krpan in druščina postani član

Naslov teme: DURS-obresti

5945  14.12.2011 - 19:20h / DDV / Avtor: tina / 173 / 15

Obveznost za DDV smo plačali prepozno. Na novi kartici e-davki so nam obračunali nenormalno visoke obresti. Ima kdo mogoče podoben primer? Ali bodo delali še kakšne popravke, ali naj bi bile te kartice dokončne?

betka - 14.12.2011 - 19:24

opiši : nenormalno visoke obresti.

NTS - 15.12.2011 - 09:13

Mi smo plačali vse v roku, pa nam je DURS zaračunal zamudne obresti. Poklicala sem referentko in mi je potrdila, da sistem pri njih ni v redu in dela napake.

Predlagala mi je, da napišem mail na GDU in zahtevam nazaj neupravičeno zaračunane zamudne obresti ter uskalditev kartic. Pa da naj jim kar težim.

 

Od zavezancev pričakujejo 110% natančnost in ažurnost, sami so pa padli na celi črti. In potem še zaradi njihove napake obračunavajo obresti. In kdor bo tiho, bo država služila na njegov račun.

oko - 15.12.2011 - 09:49

Tudi mi plačujemo vse v roku. Pa imamo na postavki dohodnine zamudne obresti in mali znesek v naše dobro in naj si ga naslednjič odbijemo. Pa zamudnih obresti ne bi smelo biti! Če na isti dan (10-tega)nakažemo plače in akontacijo davka iz dob. npr.   pri nakazilu dohodnine nekaj "zašteka" na kartici DURS.

MIKI - 15.12.2011 - 09:55

Mi pa smo 25.11 oddali ddv-O z vračilom, 7.12. pa REK obrazec za plače in istega dne tudi plačali vse obveznosti. Durs pa nam je celotene presežek ddv-ja prenesel na prispevke, kjer imamo sedaj tam preplačilo, na ddv pa imamo ničlo. Smo že poslali e-mail na gdu, upam, da bodo popravili, ne morejo kar avtomatsko prenašati sredstev iz enega konta na drugega, brez da bi prej kaj preverili. Kje so dobri stari časi- pred 1.1.2011!

MIKI - 15.12.2011 - 09:56

Se opravičujem- datum je pravi 1.10.2011.

muha - 15.12.2011 - 11:27

Samo en "manjši nasvet" vsem "sotrpinom".

 

Ker si pač moramo pomagati sami - toliko o "dobri nameri" DURS-a, s ponujeno možnostjo združevanja na vplačilnih računih - združite LE prispevke in davke, ki imajo enak vplačilni račun in svoje sklice. NE  združujte pa vplačil na račun npr. 01100-8881000030, s sklicem 99996, ker s tem pa NE VEJO KAJ POČETI! Na žalost! In ker je ta račun tudi vplačilni za DDV, se jim dogajajo bedarije zapiranja kontov dohodnine na račun plačanega DDV in/ali obratno! Da ne razmišljam še o tistih, ki plačujejo akontacijo DDPO, ki je tudi na tem računu!

Skratka - karkoli združujete, vpišite tudi sklic! "Pozabite" na 99996, da vam ne bodo še večje zmede naredili na kartici.

 

Za 3 plačilne naloge več bo provizije, a še vedno manj kot je bilo prej, pa manj živcev nam bo šlo.

 

...mogoče bo pa s časom tudi kdo na DURS-u "priznal" napako in jo - kar je še bolj pomembno - ODPRAVIL!

MIKI - 15.12.2011 - 12:23

Pri nas nič ne združujemo, ampak vsak prispevek oziroma davek plačamo na tisti sklic, kateremu pripada!

tina2 - 15.12.2011 - 13:20

 Za obremenitev in plačilo akontacije davka iz dejavnosti so na dan 12/12/2011 naredili 10 zapisov namesto dveh ???? Za vsak dogodek (na vseh kontih) je cca 3-4x \'storno avtomatično čiščenje\', karkoli že to pomeni. Sicer so pa stanja ok. Plačujemo pa ločeno, na valuto.

 

Janko - 15.12.2011 - 13:44

Tud pri nas je napaka pa smo poslali e-pošto na GDU pa so preusmerili na referente, ki rešujejo probleme.

Rebeka - 15.12.2011 - 14:16

Se nič ne vlečem za njih, ampak imeli so cel remont na AOP poleg tega še zamenjavo programske opreme.

Tudi meni ni razumljivo, da lahko poknjižijo kredit, a druga plat izpade zaradi ne vem  kakših izgoovorov. Kaj pravite, kdo ima spet tu prste vmes./reci: profit!/ in to beganje davplačevalcev, kaj nam kuhajo za hrbtom.

 

Jaz sem takoj zato, da se gremo malo vohune in probamo - makar po VIP- najti krivca, ampak ne dežurnega. 

Kdor je zato, naj se mi javi.

 

Lp in bojevite pozdrave od Beki

vprašaj - 15.12.2011 - 18:32

Za ta "remont" je šlo menda (kdor ve točno, naj pojasni) en kup milijonov! evrčkov našega denarja (davkoplačevalcev - pa ne samo teh, ki smo na tem forumu).

 

V normalni državi bi direktor davčne ali/in financminister nemudoma odstopila sama od sebe, drugače bi ju odstrani(šči)li.

Nagradno vprašanje: Ali nimamo normalne države ali nista normalna omenjena dva?

(Nagrada je samo pohvala, kajti vsako v otipljivi obliki bi obdavčili!) 

Cicero - 15.12.2011 - 20:12

Statistično je praktično nemogoče, da se napake naključno vedno dogajajo samo na strani, ki bi jo moral plačati zavezanec ?

Nikjer nisem zasledil, da se bi kdo pohvalil o tem, da so njemu pa preveč priznali ali vrnili, pa bi jih morda celo pohvalil. Vsaj tukaj anonimno.

Vse te napake niso naključne ampak so del sistematičnega striženja ovc (beri davčnih zavezancev). Kdor bo zahteval denar nazaj, ga bo pač dobil. Ostale ovce pa bodo strigli še naprej. Večina zavezancev se zaradi evra ali dveh ne ukvarja z DURS karticami in jih raje plača, kakor odkriva ameriko v karticah.

 

Če se zgodi matematična napaka pri izračunu zamudnih obresti na DURS in se pri 160.000 pravnih subjektih napravi povprečna napaka 1 EUR na posamezen konto, potem dobimo kar lep znesek. Ko pa znesek pomnožimo z dvanajst meseci pa je znesek še veliko lepši. Kaj menite ?

 

 

 

mr-1 - 16.12.2011 - 08:23

Sama v tem dogajanju ne vidim nobene "zarote" - je pa cela zadeva tipično slovenska. Pred leti (če se ne motim, v času direktovanja g. Simiča) je bil na DURS-u razpis za prenovo davčnega informacijskega sistema - razpisni pogoji so bili pa takšni, da domači ponudniki z razvojem lastnih rešitev tu niso imeli praktičnih možnosti. Razpisni postopek se je sicer kar vlekel, (izbor, pritožbe, ponovitve,..), na koncu je bil izbran produkt SAP preko zastopnika / impelementatorja IBM (no, vsaj del denarja ostaja v SLoveniji..).  Cilj projekta je bil poenotenje postopkov in celovit pregled nad posameznim davčnim zavezancem, manj potrebnega administrativnega dela,...

Kdor je kje že srečal uvedbo SAP, se bo strinjal, da je povsod bilo kar nekaj težav s prilagodtivjo svojih postopkov dela temu paketu (praviloma paketa tu ne dopolnjuješ, ker je predrago, si pa z njegovega sicer razkošnega "nabora možnosti" izbereš tisto, kar ocenjuješ, da je najbližje tvojim postopkom).

Celoten projekt je ocenjen na dobrih 20 mio EUR, se je pa sedaj šele začelo. Komentar ene izmed referentk: če si do sedaj za izpis potrdila le stisnil na gumb "natisni", po novem to narediš s pomočjo osmih korakov (ob tem pa se ne smeš zmotiti, saj lahko nato začneš od začetka)...

 

Sama sedaj ugotavljam, da so imeli resne težave ob izvedbi obdelav v mesecu oktobru. Takrat so pridelali skorajda vse napake, ki se bodo sedaj vlekle tako dolgo, dokler jih ne bodo (eno po eno) razčistili. Pri SAP namreč kakšne možnosti razveljavitve že narejenih obdelav in ponovitve s popravljenimi postopki ne poznajo - vse je potrebno narediti s preknjižbami. Sama bom ravnokar napisala že tretji mail, da naj nam končno stornirajo neke oktobrske obresti, ki nam jih je sproducirala njihova avtomatika. Res gre za manj kot pol eura in bi bilo enostavneje enega izmed plačilnih nalogov za to razliko povečati, se mi pa iz principa to upira: vsak naj odpravi svoje napake!

 

Torej: ni zarote,  le kup nesrečnih ljudi, ki se čudijo, v kakšno godljo jih lahko  spravijo slabo potestirani programi..

teja - 16.12.2011 - 11:40

Na kateri mail zahtevate, da stornirajo obresti? Hvala.

mr-1 - 16.12.2011 - 19:57

Ker spadamo v območno enoto Kranj, pošilajm na gp.durs-kr@gov.si

 

Če mail usmerite na edavki@gov.si, ga bodo ustreznemu uradu posredovali oni.

 

Mail lahko oddate tudi preko spletne strani DURS-a http://www.durs.gov.si/si/o_davcni_upravi/