krpan in druščina postani član

Naslov teme: podkupnina

6107  22.12.2011 - 22:01h / Ostalo / Avtor: Rebeka / 137 / 5

Pozdravljeni!

Prosim za pomoč. Imam stranko, ki s kuverto rada kupuje simpatije na raznih institucijah. Zdaj pa ne vem, kaj naredim. Zahteva, da ji ta strošek knjižim med davčno priznane. Meni pa se začne odvijati: kam bom to postavko prikazala v bilanci in kaj bodo rekli davkarji, če bo slučajno na tapeti za pregled. (znesek je precej višji, da bi bil lahko prikazan kot reprezentanca!!). Sicer pa bom počakala na mnenja vas, dragi kolegi.

 

Ker si se Ti

skril, pošiljam lp b o b -u in vsem 

 Beki

mimica - 22.12.2011 - 23:22

Včasih se sprašujemo kje je meja med darilom in podkupnino in ali lahko ločimo poslovna darila od podkupnine. Pri dajanju daril ( ali je to drugo ime za podkupnino? ) moramo upoštevati  Zakon o dohodnini.

Pri nas je verjetnost podkupnin velika oz. v zadostni meri, da so v davčnem obračunu predvideli postavko podkupnine. Ne vem, če si je kdo do sedaj upal izpolniti  polje v davčnem obračunu predvideno za podkupnino, čeprav je po Zakonu o davku od dohodka pravnih oseb, nepriznan odhodek.

 

lp,m

 

 

vprašaj - 23.12.2011 - 10:05

Dodatno vprašanje:

Ali je podkupnina navedena med izdatki, ki se jih po novem nad 50 E ne sme dati v gotovini?

Jo moram nakazati s TRR podkupovalca na TRR podkupljenca?

 

Malo zabave za praznike!

vprašaj - 23.12.2011 - 10:08

Zdaj pa zares:

stranko poduči, da lahko knjižiš na podlagi verodostojne listine, ki bi bila v tem primeru potrdilo, da je podkupovanec prejel podkupnino - seveda podpisano in z njegovo D.št.

vprašaj - 23.12.2011 - 10:21

Nisem pozorno bral uvoda, zato popravek : da je institucioniranec prejel plačilo za izkazano simpatijo...

(vse se plača...)

Lusja - 23.12.2011 - 12:15

V obrazcu za obračun DDPO, med popravki odhodkov na raven davčno priznanih prihodkov - zmanjšanje, obstaja postavka 6.21 - nepriznani odhodki za podkupnine in druge oblike premoženjskih koristi. Torej jih lahko knjižite v poslovno bilanco, v davčnem obračunu pa jih morate izvzeti :) Pa izogibajte se kriminalistov, razen če je vaša stranka zadosti velika riba :)