krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kaj se bolj splača: plača ali pogodba o poslovodenju

144  07.01.2012 - 17:26h / Ostalo / Avtor: Irena / 84 / 2

Je kdo delal izračune? Prosila bi vas za mnenja oz. morebitne pripombe na moje izračune.

 

Jaz sem jih, tako da sem upoštevala dohodke na letni ravni (zanemarila sem, da pri pogodbi o poslovodenje ne moreš že med letom upoštevati plačane prispevke).

Najprej sem za plačo, ki si jo je direktor do sedaj izplačeval, ugotovila stroške plače in koliko od tega je njemu ostalo.

Varianta 1: Nato sem naredila izračun, da si v višini preteklih stroškov plač, sedaj izplačuje dohodek po pogodbi o poslovodenju. Prispevki, ki jih bo moral v 2012 plačevati (od zavarovalne osnove po lestvici 209. čl. ZPIZ) so seveda nižji, kot pa so bili od izplačane plače v 2011. Tako mu po po novem ostalo za 13% več na letni ravni(dohodek-prispevki-dohodnina).

Varianta II: Ker pa je v novem še ne uveljavljenem zakonu PIZ predvideno, da bo zavarovalna osnova, od katere se bodo računali prispevki, enaka izplačanim dohodkom po pogodbi o poslovodenju in ker je najvišja pokojnina omejena (torej se ne splača plačevati prispevkov več kot je potrebno, da bo dobil najvišjo pokojnino), sem naredila še izračun, da si dohodek po pogodbi o posloveodenju izplača največ v višini, da plačuje prispevke od 2,4 x PPPzM (imel visoko plačo). Posledično bo firma imela manjše stroškev ter večji DDPO, vendar tudi večji čisti dobiček, ki si ga bo lastnik izplačal. In če upoštevam, da bo ob izplačilu tega dobička plačal še 20% dohodnino, pridem do zaključka, da mu bo po varianti II ostalo še nekj več kot pa v varianti I.

Pa še nekaj sem ugotovila: država bo v njegovem primeru dobila precej manj prispevkov.

 

 

aNI - 07.01.2012 - 18:56

Irena, o tem se je razgovoril janez v zap.št. teme 6045/2011 in ti bo mogoče v pomoč!

Cicero - 08.01.2012 - 13:42

Ko bo želel imeti limit na TRR ali kredit, pa se bo veselica začela.