krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vodenje poslovnih knjig v Excelu

806  02.02.2012 - 12:57h / Ostalo / Avtor: Matko / 182 / 8

Sem s.p., ki ni zavezanec za plačilo DDV in vodim knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva.

Zanima me, ali je poslovne knjige (KPO, KTO, KOTO, ROS) dovoljeno voditi računalniško kot tabele v Excelu.

Na spletu sem namreč zasledil ponudbe za poslovne knjige (KPO) v Excelu, ni mi pa razumljivo ali te Excel datoteke predstavljajo le obrazce, ki jih natisneš in izpolnjuješ ročno ali pa je mišljeno, da knjihe vodiš (izpolnjuješ) računalniško v Excelu.

 

Gre namreč za to, da SRS39.16. med drugim določa:

- pri ročnem vodenju poslovnih knjig se vanje piše s črnilom, kopirnim svinčnikom, kemičnim svinč nikom ali strojem; v njih ne smejo ostajati prazne vrste, temveč mora biti po časovnem zaporedju izpolnjena vsaka

vrstica prostora za knjiženje; pri računalniškem vodenju poslovnih knjig mora računalniški program preprečevati nedovoljene vpise;

 

Te zahteve Excel po moje ne izpolnjuje. V nastavitvah je sicer možno z zaščito omejiti možnosti spremijanja dokumenta, vendar lahko zaščito kadarkoli odstraniš, izvedeš nedovoljeni vnos in zaščito ponovno aktiviraš.

 

Nadalje SRS39.17. predpisuje:

Računalniško vodene poslovne knjige se lahko zaključujejo z elektronskim podpisom po postopkih iz ustreznega zakona. Poslovne knjige se zaključijo tako, da ni več mogoče vnašati podatkov vanje oziroma da že vnesenih podatkov ni mogoče spreminjati.

 

 

Biba - 02.02.2012 - 13:06

A vi nas malo ......... To je davčni forum in ne osnovni tečaj knjiženja, če še niste opazili. Ste zreli za smetnjak.

vprašaj - 02.02.2012 - 16:18

Po mojem je primeren kompromis, da vodiš v Excelu in vsak mesec posebej zaključiš, natisneš (in seveda podpišeš, da bo brdavs sit.) in daš v registrator.

Matko - 02.02.2012 - 18:39

Biba, kolikor me spomin ne vara je pogoj za sodelovanje na forumu ohranjanje dostojanstva in ne žažlenje. Tiste, ki žalite ostale uporabnike naj bi s foruma odstranili.

---------------

vprašaj - hvala lepa za nasvet.

Pero - 02.02.2012 - 18:49

Kva, koga je treba likvidirat. Rec, Matko, sam rec (pa plači), pa bom tvoja neusmiljena pravica. Al pa mogoč raje plačaj računovodji. Kva pa vem.

še jaz - 02.02.2012 - 23:16

Kaj ste tako ljubosumni,... Pomagajte mu, ali pa bodite tiho!!!!  Ni vam on kriv če vam posel ne laufa. Tole je klepetalnica, kjer lahko vsak sprašuje kar mu na področju računovodstva pade na pamet in oglašajo se naj samo koristni svetovalci...

čiča - 03.02.2012 - 08:05

Tako kot je predlagal vprašaj bo kar ok.

In ne ozirajte se na Bibin komentar; večina tu gor ni njene sorte.

Cicero - 03.02.2012 - 08:55

Glede na to, da je Matko že naštudiral standard 39 in ostalo ni ravno običajen amater. Tako je njegovo vprašanje bolj provokacija ali pa želi potrditev razmišljanja.

Kot pravi standard lahko knjige izpolnjuješ tudi s strojem, da se zapisi ne brišejo in popravljajo,...

Tako se knjige v EXCELU ne morejo voditi kar tako, saj se programa in postopkov ne more preveriti skladno z zahtevami Zakona o davčnem postopku. Nikjer pa ni zapisano, s katerim orodjem in kako, si pomagaš pri izpolnjevanju poslovnih knjig na papirju.

Tako je vse OK, če gledaš na EXCEL kot orodje za izpolnjevanje poslovnih knjig v sistemu ročnega vodenja poslovnih knjig, s katerim le te izpolniš S STROJEM (tiskalnikom).

Na koncu leta oziroma po potrebi izpišeš poslovne knjige, katere tako in tako nimajo predpisane oblike in ne zatrjuješ, da poslovne knjige vodiš elektronsko.

Matko - 03.02.2012 - 18:59

Cicero hvala za pojasnilo.

Z moje strani ne gre za provokacijo, do neke mere pa seveda gre za potrditev mnenja, ki sem si ga oblikoval o tej temi, oziroma za poskus njegovega dokončnega in pravilnega oblikovanja.

Preden bi se morebiti odločil za nakup kakšne Excel variante za vodenje knjig, ki jih ponujajo na spletu ali pa si takšno rešitev oblikoval sam, si želim ustvariti pravo podobo o tem, kaj pravzaprav ponudniki teh rešitev prodajajo in kako jih uporabljlati. Menim, da je precej nevarno če se nekdo v dobri veri odloči za nakup takšne (poceni) rešitve in jo mirne duše uporablja, hkrati pa se ne zaveda, da je takšen način vodenja knjig neustrezen in zato lahko sankcioniran s kakšno krepko finančno destimulacijo.

 

Lp