krpan in druščina postani član

Naslov teme: Olajšava

730  31.01.2012 - 08:54h / Dohodnina / Avtor: zoc / 90 / 5

Ali lahko bivši zakonec uveljavlja bivšo ženo kot vzdrževanega člana za znesek preživnine, ki jo plačuje zanjo, saj ni zaposlena, hvala.

čiča - 31.01.2012 - 09:31

Nisem prepričana a bi rekla, da olajšavo lahko uveljavljate vendar ne v višini, ki jo plačujete pač pa le za razliko med njenimi morebitnimi dohodki (če jih je imela) in zneskom olajšave, ki velja za druge vzdrževane člane (2.319,50 EUR).

Še kakšno mnenje....

vprašaj - 31.01.2012 - 10:07

Ne more.

VDČ je zakonec v letu, za katerega se obračunava dohodnina - ne pa zakonec iz (pra)zgodovine.

Preživnina nima nobenega pomena - (sploh je pa to samo plačilo za ponovno pridobljeno svobodo)

nevenka11 - 01.02.2012 - 07:06

Lahko - 1. odstavek 115. člena zakona o dohodnini.

vprašaj - 01.02.2012 - 11:29

Res je! Se opravičujem: sem gledal in spregledal! lp

miran - 07.02.2012 - 14:24

Saj ta 1.odstavek 115.člena je tako napisan????:

Sam iz njega razumem, da so v njem opredeljeni dve kategoriji vzdrževanih družinskih članov:

- zakonec, ki ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti, nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za VDČ, določene v 3.točki prvega odstavka 114.člena in

- razvezani zakonec zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec. Za lastne dohodke iz prejšnjega stavka se štejejo vsi dohodki po tem zakonu. 

 

Sam sem seveda tudi razvezan, ob razvezi je s sodbo določena pravica do preživnine partnerki. Da je nesreča še večja, je invalid III.kategorije, dobiva pa 230 €/mesec. 


Rezultat:

takšno vprašanje sem zastavil DURS. Dobil sem odgovor:

 

" Preverili so stališče na Generalnem davčnem uradu, ki pojasnjuje pogoje, poda katerimi se zavezanec ali razvezani zavezanec lahko šteje za vzdrževanega druž.člana. Pri tem za razvezanega zakonca naj bi veljali enaki pogoji kot za zavezanca, s tem, da je za razvezanega zakonca še dodaten pogoj, da zavezanec plačuje preživnino v skladu s sdobo oz. dogovorom.

Mi pa svetujejo, če mi ne bo priznana pravica do olajšave, da vložim ugovor zoper informativni izračun oz. vložim pritožbo zoper odločbo izdano na podlagi ugovora. O tej pritožbi bo potem odločal drugostopenjski organ."

Sam sem sedaj priajvil do včeraj je bil čas) bivšo kot o VDČ. Če mi ne boido priznali, se bom pritožil. Upam, da ne bpo treba.

Prav tako upam, da na to pisanje prejmem še kakšno mnenje , vesel pa bom, če sem komurkoli s tem pomagal.