krpan in druščina postani član

Naslov teme: 040 in pogodba o poslovodenju

426  18.01.2012 - 18:32h / Ostalo / Avtor: Teja / 56 / 8

kar nekaj časa prebiram zakone in mnenja in še sedaj mi ni jasno ali razumem prav?

 

1.direktor ki je hkrati edini družbenik si bo za januar 2012 obračunal prispevke od najnižje pokojninske osnove ( kot je pri s.p.- ju)  in si jih plačuje v breme "svojega žepa" ne sme mu jih plačati d.o.o. ( ja od kod pa naj vzame denar  za prispevke?)

 

2. sklene pogodbo o poslovodenju in ponovno dohodek obruti  ( bruto-10% normirni stroški-25% doh. - 6% prisp- 25% posebnega davka= izplačilo) si iz  tega izplača  razliko med bruto in neto. To se obračuna na d.o.o., odda mesečno  obrazec in izplača nagrada???

 

Sem vsaj malo na pravi poti ali je konec z mano kot z našo državo???

 

Hvala za pomoč, verjemite sem že čisto obupana, saj sploh ne upam direktorju tega ponovno pojasnjevati ker je ur nebes!

novinc - 18.01.2012 - 20:26

Sem vsaj malo na pravi poti ali je konec z mano kot z našo državo ? Žal to drugo!

novinc - 18.01.2012 - 20:58

Naj te  malo potolažim, da si vseeno malo na boljšem kot naša država:

plačo za december spraviš skozi še po starem.

Do srede februarja, ko naj bi obračunala dohodek za januar po novem, pa ni vrag, da ne bi kaj prav prebrala - na primer podrobna pojasnila na spletnih straneh ZPIZ,ZZZS in DURS in jih razumela . lp

vprašaj - 18.01.2012 - 21:12

Če si prebirala mnenja samo na tem forumu, ti svetujem, da poskusiš še na "bratskem" forumu Računovodja.com, kjer je glede iskanja posameznih tem dosti lažje in bolj pregledno.

Ta tvoja zadeva je - mislim da pod naslovom 040 - trenutno najbolj vroča in obsežna (več kot deset strani na kupu). Išči pod Aktivne teme.

Posebej skrbno preberi prispevke tamkajšnje vrhovne avtoritete (mislim resno) ge.Slovan, ki vsako zadevo potrpežljivo in podrobno obrazloži. Korajžo in lahko noč!

Mica Repica - 19.01.2012 - 04:45

Eni že nekaj časa delamo tako, jaz konkretno od januarja 2009, ko sem že dobila obvestilo DURS-a, da moram oddajati OPSVL in povem, da to ni noben bav bav. Pa so bile včasih res težave, sploh, ko je bil tak direktor v bolniški v breme ZZZS, tam so želeli da refundiram kot plačo, OPSVL pa se v e davkih ni dal oddat za bolniško. No pa sem vse uredila.

 

Sedaj zadeve že delajo kolikor toliko normalno, muči me samo še kdaj si bo država izmislila in bomo  morali ločiti poslovodenje od konkretnega dela, napr. elektromonter in za to delo obračunati morda celo podjemno pogodbo.

 

To bo šele štala.

 

 

 

vprašaj - 19.01.2012 - 09:46

Kar se tiče ločevanja poslovodenja od konkretnega dela, nekateri bolj papeški od papeža spet prehitevajo brdavse in že zdaj učijo, da je to treba že zdaj.

 

Tako je bilo s prispevki, ki jih je plačeval doo za lastnika, pa naj bi zanje obračunali boniteto - pa je papež ni zahteval in tudi v zaključnih navodilih potrdil, da je bil do sedanje uskladitve predpisov o 040 zavezanec zanje doo.

pic - 19.01.2012 - 11:55

Točno to mene najbolj moti, da so nekateri bolj papeški od papeža in prehitevajo brdavse - gre za ločevanje poslovodenja od konkretnega dela. Tako imajo brdavsi zelo lahko delo za pobirati še več davkov...  Ma kakšna podjemna pogodba !?  

Anica - 19.01.2012 - 12:20

Mene pa zanima ali si lahko lastnik obračunava višjo zavarovalno osnovo v letu 2012 kot je minimalna pokojninska osnova? želel bi imeti takšno kot jo je imel sedaj pri plači; ali se mu bo to štelo pravilno v pokojninsko osnovo ali pa bo zbrka zaradi tega?

novinc - 19.01.2012 - 14:14

Enako kot sp - seveda lahko poljubno višjo - do max.

 

Mislim pa, da ste spregledali, da MORA plačevati ne od najnižje pok. osnove, ampak se mora glede na doh. odločbo 2010 razporediti v ustrezen razred glede na dohodek - plačo poslovodje-direktorja.