krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izguba/izplačilo dobička

5942  14.12.2011 - 15:12h / DDPO / Avtor: Jaz / 119 / 5

Podjetje ima prenešen dobiček, v letu 2011 pa bo pridelalo izgubo.

 

Ali lahko ves prenešeni dobiček izplača v letu 2012 in bi tako ostala samo prenešena izguba?

Če to ni mogoče, ali to pomeni, da se morajo dobički in izgube poračunati in se lahko izplačajo samo "poračunani" dobički?

 

Ja, pa še nekaj,...Podjetje izda sklep o izplačilu dobička. Na podlagi tega sklepa knjiži na zmanjšanje kapitala in obveznost do lastnikov, vendar pa do izplačila pride šele čez eno leto ali pa še kasneje. Je s tem kaj narobe?

Jape - 14.12.2011 - 16:38

Pameten lastnik bo letošnjo izgubo kar takoj pokril iz dobička prejšnjega leta. Celo več: iz vprašanja sklepam, da gre za situacijo, ko bi kapital padel pod ustanovnega (ali bil celo negativen) - smatram, da to ne bi bilo v skladu z ZGD.

 

Drugi del: s sklepom se določi tudi datum izplačila. Zakaj poslabševati bilanco podjetja z izkazanim manšim kapitalom in večjo obveznostjo do lastnika? Izplačilo "knjižiti" na dan izplačila. 

Jaz - 15.12.2011 - 08:23

Naj razložim, zakaj...

Prenešeni dobički so bili ustvarjeni, ko je bil lastnik 1. Izguba bo pridelana, ko so lastniki trije. Prvemu lastniku ni v interesu, da se izguba pokrije v breme njegovega "deleža" dobička, zato bi to rešil s sklepom o izplačilu dobička, še predno pride do bilančne izgube leta 2011. Tako pokrivanje ne bi bilo možno.

Ali lahko obveznost do lastnika "stoji" in se izplača, ko bo dovolj denarja?

Ali pa druga možnost: Ali se izguba MORA pokrivati s prenešenim dobičkom. Torej, ali prvi lastnik MORA nositi usodo pridelane izgube v celotnem deležu?

Tina - 15.12.2011 - 08:32

Sprejeti sklep o izplačilu dobička in ga ne izplačati je z mojega vidika velik nesmisel.

Izplačati dobiček in finančno osiromašiti podjetje je drugi nesmisel.

Če se prvi lastnik obnaša gospodarno, bo pustil dobiček notri.

Letošnja izguba ostane kot nekrita izguba.

podjetju pusti da diha in skuša naslednje leto pridelati dobiček.

 

 

novinc - 15.12.2011 - 09:10

Letošnjo izgubo se pokrije iz nerazporejenega dobička - in enako "podjetju pusti da diha " 

Jape - 15.12.2011 - 14:22

Mislim, da je zadeva rešljiva takole: Pogoji vstopa novih družbenikov so morali biti opredeljeni v pogodbi - vključno s pravico do razpolaganja z do tedaj akumuliranimi dobički. Če si je te zadržal dotedanji lastnik, potem so lahko izplačani kadarkoli. Če prav razumem, za to izplačilo itak zaenkrat ni denarja. Torej je treba počakati na trenutek, ko ta denar bo in takrat se cela operacija izvede vključno s knjiženjem "siromašenja" firmine bilance.

 

In še z drugimi besedami: treba bo počakati na dobiček, ki bo načeloma prinesel tudi denar za izplačilo dobička -tudi tistega, ki pripada na osnovi pogodbe le prvotnemu lastniku.