moralo to speljati, ali je podjetje DP sploh upravičen do stroškov amortiziranja, kako bi lahko DP "prodal" avto MP-ju, da bi ta lahko zavedel to v svoje knjige z vsemi stroški (amortizavija, obresti) vred

hvala za pomoč, če bo komu kaj kapnilo:)

jakica - 17.02.2012 - 21:11

Samo razmišljam: zakaj pa tega nimate speljanega kot najem? Mesečni računi za najemnino, ki bi bili za MP strošek?

Na drugi strani pa DP, ki bi imel s tega naslova prihodke, kot strošek pa amortizacijo in obresti leasinga? Bi rekla, da to ni sporno, če bi s tem tov.vozilom ustvarjal prihodek.

Ok, nisem še imela takega primera, samo to mi je prišlo na misel. Seveda bi moralo biti DP registrirano tudi za dajanje v najem, kar pa najbrž ni problem (doregistrirat).

Alina - 17.02.2012 - 22:41

Se strinjam z jakico, tudi jaz bi to speljala preko najema.

pacek - 18.02.2012 - 08:39

Edini način je tako kot sta rekla že moja predhodnika. Najemna pogodba, ki mora biti takšna, da pri najemodajalcu /lizingojemalcu/ pokrije stroške amortizacije in financiranja. Oz. če je am nižja od razdolžnine, znesek mesečnega obroka finančnega najema.

v sami pogodbi o najemu pa je se je treba opredeleti ko nosi stroške tekočega vzdrževanja, goriva, zavarovanja itd.

 

 

 

tori - 18.02.2012 - 10:20

Se strinjam s predhodniki. Skelene se pogodba v kateri je modro da je napisana višinia najemnine. Vsekakor ne sme biti nižja od stroškov amortizacije, obresti in moebitnih ostalih stroškov. Sicer DP ne more uveljavljati 100 % stroškov. Pa ne pozabite na DDV, gre za namen premičnin.

EJ - 18.02.2012 - 11:28

kako pa potem na koncu speljati knjiženje OS pri MP, če bo vsa ta leta plačeval najemnino, kako bo potem z vrednostjo OS, ko bo na koncu poplačan lizing in bo prenos OS iz DP na MP?

Matjaž K - 18.02.2012 - 15:46

SRS dajejo prednost vsebini pred pravno obliko.

Po vsebini obstaja tudi med DP in MP razmerje finančnega najema, torej bi DP moralo vozilo na aktivni strani knjižiti kot finančni najem, sestaviti anuitetni načrt (glavnica + obresti) skladno s katerim bi tudi MP pri sebi knjižilo fin. najem.

mici - 18.02.2012 - 16:57

To razumem tako, pri prvem podjetju je to finančni lizing in osnovno sredstvo podjetja...podjetje pa da to sredstvo v poslovni najem drugemu podjetju. Pri prvem podjetju je to poslovni prihodek pridobljen od najema (saj mu sredstvo na tak način prinaša gospodarske koristi), po izteku lizinga pa lahko prvo podjetje proda svoje osnovno sredstvo po dogovorjeni prodajni ceni in ga drugo podjetje evidentira v svojih knjigah. Tzako kot so napisali predhodniki je pomembno kaj piše v najemni pogodbi....stroške, ki so navedeni tam, lahko najemojemalec upošteva v svojih izkazih. Upam, da sem prav razumela vprašanje.

mici - 18.02.2012 - 17:07

Še to...plačane avanse bi kompenzirala s plačilom mesečne najemnine

EJ - 18.02.2012 - 18:57

Fantastični ste in 100000x hvala, da sodelujete in podajate svoja mnjenja... veliko lažje bo rešiti nastali dogodek.

Naj vam sije sončece!

Daša - 20.02.2012 - 07:44

Paziti je potrebno tudi na osnovno pogodbo o finančnem najemu, ki včasih prepoveduje oddajanje vozila v nadaljnji najem dokler le-to ni v celoti plačano.