krpan in druščina postani član

Naslov teme: Avstrijski s.p. dosega prihodek v Sloveniji

5887  12.12.2011 - 23:57h / DDV / Avtor: tujka / 70 / 2

Spostovani!

V Avstriji imam registriran s.p., posredovanje, trgovina, spletna trgovina... sedaj odpiram spletno trgovino v Avstriji in sicer prodajo kuponov za pogodbene partnerje preko spleta. Trenutno bo dosti partnerjev katerih produkte prodajam Slovenskih obrtnikov, prav tako bo dosti kupcev Slovencev.

V Avstriji se nisem DDV zavezanec.

Prosim, da mi odgovorite na naslednja vprasanja:

1. Ali moram pred pricetkom poslovanja v Sloveniji kaj prijaviti, oz kaj in kako moram obdavciti.

2. Glede nato da se v Avstriji nisem v sistemu DDV-ja me zanima ali moram v Sloveniji na dosezene prihodke placati DDV kljub temu sem komaj na zacetku?

Prosim za vase cenjene odgovore na zastavljena vprasanja.




Martin Krpan - 13.12.2011 - 08:34

Primano se pozanimajte glede DDV predpisa v Avstriji, ki je glede pošiljčnih poslov in prodaje blaga v druge države članice zaradi Direktive Sveta 2006/112/ES v tem delu po vsebino ISTOVETEN slovenskemu predpisu.

Nekaj iztočnic - če gre za "internetno prodajo", kjer boste vi blago pošiljali npr. po pošti v Slovenijo (pri čemer predpostavljam, da niste zavezani identifikaciji v Avstriji):

- če bo vrednost pošiljčnih poslov kupcem v Sloveniji v obdobju koledarskega leta ali tekočega leta presegla 35.000,00 EUR, ste dolžni pridobiti v SLO slovensko ID številko za namene DDV in od te vrednosti naprej obračunati slovenski DDV;

- če pa boste vi v Avstriji zaradi avstrijskega predpisa dolžni pridobiti avstrijsko ID številko za DDV, pa boste prodajali SLO zavezancem s SLO ID številko za DDV, pa boste vršili oproščeno dobavo blaga znotraj EU (ne boste obračunali avstrijskega mwst, SLO DZ bo sam obračunal slovenski DDV od vrednosti prejetega blaga v SLO).

Priporočam - www.DDVpoznavalec.si

tujka - 13.12.2011 - 16:01

Hvala Martin Krpan!

 

Na Avstrijskem davcnem uradu so rekli, da je pri njih zadeva jasna. Ker nisem DDV zavezanec pri njih ne placam nic, ce pa moram DDV placati v slo pa naj tam vprasam. Ko sem klicala na banko v Sloveniji, kjer bi odprla nerezidencni trr- od tujega s.p.ja, kamor bi se stekala placila strank (poslovanje v slo banki je cenejse in hitrejse), so rekli naj vprasam na DURS glede opravljanja prometa na obmocju republike slovenije. Namrec prodajala bi kupone za usluge od slo podjetij- kupci bodo tudi Slovenski drzavljani. Jaz sem vmes kot nekaksensen posrednik z svojo platformo. Nadalje bom prodajala tudi storitve Avstrijskih podjetij in hrvaskih podjetij.

 

Se vedno ne vem kako in kaj, tudi na davcni mi ne vedo povedati- oni samo kasirajo in posiljajo inspekcijo.

 

Kaj pravi sedaj Martin Krpan??