krpan in druščina postani član

Naslov teme: storitev v EU-kupec ni DDV zavezanec

6057  21.12.2011 - 08:55h / DDV / Avtor: Ti / 221 / 3

Opravili smo storitev raziskave trga in šolanja v Sloveniji za avstrijsko podjetje, ki nima ID številke.

 

Ali obračunamo DDV ali ne (1.odstavek 25.člena?)?

Zeleni Jurij - 21.12.2011 - 11:46

Sprašujete, kot da gre za enotno opravljeno storitev, kar pa dvomim glede na vsebino.

 

Raziskava trga za AT podjetje, ki nima ID številke za namene DDV - pred opravljeno transakcijo bi se moralo AT podjetje registrirati v AT ter od prejete storitve od SLO davčnega zavezanca z ID številko obračunati DDV v AT - kraj opravljene storitve je v Avstriji na podlagi 1. odst. 25. člena. Drugih možnosti (kaj če ne pridobi ID številke) na tem mestu nebom opisoval.

 

Izobraževanje, ki se opravi AT davčnemu zavezancu in je izobraževanje povezano z vstopninami (pravico dostopa do prireditve), se obdavči tam, kjer se ta prireditev dejansko izvede - torej v Sloveniji. Izvajalec mora obračunati slovenski DDV.

V kolikor ne gre za izobraževanje v povezavi z vstopninami, potem se kraj opravljene storitve določi na podlagi 1. odst. 25. člena ZDDV-1 - pred opravljeno transakcijo mora AT pridobiti ID številko za namene DDV v AT in tam obračunati DDV.

 

tako na "kratko". :)

Ti - 21.12.2011 - 11:57

Hvala. Veliko ste pomagali.

 

Torej, če AT ne pridobi ID številke za DDV, mu ne smemo računa izstaviti brez DDV-ja?

Zeleni Jurij - 21.12.2011 - 12:49

Tako je, vendar upoštevajte, kar "vam" nalaga Izvedbena direktiva (najdete jo tudi na DDVpoznavalcu, v kolikor se brezplačno registrirate) - glejte 17. in 18. člen (status prejemnika).

 

Izsek iz 18. člena Izvedbene uredbe:

2. Razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da prejemnik s sedežem v Skupnosti nima statusa davčnega zavezanca, če lahko dokaže, da mu zadevni prejemnik ni sporočil osebne identifikacijske številke DDV.