krpan in druščina postani član

Naslov teme: rok za izdajo računov

6102  22.12.2011 - 14:47h / Ostalo / Avtor: Betka / 223 / 4

Ali je res mogoče neka sprememba nekega zakona v katerem je določeno, da morajo biti vsi izdani računi izdani v roku 8 dni po opravljeni storitvi oz. dobavi blaga, ker v nasprotnem primeru naj bi imel kupec pravico račun zavrniti, če je račun izstavljen kasneje?

sama osebno nič takega nisem zasledila, samo nekateri se zgovarjajo na neke spremembe nekega zakona in da niso dolžni sprejeti računa, ki je bil izstavljen npr. 14 dni kasneje ?

mimica - 22.12.2011 - 19:42

Obliogacijski zakonik izrecno ne določa roka izdajanja računa. ZDDV-1 tudi samo govori o "izdajanju" računa, ki pa ni nujno, da mora biti v 8. dneh po opravljeni storitvi. Mogoče imate v vašem Pravilniku o računovodenju zapisano v kakšenm roku po opravljeni storitvi morate izstaviti račun, ali pa v pogodbi s poslovnim partnerjem zapisano klavzulo, da bo "prodajalec izstvil račun za opravljene storitve najkasneje v 8-ih dneh po... sicer....".

Ker smo na tem forumu ažurni, mislim, da nam ni " ušla" nobena sprememba. Če ne, naj me kdo popravi.

   

lp,m

 

bivi - 23.12.2011 - 07:55

Verjetno se o tem pogovarjate samo "majhna" podjetja. Pomislite malo na nas "velike", kajti če je dobava konec meseca, imamo vedno problem, da v računovodstvo prispe "opremljen" račun iz nabavne službe. Mudi se nam za INTRASTAT, DDV, pobot, poračila ....

mimica - 23.12.2011 - 08:57

bivi, se strinjam. Vendar s pravo organizacijo in računalniško podporo se vse lahko izpelje pravočasno. Vsak naredi svoj del kolačka "on-line". Vam posodim našega šefa ? :)

 

lp,m

Lusja - 23.12.2011 - 12:21

Rok za izdajo računa za DDV zavezance je na nek način določen z DDV pravili, račun mora biti izstavljen (ali vsaj DDV obračunan) v istem davčnem obdobju, kot je bila opravljena storitev ali izdano blago. Za nezavezance za DDV ne poznam neke "prisile", je pa stvar dobre poslovne prakse, da so računi izstavljani redno (in konec koncev verjetno v interesu prodajalca?).