krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prehrana in prevoz bosta vključena v osnovo za dohodnino?!

538  24.01.2012 - 09:08h / Dohodnina / Avtor: Zoya / 89 / 8

Pozdravljeni,

 

kaj menite o tem? V Financah berem program J. koalicije... Kaj ni zadosti, da glede na naš standard že taako drago plačuje gorivo, sedaj bomo pa še enkrat obdavčeni?! Smer inovacij: izum letečih metel ali preprog, pa še tu bi nam zrak obdavčili?!

 

Martin Krpan - 24.01.2012 - 09:48

Da ne bomo zašli v "politično področje" - ... kdorkoli bo lahko v Sloveniji lahko uresničil 50% od tistega, kar je zapisanega v programu (za področje podjetništva!!!), ga takoj volim, pa čeprav je to boter, stric, oča, sveti peter itd. "iz ozadja" :))). Tudi sam sem prebral v financah zadevo.

P.S. Sem lastnik, sem podjetnik, "mi paše", če ne rabimo za regres, malico, prevoz itd. obračunavati dajatev, vendar je DEJSTVO, da so to še "preostanki socializma". Sem bolj zato, da se nastavijo socialne kapice itd., ker potem (tako predvidevam, izračunov tako nihče ne more opraviti) bom vseeno državi plačal manj, če plačujem dajatve na vse z nekaterimi omejitvami glede višine dajatev.

 

Martin Krpan - 24.01.2012 - 09:52

COPY PASTE :) samo prvih 5 točk iz Financ:

 

1. Pavšal za mala podjetja: Mali podjetniki se bodo namesto s papirologijo, strahom pred davkarijo, zamudnimi postopki, skrivanjem prihodkov, obidi zakonov in iskanjem računovodskih nasvetov namesto kupcev lahko začeli ukvarjati z biznisom. Predvidene so poenostavitve davčnih postopkov in predpisov, ob tem pa bodo določeni obvezni roki reševanja pritožb. Davčna uprava bo doživela večje spremembe, uvaja se osebna odgovornost davčnih inšpektorjev.

Ocena Financ: Pozitivna poenostavitev, pri kateri pa je treba kršitve izpolnjevanja obveznosti hitro izslediti in sankcionirati.

2. Socialna kapica: Podjetij in zaposlenih se ne bo več »ubijalo« s prispevki za socialno varnost, prispevki pri plačah višje izobraženih, torej dražjih ljudi, ne bodo segali v nebo, temveč bodo imeli kapo.

Ocena Financ: Manj bo goljufanja pri potnih stroških, manj bo alternativnih oblik izplačevanja prihodkov.

3. Znižanje davka od dohodka pravnih oseb in davčne počitnice: Po neuradnih informacijah je ciljna stopnja davka 15 odstotkov, zdaj je 20 odstotkov. Davčne počitnice bi veljale v prvem letu poslovanja.

Ocena Financ: Ne gre le za razbremenitev že delujočih slovenskih podjetij, temveč tudi za pozitivno znamenje za prihodnje tuje naložbe. Z znižanjem davkov bi Slovenija postala konkurenčen podjetniški prostor.

4. Olajšave: Višja olajšava za raziskave in razvoj, in sicer s 40 na 100 odstotkov. Vpeljali naj bi tudi neomejeno investicijsko olajšavo.

Ocena Financ: Pri olajšavah je - tako kot pri subvencijah - treba biti pazljiv. Lahko se zgodi, da podjetja vlagajo zaradi naložb samih in priznane olajšave, ne pa zato, ker bi z naložbami rasli, povišali dodano vrednost, izboljšali konkurenčnost, ustvarili delovna mesta, ne pa služb, povečali dobiček. Je pa olajšava za vse bolj transparentna od državnih subvencij, ki gredo v »naše« namesto v prave roke in se delijo interesno, namesto ekonomsko učinkovito.

5. Drugi davki: Zvišala se bo meja pri dohodninskih razredih, uvedena bo nova dohodninska lestvica. Prevoz na delo in nadomestilo za prehrano bosta vključena v osnovo za dohodnino.

Obdavčitev samostojnih podjetnikov se bo izenačila z obdavčitvijo pravnih oseb, kar v praksi verjetno pomeni, da se bo lahko samozaposlil tudi samostojni podjetnik in si izplačeval plačo. Trošarine v Sloveniji bodo nižje kot v sosednjih državah. Napovedana je sprememba sistema obdavčitve nepremičnin in obdavčitev luksuza. O povišanju DDV včeraj ni govoril nihče izmed sogovornikov.

Ocena Financ: Vsaka poenostavitev je dobrodošla, vprašanje pa je, ali je ob trenutnih razmerah v javnih financah uresničljiva.

 

http://www.finance.si/338000/Kaj-bi-prinesla-Jan%C5%A1eva-koalicija

P.S. Meni, kot podjetniku zveni kot "pravljica", katero bi res želel doživeti v praksi!

Piksi - 24.01.2012 - 19:46

Ha, jaz sem o tem trobil že prej..jaz bi šel še bolj radikalno, če bi se dalo: vse na davčno, vsak račun, tut čike. Potem bodo vsi vsem izdajali račune, nakonc pa ven metal čike, če bodo hotli met + v bilanci. In še: zmanjšat dajatve za delavce iz zdejšnjih 1107€ za delavca brutobruto minimalc na 900max. Potem pa reprogramirat kredite države SLOVENIJE  gremo dalje! In jaz čist verjamem v tole!!!

kratki - 24.01.2012 - 10:31

Semolič je že zdaj rdeč kot paradajz, ko pa bo tole prebral, ga bo razneslo. Utekočinil se bo kot paradajz mezga.

Pero - 24.01.2012 - 14:28

Hoj, Zoya, daj hitr mi napiš, po kterem členu zakona morm že zdaj plačat davke na prehrano in prevoz v povezavi z delom. Če prauš, da bomo še enkrat obdavčeni? Madona, nism vedu!

ana - 24.01.2012 - 22:30

Ali je to predlog ali je to že sprejeto?

Martin Krpan - 25.01.2012 - 08:47

Ana, brez panike, berite npr. moje komentarje pod točko 538.1 in 538.2.

To je nepredvidljiva prihodnost v nepredvidljivi politični in gospodarski situaciji :).

Iza - 24.01.2012 - 23:03

Ha,Ha,Ha