krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poslovno stanovanjski objekt

1126  16.02.2012 - 19:13h / DDV / Avtor: Tjaša / 90 / 2

Gradimo poslovno stanovanjski objekt. Objekt se bo gradil po fazah in ne bo v celoti skončan - odvisno od trga. DDV si odbijamo v deležu poslovnega in stanovanjskega dela. Nekateri prostori bodo oddani v oproščen najem, ko bodo skončani, glavnina objekta pa še ne bo končana - skončani do 3-4.faze. Kdaj bomo morali poračunavati-vračati DDV (ali z začetkom najema)? Kaj  bomo vzeli za osnovo: od vsake prejete fakture do začetka najema in x/20 popravka do konca 20 letnega obdobja upoštevajoč kvadraturo celotnega objekta. Pri množici faktur od vsake fakture posebej se mi zdi grozljivo to delat. Eno je če kupiš imaš eno fakturo, če pa gradiš ... Ali potem nadaljevanje gradnje delež poslovnega in stanovanjskega dela ostane enak? Kdo se je že ubadal s tem in ima izkušnje v praksi, oz komentar?

Martin Krpan - 16.02.2012 - 23:07

Tjaša, vas pa bom kar napotil k davčnemu svetovalcu :). Obseg vaših vprašanj je identičen temu, kot da bi zapisali - prosim, naredite mi v tej klepetalnico davčno bilanco za mojo firmo :))).

Da pa boste sploh vedeli, kaj davčnega svetovalca povprašat, pa vam dam teoretično-praktični "zagon". Pri tem pa pripominjam - če vam bo "lažje" - da že ob izvajanju investicije bi morali vedeti (bi naj vedeli), za kaj bi naj objekt uporabljali. To je izhodišče za (ne)uveljavitev odbitka DDV že pri izvajanju investicije in ne šele ob zaključku investicije!!!

 

V Tednu ljubezni do davkov  :) si lahko sami brezplačno poiščete več informacij, mogoče tudi v povezavi z vašim vprašanjem na http://www.ddvpoznavalec.si/ (glejte tudi banner desno :)).

 
Pred tem se morate registrirati na navedeni spletni strani tudi registrirati.
 
P.S. Priporočam tudi branje knjige DDV poznavalec na navedeni spletni strani (preko vikenda, ker obsega preko 370 strani). Berite malo komentar k 25, 55 členu ZDDV-1 itd.

Martin Krpan - 16.02.2012 - 23:08

P.S. Pri knjigi pa malo berite komentarje pri členih ZDDV-1 v povezavi z uveljavitvijo pravice do odbitka DDV in popravki odbitka DDV, kjer imate tudi enostavne računske primere.