krpan in druščina postani član

Naslov teme: Omejitve pri plačevanju z gotovino

6070  21.12.2011 - 13:17h / Drugi davki in takse / Avtor: Marijan / 717 / 15

Blago in storitve za podjetje občasno plačujem z osebno kreditno, ali bančno kartico. Največkrat gostinske storitve :)

 

V računovodstvo prinesem lične račune, ki jih knjižijo na 285 in mi potem občasno, ko se nabere spodoben saldo, računovodkinja nakaže denar na moj TRR.

 

Vedno smo se kregali, ker računovodkinja trdi, da gre za gotovinsko plačevanje in , da veljajo omejitve. Jaz sem vedno trdil nasprotno, ker moj dobavitelj vedno dobi denar na TRR, podjetje pa tudi meni nakaže na TRR.

 

Nekakor smo shajali dokler je veljala omejitev 420 EUR, samo enkrat sem segel čez. Zdaj pa zadeva postaja resna in vas prosim za pomoč, da bomo lahko s skupnimi močmi prepričali mojo računovodkinjo, da razmišljam pravilno.

 

lp

kratki - 21.12.2011 - 14:45

Plačilo s kartico ni plačilo z gotovino.

Lusja - 21.12.2011 - 14:52

Marjan ima prav, ne glede na to, ali račune plačuje s kartico in gotovino, saj fizične osebe lahko plačujejo z gotovino. Pri nas zaposleni na terenu po potrebi dokupijo potrošni material (kot npr. vijake, ventile,...). Do sedaj smo jim vračali v gotovini (načeloma enkrat mesečno, če je bil večji znesek oz. na željo zaposlenega pa tudi prej), sedaj jim bomo vračilo nakazovali na TRR.

Marijan - 21.12.2011 - 15:03

Verjamem, da imam prav , ampak, ko plačujem račune v gostilni in zahtevam račun na podjetje nisem fizična oseba ,  čeprav račun plačam z svojo osebno bančno kartico. Ne opravičujte tega z dejstvom, da fizične osebe lahko plačujejo z gotovino.

 

 

novinc - 21.12.2011 - 15:11

Strinjam se s kratkim, da kakršnokoli plačilo s kartico (osebno ali službeno, kreditno ali plačilno) ni gotovinsko.

p.š. - 22.12.2011 - 01:40

Osebno se strinjam z novincem in kratkim ( da plačilo s kartico ni gotovinsko plačilo - to razliko lahko doživimo npr. v trgovinah, kjer nudijo gotovinski popust in ga ne moremo koristiti, če plačamo s kartico ) ... pa tudi z Marijanom ... da četudi plačuje kot fizična oseba, račun pa je vendarle na podjetje, zato šteje, da je nakup opravil gospodarski subjekt.

 

Ker tudi mene zanima tematika in opcijske rešitve, sem brskala in izbrskala v modulu finančne storitve Dolceta sem našla opredelitev načinov plačevanja in sicer:

 

- GOTOVINSKO PLAČEVANJE : ( neposredno - na roko ; posredno - po pošti);

 

- POLGOTOVINSKO PLAČEVANJE : ( plačnik nakaže z računa in prejemnik dvigne gotovino ali plačnik nakaže gotovino na prejemnikov račun  => instrumenti so : čeki in položnice )

 

- BREZGOTOVINSKO PLAČEVANJE : ( plačnik in prejemnik uporabljata bančni/transakcijski račun => instrumenti so:  plačilni nalog;  trajni nalog -direktna obremenitev; plačilne (debetne) kartice in kreditne kartice )

 

- DRUGE OBLIKE PLAČEVANJA: ( plačevanje z mobilnimi telefoni, elektronskimi denarnicami ).

 

Še druga opredelitev tega modula je opredelitev plačil na:

gotovinska plačila, elektronski denar, čeki, plačilne kartice in drugi načini plačil.

 

Torej: če se lahko "zanesemo" na te definicije, bi lahko z gotovostjo trdili, da plačila s plačilnimi karticami NISO gotovinska plačila; torej so iz novitete omejitve gotovinskih plačil do 50 € izvzeta.

 

Vsekakor pa bi bilo dobro, da še kdo postreže s kakšno strokovno definicijo načinov plačevanja, da skupaj ugotovimo, kako se bomo branili pred drakonskimi sankcijami tega po mojem mnenju nečloveškega predpisa.

 

lp

 

 

 

 

 

Špelca - 22.12.2011 - 09:34

Meni še vedno ni jasno... če jaz s.p. plačam višji znesek z OSEBNO bančno kartico, ali je to gotvinsko plačilo ali ne?

Sonja - 22.12.2011 - 09:39

Osebna bančna kartica  ali gotovina  za me  ni direktno plačilo iz TR pravne osebe na TR pravne osebe.

vprašaj - 22.12.2011 - 11:35

"Osebna bančna kartica za me  ni direktno plačilo iz TR pravne osebe na TR pravne osebe."

 

Tudi zame ni, vendar ni predpisano, da mora biti  plačilo  direktno iz TR pravne osebe na TR pravne osebe, temveč da ne sme biti v gotovini .

wildness - 22.12.2011 - 10:13

Recimo, da imam blokiran bančni račun in denar dobim iz drugega vira (ne izdam katerega). Z nalogom  in z gotovino na banki nakažem na dobaviteljev TR. Če prav razumem je bistvo v tem, da vsi dobimo oz. dobijo račune, nad 50 €, plačane z nakazilom na TR. Banki itak plačam provizijo, na TR pa je denar tudi prišel. Volk (banka in morebitna izvršba) sita, koza (jaz) pa cela. Se spet motim?

DragoG - 22.12.2011 - 10:33

36. člen

(obveznost nakazovanja plačil in prejemkov
na transakcijske račune)

(1) Pravne in druge osebe, samostojni podjetniki posamezniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, upravni in drugi državni organi in organi samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil morajo plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila prejemnikom nakazovati na njihove transakcijske račune, odprte pri izvajalcih plačilnega prometa.

(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune, če gre za plačila v manjših zneskih ali če je drugače zagotovljena evidenca o teh plačilih.

(3) Minister, pristojen za finance, podrobneje določi, v katerih primerih iz drugega odstavka tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune.

 

To piše v zakonu.Samo predvidevam,da naj bi se lahko plačevalo tudi z osebno bančno kartico,saj je zagotovljena evidenca (slip ,lahko tudi izpisek privatnega računa,kjer se vidi,da je bilo nakazano na TRR.

Ne vem,samo predvidevam....

vprašaj - 22.12.2011 - 11:37

Drago, odlično podkrepljeno s predpisi - za papeške Slovence!!!

Marijan - 22.12.2011 - 12:55

Drago, saj ste citirali zakon, v katerem lepo piše, da:

 

(3) Minister, pristojen za finance, podrobneje določi, v katerih primerih iz drugega odstavka tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune.

 

To je pa Pravilnik...v katerem lepo piše, da so gotovinska plačila limitirana z zneskom 50,00 EUR.

 

E sad, o evidencah, ki bi takšen limit dovolile preseči v pravilniku nič ne piše in se ne upam trditi, da  je zakon močnejši... tudi če je, mislim, da to nipomembno. Pomebno je le to če je gotovina dejansko gotovina, kot jo razumemo od pamtiveka, ali nekaj bolj komplicirano. Recimo, "gotovina po Pravilniku  o izvajanju ZdavP"

 

Sam bom še naprej plačeval s osebnimi karticami in bom to obravnaval, kot negotovinsko plačevanje.

 

Marijan - 22.12.2011 - 13:04

Na DURSovi strani piše:

 

Sprememba je namenjena večji učinkovitosti nadzora nad izplačevanjem  plačil in prejemkov na transakcijske račune, še posebej pa osebnih prejemkov in s tem povezanimi davčnimi obveznostmi ter v večji učinkovitosti davčne izvršbe na tako prejeta sredstva.

 

http://www.durs.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/davcni_postopek/od_27_12_2011_spremembe_glede_obveznosti_placil_na_trr_odlaganja_davcne_obveznosti_in_stroskov_izvrsbe/

 

Mislim, da je dilema povsem odvečna in prosim admina, da temo pobriše. :)

Evita - 23.12.2011 - 13:32

Imamo problem, da je naša firma zlatarna in od fizične osebe odkupuje zlato (stare izdelke iz zlata) Ali mu sedaj ne smemo plačati v gotovini tega zlata če presega 50 €

 

Kaj vi mislite?

 

r1 - 30.12.2011 - 12:21

mislim,da je ta celotna zadeva nesmiselna.