krpan in druščina postani član

Naslov teme: plombe na zemljišču in nepremičnini

133  06.01.2012 - 15:10h / Ostalo / Avtor: tatjana / 257 / 3

Podjetje A je kupilo zemljišče in nepremičnino na kateri je plomba zaradi neodplačanega dolga prejšnjega lastnika. Podjetje A tako ni vpisano v zemljiško knjigo kot lastnik zemljišča in nepremičnine. Ali se lahko nepremičnina amortizira od nakupa ali je potrebno počakati, da podjetje A dejansko postane lastnik (torej z uradnim vpisom v ZK), da se lahko nepremičnina amortizira?

Cicero - 06.01.2012 - 20:57

Podjetje A ni kupilo zemljišče in nepremičnine. Hipoteka je drugo ime za zastavo nepremičnine.

Ker se ne morete vpisati v ZK s tako pogodbo (brez soglasja hipotekarnega upnika) tudi niste lastnik nepremičnine. Še slabše je to, da veste ob podpisu pogodbe, da ne morete kupiti take nepremičnine brez soglasja zastavnega upnika.

Če ste že šli v tako rizične posle, bi bilo logično pričakovati, da ste tudi vi svojo terjatev (dani denar) zavarovali z zastavo ali z zemljiškim pismom na nepremičnini. Drugače ste lahko ob morebitno nepremičnino in denar.

 

novinc - 07.01.2012 - 13:18

Če ste s pogodbo in plačilom tudi prevzeli nepremičnino in jo uporabljate, jo od takrat tudi amortizirate.

Kako se bo razpletlo z izbrisom hipoteke in morebitnim poplačilom zastavnemu upniku, pa je druga zgodba.

Janez Novak - 09.01.2012 - 10:08

Lastnik nepremičnine postanete z dnem podpisa prodajne pogodbe. To, da mora prodajalec overit kasneje podpis pri notarju ter to, da je potrebno posredovat predlog za vpis v zemljiško knjigo in da zemljiška knjiga o tem izda sklep čez leto in dan, ni pomembno - osnova za vpis je pač podpisana pogodba.

Hipoteka sama po sebi ni ovira za prenos lastninske pravice.