krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dobrodelnost

379  17.01.2012 - 11:19h / Dohodnina / Avtor: Rado / 60 / 3

Mam prijatelja, ki bi organiziral dobrodelni koncert za neko ogroženo družino, se pravi, v neki dvorani bo ves izkupiček dobesedno odnesel k tej družini. Ali ga lahko kdo kaj hakla za to? Se pravi, fizična oseba je on, dvorano bo plačal iz izkupička (na podlagi računa, itak), ostalo "iz klobuka" odnese njim. Hvala

Martin Krpan - 17.01.2012 - 11:30

Tako, kot ste zadevo opisali, stoji v "ozadju" kar kup davčnih nevarnosti, če dogodek organizira "fizikalc" in nosi keš "ogroženi družini". Tudi dobrodelnost je potrebno izvajati na "organiziran" način (na žalost - pa tudi preveč je izigravanj v teh zadevah).

Rado - 17.01.2012 - 12:02

Zdravo Martin. Ok, saj razumem, da je verejtno res tako. A je kak "tip", da se lotimo to na organiziran način, se prijavi na davčni kaj, al kako. Lahko pridejo tut poslušat davkarji ;)

Martin Krpan - 17.01.2012 - 15:13

Ustanovi se "humanitarna - dobrodelna" organizacija, moč je tudi poizkusiti preko društva. Sam tega sicer nisem vešč, pa vseeno, kot izhodišče za razmišljanje.

Ni primer, kot ga vi navajate, ampak samo informativno - če moje podjetje nakaže "iz humanitarnosti" določen znesek določeni družini ali posamezniku (razen nekaterih izjem - npr. ob smrti sodelavca njegovi družini skladno u Uredbo itd.), predstavlja to za tega posameznika skladno z določili ZDoh-2 lahko "drug prejemek". Zato, če to nameravam storiti, nakažem določeni instituciji, ki je ustanovljena za te namene in jih "naprosim", da to oni sprovedejo določeni družini ali osebi...