krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV

6180  28.12.2011 - 11:59h / DDV / Avtor: aaa / 123 / 2

Slo ddv zavezanec opravi elektro instalacijo v Avstriji na nepremičnini, ali se mora registrirativ Avstriji in obračunati njihov DDV ?

 

Kaj pa kadar dobavi samo blago v Avstrijo. Ali  je prav, da uporabi 46. člen ZDDV ?

Zeleni Jurij - 28.12.2011 - 12:34

Sicer ne komentiram (davčnih in drugih) obveznosti davčnih zavezancev v drugih državah, pa vendar, kolikor mi je znano:

- če opravite gradbeno storitev davčnemu zavezancu, identifiicranemu za namene DDV v AT (gradbincu - torej prejemniku storitve, ki se ukvarja z dejavnostjo gradbeništva), potem se ne rabite v Avstriji registrirati za namene DDV. Po njihovi zakonodaji velja obrnjena davčna obveznost - DDV plača prejemnik storitve - gradbinc.

- če opravite gradbeno storitev npr. fizični osebi oz. če je prejemnik davčni zavezanec, ki ni gradbinec, npr. banka gradi poslovni objekt, potem se morate registrirati za namene DDV v AT in izpolniti obveznosti iz naslova DDV v Avstriji.

 

Potrebno pa je upoštevati tudi druge predpise, ki veljajo v AT - predvsem prijaviti /priglasiti dejavnost, če gre za regulirani poklic / obrt v skladu z AT zakonodajo, pridobiti EU potrdilo...

Za vse moje navedbe pa se seveda ustrezno pozanimajte, če držijo!!

 

Dobava blaga v drugo državo članico EU je oproščena plačila DDV na podlagi 1. točke 46. člena ZDDV-1, v kolikor se opravi drugemu davčnemu zavezancu, identificiranem za namene DDV v drugi državi članici EU.

aaa - 28.12.2011 - 12:43

Hvala, gre za vgraditev aparature (alarma), v drugem primeru pa samo za prodajo le-te.