krpan in druščina postani član

Naslov teme: preživnina

853  03.02.2012 - 15:09h / Dohodnina / Avtor: Mici / 1184 / 4

Spoštovani!

Za prijatelja delam informativni izračun dohodnine. Nerazumljivo (nelogično) nama je sledeče.

Kot vzdrževanega družinskega člana uveljavlja otroka, za katerega tudi plačuje preživnino.

V primeru, da preživnine v obrazec ne vnesem sledi da znese "Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane (skupaj)"  cca 2.000 eur, v primeru ko pa vnesem plačano preživnino, je ta olajšava le v višini plačane preživnine. (Ki je za 12 mesecev nižja kot 2.000 eur).

Torej: kako si to razlagati - plačuje preživnino, ki se vnese v rubriko "posebne olajšave za vzdrževane družinske člane" (človek pričakuje, da bo to prineslo kaj dobrega..., a izračunana posebna olajšava je v tem primeru nižja in s tem doplačilo višje (ali izplačilo nižje). Ne razumem, saj preživnino Plačuje ne Dobiva.

Vljudno prosim za mnenje okoli tega - jaz sem začetnik.

Mici

sila - 03.02.2012 - 15:51

Potem preberite Zakon o dohodnini. Za uveljavljanje vzdrževanega družinskega člana se morata starša dogovoriti, kdo in za koliko časa ga bosta vpisala.

vprašaj - 03.02.2012 - 16:40

Domnevam, da je prvi primer kot da samo ta uveljavlja olajšavo;

drugi pa, kot da se ne moreta zmeniti (kar je pri ločencih najbrž običajno in razumljivo) in mu v tem primeru pripada olajšava v višini preživnine (če ni večja od polne olajšave).

 

Kot svetuje sila - to gotovo piše v zakonu.

SIMONA - 03.02.2012 - 19:30

Če se starša ne moreta zmenit, kdo bo uveljavljal preživnino za otroka, potem pripada vsakemu polovica, torej 6 mesecev ne glede na to, koliko kdo plačuje preživnine.

vprašaj - 03.02.2012 - 21:54

Ni tako : če plačuje preživnine manj, kot je njegova polovica olajšave, dobi samo toliko olajšave kot je preživnine :

 

(11) Če se zavezanci ne morejo sporazumeti, kdo izmed njih bo uveljavljal posebno olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu zavezancu sorazmerni del olajšave.

(12) Za otroka, za katerega zavezanec na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju, sklenjenega po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, prispeva za njegovo preživljanje, lahko zavezanec uveljavlja posebno olajšavo. Če je prispevek zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni del njemu pripadajoče posebne olajšave prizna staršu, kateremu je otrok zaupan.