krpan in druščina postani član

Naslov teme: Direktor in lastnik

309  13.01.2012 - 20:18h / Dohodnina / Avtor: twist / 61 / 4

Zanima me sledeče:

1.  podjetje ima 10 zaposlenih, deluje cca 8 let, direktor je tudi edini lastnik -  

     sprašuje me ali je res, da bo ugotovljeni dobiček šel v celoti njemu v

     dohodnino poleg plače?

2. podjetje ima 12 zaposlenih, deluje cca 20 let, lastnika sta dva, eden od njih

    je direktor - kaj je z dohodnino in dobičkom podjetja?

 

Posebej me zanima ali ni izplačilo ostanka dobička preteklih let obdavčeno z 20% dokončnim davkom in ne gre v nobeno dohodnino prejemniku v tem primeru lastniku,  čeprav je tudi direktor.

 

Direktorji manjših podjetij se namreč že pogovarjajo, da bodo začeli seliti svoje firme na Ciper ipd., ker se bo to očitno še edino izplačalo, kot kažejo določeni zgledi, kot jih preberejo iz medijv.

tina - 14.01.2012 - 11:25

Ali ste njihov računovodja-kinja ? Ali res ničesar ne spremljate v zvezi s tem, da vas mora o tem spraševati direktor, ne pa,da vi njega seznanjate s predpisi in načinu plačila ter prijav v zavarovanje (040 in 112)? Ali se ne udeležite nobenega seminarja, vam je preveč tudi 100,00 EUR za dober seminar ( npr. CPU pri GZS in pri drugih, ki so prirejali seminarje)?Ali pa vsaj berite na spletnih straneh ZPIZ, ZZZS in DURS

Ni čudno, da ob takem pomanjkanju informacij razmišljajo o selitvi na  Ciper ( kaj bodo pa prihranili - le nekaj pri davku iz dobička in če so manjša podjetja - ali se splača?) Ali je le tvoja  " razmišljajo", ker če bi razmišljali, bi videli, da ne bo prav velikega učinka ( če si računovodja, jih le seznani s predpisi)

 

Takole : zavarovalna osnova 040 ( preberi si o temv prejšnjih izvajanjih)-prispevke plačuje sam, ne več gospodarska družba. Na DURS obrazec OPSLV do 15. za pretekli mesec in seveda tudi plačilo.

Zaenkrat gre v osnovo, kar je dobil v letu 2011 iz naslova poslovodenja (direktor),

izpl.ost.dobička pa ne: je le20 % dohodnina od bruto, kot pišeš in je dokončna obdavčitev.

twist - 14.01.2012 - 12:51

Očitno sem zgrešila forum - sem mislila, da na vprašnje dobim odgovor ali pač ne, če ga nekdo noče ali ne zna dati. Nisem pa pričakovala takšnega karanja, kot da sem šolarček. Pa kaj je tebi? Polna luna je že mimo, ustavi konje!! 

 

Prvo kot prvo, kje bereš, da je to moje razmišljanje, ali celo, da sem komu kaj v tej smeri svetovala? Ne, nisem "njihova" in moje razmišljanje nikoli ni šlo v smeri "seliti firmo na Ciper". Sem trdno zasidrana v naši deželici, pa kakršna že je kot poslovno okolje. sem prevelik patriot!

 

Dobro preberi zadnji stavek, pa se ti morda posveti, da očitno imajo nekateri takšne računovodje s takšnim razmišljanjem in da več kot očitno jih ni malo. Vse kar sem želela, je bila potrditev ali zanikanje mojega vedenja, ko sem ga primerjala s takšnim razmišljanjem okoli sebe. In to za sebe. 

 

Vseeno ti pa hvala za zadnji odstavek!

nula nula - 14.01.2012 - 18:18

twist, tvoje pisanje sem tudi sam razumel približno tako kot ga je tina :

 

Domnevam, da te omenjeni direktorčki sprašujejo zato, ker mislijo - ali pa jim ti daješ tak vtis - da si strokovnjakinja. 

Če pa je šlo za čvek za šankom, pa drugič tako napiši, pa ti ne bo nihče odgovarjal, pa boš lahko mirna in ne boš drugim velevala ustavljati konjev.

 

PS V upanju, da se boš tudi meni zahvalila za zadnji stavek, naj ti namignem, da je bila podobna  rešitev že uzakonjena (samo ne za dohodnino, ampak za določanje osnove za prispevke), samo je zakon (ZPIZ-2) padel na referendumu in (zaenkrat - vsaj za kakšno leto) še ne bo veljala.

Lepo posedanje na ustavljenih konjih želim!

twist - 14.01.2012 - 20:36

Ok, se opravičujem, če je bilo tako razumljeno.

 

Vsebino  takšnih razmišljanj  mi je povedal prijatelj, pa sem želela preveriti, če je res kaj drugače, kot sem mislila sama. Sicer pa svetovanja prepuščam tistim, ki so še posebej kvalificirani za to. Res pa da nikoli ne škodi kako zadevo vseeno preveriti, ker nikoli ne veš, kdaj ti pride prav. 

 

Ja, tudi tebi hvala za zadnji stavek.

P.s.: konji so mi zelo všeč, vendar jih občudujem samo od daleč. :-))