krpan in druščina postani član

Naslov teme: Povračil-prehrana,prevoz pri plači

315  14.01.2012 - 12:40h / Ostalo / Avtor: FRANJA / 85 / 10

Kako delate ostali?Ali po novem zaradi kode namena vsakemu delavcu nakažete  plačo na en nalog,

povračila pa na drug nalog? Ali ste se odločili kot prej pri d.o.o.  gor ,dol ?.Kakšno kodo namena pa potem

uporabljate za gor-dol?

Stranke kar "robantijo".Saj je povsod bilo povedano,da je sedaj manj nalogov,sedaj pa to ,rečejo.

Lepo prosim za nasvet.

Lp vsem

p.š. - 14.01.2012 - 20:35

Franja, uporaba BN02 je dovoljena še do 31.03.2012. Tako sem še za dva meseca preložila dilemo pri strankah, ki želijo neto+povračila nakazovati z enim nalogom.

 

Ostali so se prilagodili in pri uporabi UPN nalogov za izplačila plač  strogo ločujemo neto plačo (SALA) in povračila ( PRCP) ...  variante evidenčno gor-dol  pri UPN nalogih ni.

na ZBS so mi namreč zaupali, da se pri uporabi SEPA plačilnega sistema  pri transakcijah po UPN nalogih v medbančnem poslovanju NE prenaša tekstovni del UPN naloga v polju, kjer izplačevalci s tekstom navedemo namen nakazila . Ker to polje pri medbančnih prenosih "izpade" ( zaradi novega sistema baje ), je na prejemnikovem računu odločilna koda namena, da se lahko opredeli vrsta plačila.  In zaradi Zakona o izvršbi je potrebno strogo ločevati neto plačo od povračil, saj povračila ne gredo v izvršbeno maso.

 

lp

FRANJA - 15.01.2012 - 17:26

Hvala p.š. za mnenje.Saj tudi kode namena nisem našla.

Uporabljam še stare naloge,da jih "ponucam".Novih pa ne kupujem več.Ker pa banke zelo nerade

vzamejo stare BN-02(sem preverjala pri različnih bankah,kjer sem dobila različne odgovore),

se trudim že tudi z novimi.Na eni banki so celo dejali,da vzamejo stare naloge samo z valuto do

31.12.2011.Vsak si pač po svoje razlaga  navodila,pojasnila ali obvestila.

LP

Lusja - 15.01.2012 - 13:41

Je, verjetno se bo treba odločit, imam pa s tem v zvezi par vprašanj oziroma pomislekov:

- podatek je obvezen zaradi statistike in zaradi česa še? Na kaj pravzaprav vpliva uporabljena koda pri izplačilih fizičnim osebam? Na izvršbe?

 - nikjer ni enotno predpisano, katere kode se uporabljajo, na spletnih straneh različnih bank so za ista izplačila priporočene različne kode in kolikor razumem, je na uporabniku (izplačevalcu oziroma prejemniku plačila), katero kodo bo uporabil? Ravno tako ni predpisanih nobenih sankcij, za uporabo "napačne" kode.

- za združeno izplačilu delavcu, ki vsebuje tako neto kot povračila, se mi zdi uporabna koda PAYR (izplačilo po plačilni listi) - in res je na plačilni listi natančno specificirano, kaj plačilo zajema.

 

Mnenja?

nula nula - 15.01.2012 - 17:51

"Ravno tako ni predpisanih nobenih sankcij, za uporabo "napačne" kode"

 

Če je to res? - včasih se sankcije skrivajo v kakem "nadrejenem" predpisu! - bo na koncu enako, kot je bilo dosedaj, ko sem vse plačeval z isto šifro ali kodo, pa ni bilo nič narobe - kar spet dokazuje, da tega živ krst sploh ne potrebuje in ne gleda in je kodiranje samo sebi namen.

FRANJA - 15.01.2012 - 18:06

Lujsa,prej se pozanimajte ,če je PAYR v redu.Ni rečeno,da je to vzrok,ampak kolegica me je

vprašala kakšne kode namena uporabljam pri plači.Povem,da SALA.Je dejala,da so oni uporabljali

PAYR, in da je v trenutku enemu delavcu(pri eni stranki)bil  ukinjen limit,vse kartice...itd.

Sem iskala razlago za PAYR.Sifrant v ABanki ima  opis Izplačilo po plačilni listi(nakazilo nadomestil,javna dela).

Nula nula ,da še vam povem svojo izkušnjo glede starih šifer.Me je davčna referentka klicala za eno stranko in vprašala ,zakaj ima toliko nakazil pod to in to šifro (pozabila katero).Pa sem vprašala,kako

pa to vidi,pa je rekla,da to banke sporočajo .In ker šifra ni bila prava je dejala naj v bodoče uporablja pravo šifro,da ne bo kaj narobe vnaprej.

Dovolj klepetanja in lp

nula nula - 15.01.2012 - 18:32

OK. (Morebiti res nikdar ne veš, kdaj se Veliki brat zbudi...)

 

Kaj pa sankcije? So ali niso predpisane?

Anja - 16.01.2012 - 08:33

Za prevoz -prehrano uporabljam kodo PRCP

Lusja - 16.01.2012 - 10:12

In a company, payroll is the sum of allfinancial records ofsalaries for an employee,wages, bonuses anddeductions. In accounting, payroll refers to the amount paid to employees for services they provided during a certain period of time. Payroll plays a major role in a company for several reasons. From an accounting perspective, payroll is crucial because payroll and payroll taxes considerably affect the net income of most companies and they are subject to laws and regulations (e.g. in the US payroll is subject to federal and state regulations). From an ethics in business viewpoint payroll is a critical department as employees are responsive to payroll errors and irregularities: good employee morale requires payroll to be paid timely and accurately. The primary mission of the payroll department is to ensure that all employees are paid accurately and timely with the correct withholdings and deductions, and to ensure the withholdings and deductions are remitted in a timely manner. This includes salary payments, tax withholdings, and deductions from apaycheck.

zunanji - 17.01.2012 - 07:45

Bravo, Lusja! Zanimiva info.

Evita - 17.01.2012 - 12:30

Meni so na banki odgovorili, da  šifer nihče ne kontrolira, da so pomembne samo za prejemnika denarja, torej če jaz združujem virmane za plače in dnevnice, prehrano itd. ni nič narobe in tako smo se odločili, da naloge združujemo, ker smo zračunali da bi pri 30 delavcih , ki imajo trr pri drugi banki kto delodajalec plačali za naloge či bi jih pisali posebej za plačo, posebej za prihod na delo, regresirano prehrano, kilometrino in dnevnice in še kakšne ostale stroške nas to stalo 1000 € na leto

 

Zakaj bi ta denar dajali banki?