krpan in druščina postani član

Naslov teme: Upokojenka bi imela s.p.

5919  14.12.2011 - 09:48h / Ostalo / Avtor: STEW / 70 / 3

Kako je že s tem, da bi upokojenka odprla popoldanski s.p.?

Ali niso neki pogoji, zaposlen delavec, višina pokojnine...,ali so že kaj poenostavili?

 

lp

jest - 14.12.2011 - 15:27

iz zloženke zpiz

 

 

1.          Registracija podjetnika po upokojitvi

 

4.1.      Obveznost zavarovanja

 

ZPIZ-1 določa, da uživalec pokojnine, ki na območju Republike Slovenije oziroma v tujini začne opravljati dejavnost, na podlagi katere je zavarovan, pridobi lastnost zavarovanca in se mu pokojnina v tem času ne izplačuje. Glede na to se mora oseba, ki registrira opravljanje pridobitne dejavnosti in po ZGD-1 pridobi status samostojnega podjetnika posameznika, obvezno zavarovati, če opravlja dejavnost kot edini ali glavni poklic.

 

Uživalec pokojnine, ki z dnem vpisa v predpisani register pridobi lastnost zavarovanca, se mora v roku 8 dni prijaviti v zavarovanje ter o tem obvestiti Zavod. Na podlagi ponovne prijave v pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter obvestila o začetku opravljanja dejavnosti, ki ga je uživalec pokojnine po ZPIZ-1 dolžan podati Zavodu, Zavod za čas obveznega zavarovanja ustavi izplačevanje pokojnine. Po prenehanju opravljanja dejavnosti in odjavi iz zavarovanja se pokojnina ponovno prične izplačevati. Pokojnina se lahko na zahtevo zavarovanca ponovno odmeri z upoštevanjem pokojninske dobe in zavarovalnih osnov, od katerih je v času ponovnega zavarovanja plačeval prispevke. Lahko pa se že odmerjena pokojnina odstotno poveča z upoštevanjem zavarovalne dobe, dosežene v času ponovnega zavarovanja.

 

4.2.      Pogoji, pod katerimi zavarovanje ni obvezno

 

Uživalec pokojnine, ki se registrira kot podjetnik, se torej mora vključiti v obvezno zavarovanje, razen v primeru, ko se šteje, da ne opravlja dejavnosti kot edini ali glavni poklic, ker izpolnjuje posebne pogoje, pod katerimi se šteje, da zavarovanje ni obvezno. Ti pogoji so: predpisana starost 63 let (moški) oziroma 56 let in 4 mesece (ženska) in zaposlitev delavca za nedoločen čas s polnim delovnim časom za opravljanje registrirane dejavnosti.

 

Če je delavcu iz katerega koli razloga delovno razmerje prenehalo,  se je podjetnik dolžan obvezno zavarovati. Obveznost zavarovanja ne nastopi, če podjetnik

-       zaposli novega delavca za nedoločen čas s polnim delovnim časom za opravljanje registrirane dejavnosti ali

-       opravi izbris iz PRS.

 

4.3.      Opravljanje umetniške oz. kulturne dejavnosti in dejavnosti ustvarjalca izumov

 

Uživalec pokojnine, ki se registrira kot samostojni podjetnik posameznik po ZGD-1 za opravljanje umetniške oz. kulturne dejavnosti in dejavnosti ustvarjalca izumov, se statusno obravnava kot oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost in se mora z dnem registracije obvezno zavarovati. Če želi opravljati umetniško oz. kulturno dejavnost ali dejavnost ustvarjalca izumov in hkrati prejemati pokojnino, se mora kot podjetnik izbrisati iz PRS.

 

2.          Obveščanje Zavoda o okoliščinah, ki vplivajo na pridobitev in uživanje pokojnine

 

Dejstvo, da je oseba, ki pri Zavodu uveljavlja ali uživa pravico do pokojnine, registrirana v PRS kot podjetnik, lahko bistveno vpliva na uveljavitev in uživanje te pravice.

 

Po zakonu o splošnem upravnem postopku mora stranka v skladu z načelom materialne resnice vsa dejstva in okoliščine, ki se nanašajo na uveljavljanje pravice, navesti natančno in po resnici. Zato je v vlogi za upokojitev potrebno navesti resnične podatke o dejstvu, da je oseba registrirana kot podjetnik v PRS. Po ZPIZ-1 je zavarovanec, ki je Zavodu ob uveljavitvi pravice dal nepopolne ali neresnične podatke, odgovoren za prekršek.

 

Na podlagi ZPIZ-1 mora uživalec pokojnine sporočiti Zavodu vsako osebno ali dejansko okoliščino oziroma njeno spremembo, ki vpliva na pravico do pokojnine in njeno izplačevanje, in sicer v 8 dneh od njenega nastanka. Če je to dolžnost opustil, je odgovoren za prekršek.

 

Če je bila zaradi nepopolnih ali neresničnih podatkov ali zato, ker uživalec pokojnine ni sporočil spremembe podatkov oziroma okoliščin, izplačana pokojnina, do katere uživalec ni bil upravičen, je bil s tem Zavod oškodovan in od uživalca zahteva povrnitev nastale škode.

 

wem - 15.12.2011 - 13:11

Kaj pa v primeru, da taka dejavnost ni toliko obsežna in donosna, da ne "prenese" stroška enega delavca?

Čila in zdrava upokojenka ima sama kako uro dnevno čas, da opravlja svojo popoldansko dejavnost.

 

Cicero - 16.12.2011 - 08:14

Najlepšo priložnost je že zamudila. Kdor je bil samostojni podjetnik in se je upokojil s polno starostjo (63 moški ali 61 ženske) ter se pred upokojitvijo prezaposlil na drugo podjetje (zavarovan iz delovnega razmerja) ohranil pa je s.p.,  je lahko ohranil s.p. (ZPIZ-1 18.člen) tudi po upokojitvi. Trajanje zaposlitve ni predpisano.

To je ena izmed možnih variant.