krpan in druščina postani član

Naslov teme: Opomnik - kaj vse je potrebno pri izbrisu d. o. o.?

5806  08.12.2011 - 13:58h / Ostalo / Avtor: Suzika / 70 / 2

Podjetje je prenehalo po skrajšanem postopku. Izbris iz sodnega registra je pravnomočen.

 

Kaj vse moramo postoriti, da kaj ne pozabimo?

 

- odjava lastnika na ZZZS, ureditev zdrav. zavarovanja po ženi,

 

- prijava na Zavod za zaposlovanje,

 

- oddaja končnega obračuna DDV v 20-dneh na DURS in plačilo DDV, oddaja obrazca DR-04

 

- oddaja Davka od dohodkov pravnih oseb v 30-dneh na DURS, skupaj z Bilanco stanja,  izkaz poslovnega izida in izkaz bilančnega dobička/izgube

 

- notarsko overjeno izjavo lastnika o tem, da celotno premoženje družbe v celoti pripada lastniku, da listine in dokumentacijo v hrambo prevzame lastnik kot fizična oseba, da lastanik prevzema obveznost plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe

 

 

- v letu 2012 do 28. 2. 2012 napoved Kapitalskega dobička

 

- v letu 2012 na ZPIZ M4 - ali se lahko odda že kar v januarju?

 

 

Ali je še kaj kar sem pozabila, pa je pomembno, da postorimo ob zaključku poslovanja?

 

 

Hvala za pomoč.

pika - 08.12.2011 - 14:49

Mislim, da je to vse, le bilance je potrebno oddati v 60-dneh na Durs in ne 30

 

Zanima pa me, če je podjetje bilo izbrisano 05.11. potem naredimo bilance na dan 05.11., kar pomeni, da izkazujemo v bilanci še obveznosti za plače v novembru in stanje na trr-ju je v bilanci na dan 05.11., kljub temu, da je TRR bil zaprt šele 22.11. ko smo bili o vsem obveščeni.

 

lp

Suzika - 08.12.2011 - 19:45

Bilance se izdelajo na stanje na dan pred izbrisom. Sicer pa mislim, da je rok za oddajo 30 dni.

 

Glejte 369. člen Zakona o davčnem postopku - 1. in 2. odstavek

 

 

369. člen

 

(davčni obračun pri postopku prenehanja davčnega zavezanca po skrajšanem postopku)

 

(1) Davčni zavezanec sestavi davčni obračun na dan pred izbrisom zavezanca iz ustreznega registra.

 

(2) Davčni zavezanec predloži davčni obračun iz prvega odstavka tega člena davčnemu organu v 30 dneh od dneva izbrisa iz ustreznega registra. Sestavni del davčnega obračuna so v tem primeru tudi notarsko overjene izjave družbenikov oziroma delničarjev o prevzemu obveznosti plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe.

(3) Plačilo davka se opravi hkrati s predložitvijo davčnega obračuna. Zahtevek za vračilo davka se predloži skupaj z davčnim obračunom. V zahtevku mora davčni zavezanec navesti razmerje oziroma deleže, na podlagi katerih davčni organ opravi vračilo davka delničarjem oziroma družbenikom, v primeru, ko na dan vračila davka predlagatelj davčnega obračuna nima več statusa davčnega zavezanca. Če razmerje oziroma deleži niso navedeni, davčni organ razdeli znesek vračila davka med vse delničarje oziroma družbenike v enakih delih.

(4) V rokih iz prvega odstavka tega člena davčni zavezanec sestavi in predloži tudi obračun davčnega odtegljaja, v katerega vključi skrite rezerve po ZDDPO-2, ki so predmet za obračun davčnega odtegljaja v skladu s 70. členom in 74. členom ZDDPO-2.

(5) Davčni zavezanec mora za zavarovanje plačila davka po obračunu iz prvega in četrtega odstavka tega člena predložiti ustrezno bančno garancijo pri davčnem organu na dan pred sprejetjem sklepa o prenehanju. Za ustrezno bančno garancijo se šteje bančna garancija v višini, ki bo zagotovila plačilo davka po obračunu iz prvega in četrtega odstavka tega člena. Način predložitve bančne garancije iz tega člena, kriterije za določitev njene višine in način sprostitve oziroma unovčitve določi minister, pristojen za finance.