krpan in druščina postani član

Naslov teme: KARTICE DURS

6073  21.12.2011 - 13:38h / Ostalo / Avtor: Piksi / 289 / 14

... imeli smo težave z oddajajem DDV-o, ampak plačevalo pa se je. Tudi en REK-1 se ni oddal, plačevalo pa se je. Sedaj pa gledam kartico, in vidim, da nisem nič dolžan, da je saldo 0.00, vsa moja preplačila pa so označena "avtomatično čiščenje".  Kaj zdej to pomen, jesz nsem pametn.

Če zdej oddam obrazce, postanem dolžan, kljub temu, da sem plačal? a PRAV VIDM?

ambrio - 21.12.2011 - 14:35

sem za dva zavezanca pogledala podrobno knjiženja. Prispevke je plačal predčasno, vsa plačila so prej kot zapade obveznost v plačilo, pa so mu obračunali zamudne obresti. Verjetno program ne zna ločiti kaj je datum plačila, kaj pa datum ko zapade obveznost. Na kartici ima pripisane zamudne obresti.

Na eni kartici so dvakrat pripisali zamudne obresti. Na stari kartici do 30.09. so pripisane obresti na dan 30.09. in prištete k saldu. Na novi kartici od 01.10. naprej je povzet saldo od 30.09. pravilno (zajete tudi obresti), in pa pripis zamudne obresti še enkrat na dan 30.09. in povečan saldo. Torej dvakrat pripisane obresti.

Nadalje: na dveh karticah izkazujejo dolg, na eni pa preplačilo za enak znesek kot je dolg na teh dveh karticah.

Preknjižbe so na karticah tudi na dan ko ni plačila, niti ni datum za obračun obveznosti. Pa cela stran preknjižb, komaj najdeš povezave, ali pa nekatera preplačila dobesedno izginejo.

Ugotavljam da imajo tako "štalo" na karticah, da nimam besed. Na sklicevalno šifro 99996 ne bomo več nakazovali, ker se jim dobesedno "zmeša" od preknjiženj kaj kam sodi.

Ali je kdo preanaliziral vsebine kartice in kakšno je njegovo mnenje. Bi bilo zanimivo slišati še koga.

kratki - 21.12.2011 - 14:58

Berite malo prejšnje teme na to temo. Sam si pomaga zgoraj z iskalcem. Štala, kaos, katastrofa, nesposobni in podobni medklici se pojavljajo v povezavi s to zgodbo v tej klepetalnici.

Piksi - 21.12.2011 - 15:01

Ok, vem, samo neki je treba nardit. Tko ne more bit, ala smo mi tukaj vsi naumni, pa ne razumemo prebiranja kartic...

Piksi - 21.12.2011 - 14:59

To ful ni v redu. Ne vem, kaj nej nardim, ker če zdaj jaz poščjem gor rek1 in ddvo se bo izkazalo , da sem dolžan, čeprav smo plačali, sam obrazca nismo oddlai (probme v softweru), moja preplačila pa so POČICSTILI , piše "avtomatično čiščenje".... če nekaj ščistiš, pomeni, zdrgneš, pospraviš, ni več...bo toporišič to vedel, verjetno, mogoče bi nega blo fajn prašat kej...

Anica - 21.12.2011 - 17:02

Predlagam, da damo pobudo na DURS, da organizirajo seminarje za branje kartic. Že 35 let delam v računovodstvu (glavna knjiga), sedaj pa ne znam prebrat njihove kartice. No mmarsikaj smo se morali naučiti, pa se bomo še to. Jaz sem optimist!!!

Matjaž K - 21.12.2011 - 17:20

Dolgotrajno delo na GK/knjigovodstvu ni zagotovilo za branje gartic DURS-a . Sem v praksi naletel na zelo dosti primerov, da ljudje z dologoletnimi izkušnjami niso znali brati kartic DURS-a (v bistvu jih je bil avečina). Razlog za to pa je bilo dejstvo, da se v gospodarstvu knjiži po načelo poslovnega dogodka, DURS pa knjiži po načelu zapadlosti (bremenitve na dan roka poteka za plačilo, plačila pa na dan plačila). Posledično ljudem ni in ni šlo v glavo zakaj so knjižbe drugače razporejene, da na DURS obroki davkov za dec "letijo" v jan. naslednjega leta ipd. (ampak sem jih naučil).

 

 

Osebno znam brati kartice DURS oz. sem znal, kajti tudi jaz po "šlamastični noveli" eKartic-e ugotavljam, da je gor štala.

 

Imam podobne izkušnje kot ostali:

 

tranka je pr plačevanju vedno uporabljala šifro posamezne vrste davka, pa se ji vseeno pojavljajo knjižbe nerazporejenih plačil in  posledično saldi na določenih kontih - to ne bi smelo biti, kajti par zamudic pri plačilu je sicer bilo, ampak to pomeni, da bi se lahko pojavile samo knjižbe zamudnih obresti na točno določeni (z zamudo plačani) vrsti davka - kot že rečeno, vedno se je plačevalo z uporabo šifre vrste davka.

Se pa strinjam

p.š. - 22.12.2011 - 01:56

... in kaj bomo naredili ? ... po ugotovljenih nepravilnostih sem se obrnila na kontrolorja(e) ... napotili so me na "mrtvi" telefon  DUSR Ljubljana-knjiženje ... pa jih kličeš en teden skupaj in so non-stop zasedeni ... ?

 

Kaj naredim: plačano imam vse, na karticah pa imam na sklicu po navodilu na oddanem obrazcu OPSVZ ( 9996) preplačila, tam na ostalih prispevkih, pa je izkazan dolg ... na 5 kilometrov se vidi, kaj bi se moralo zapreti... ampak ne, program ( in tisti, ki vknjižujejo) naredijo po svoje.

 

Tako sem DURSU po njihovem dolžna in hkrati imam preplačilo ... in tako tudi vsi moji s.p.-ji... in jih Ljubljančanov ne dobim na telefon, da bi jih prosila za preknjižbo ali kaj ... in ravno časa imam cele dneve, da bi jih opozarjala na nepravilnosti ...

 

Mi lahko kdo prosim pove sklic - točno šifro-  za nakazilo prispevkov za starševsko varstvo in za  zaposlovanje ? Bomo pa plačevali z dvema nalogoma namesto z enim ... samo ,da bo na e-davkih "padlo vkup" tako, kot mora... jao ...:S

 

LP

virineja - 22.12.2011 - 07:43

Najprej: kontrola kartic prispevkov in davkov ni "davčna zadeva" za katero skrbi MK in se bode z ministrstvom, to je področje, ki bi ga moralo urediti bodisi zveza računovodij ali pa nekdo???

prispevek za starševsko varstvo: 01100-8881000030-19-davčna številka-43001; prispevek za zaposlovanje: 01100-8881000030-19-DŠ-42005..

p.š. - 22.12.2011 - 10:41

Virineja : 100x hvala :))).

 

lp p.š.

Piksi - 22.12.2011 - 07:44

Grozn. Drugače, MatjažK. so stare kartice bile jasne ko beli dan. Tole zdajle je pa res čudno, ker ti sami prerazporejajo nekaj, na kaj si se ti pri sklicu skliceval. Saj pravim, stanje ene stranke izkazuje saldo 0.00, čeprav je plačala, a ddvo in en rek ni oddala, sedaj pa naj to naredi in si naredi dolg....

Planika - 22.12.2011 - 07:46

Vsi imamo težave pri prebiranju kartic. Sem poslala e-mail v LJ, kot mi je svetovala kontrolorka že par dni nazaj  pa ni odgovora. Verjetno tudi sami ne vedo, kaj se je na karticah zgodilo.

9.12. je bila izplačana plača, prispevki in normalno oddan REK-1. Ker je zavezanec imel preplačilo na DDV iz preteklosti, so istega dne kot je bilo plačilo počistili na DDV in prenesli na prispevke, tako, da so zdaj prispevki v preplačilu. Preden sem to ugotovila, pa sem porabila tudi ogromno časa. Če kartice ne bodo sami pošlihtali, mislim, da jih tudi mi ne bomo, ker jih ne moremo, najmanj pa brez njihovega sodelovanja.

magnetek - 22.12.2011 - 08:20

obrniti se morate na upravo za davčno računovodstvo in finace. oni so odgovorni za kartice

Piksi - 22.12.2011 - 08:22

Magnetek, kakšen kontakt mogoče?

Lusja - 22.12.2011 - 08:45

Kar navaja Magnetek je URF (Urad za računovodstvo in finance). Meni je zelo pomagala ga. Desanka Mutić s tega urada (369 3906), ker naša referentka je nonšalantno odvrnila, da se ona s tem ne bo ukvarjala, ker nima pojma... čeprav bi po besedah Mutićeve morali ravno referenti sodelovati z zavezanci pri razčiščevanju te štale (imajo navodilo, ampak se naloge otepajo, ker je težka in neprijetna). Ne vem, če je kontakt uporaben tudi širše, mi smo iz Ljubljane. In upam, da ji nisem naredila preveč slabe usluge, ker sem jo pohvalila :)