krpan in druščina postani član

Naslov teme: uvoz osebnih vozil

5687  02.12.2011 - 10:47h / DDV / Avtor: JURE / 76 / 2

Pozdravljeni, sem s.p., in sem davčni zavezanec. Doredistriral sem prodajo vozil in sedej sem pred prvim uvozom. Ali razmišljam prav: osebno vozilo kupim od avstrijske avtohiše, ki se ukvarja s prodajo vozil. Ko ga pripeljem v Slovenijo, tu na carini plačam DMV. V strošek dam celoten znesek- naredim samoobdavčitev. Avto nebi registriral, ampak že imam kupca. Izstavim mu račun. Kaj je potrebno napisati na račun- kako je z DDV. Hvala za odgovore.

Zeleni Jurij - 02.12.2011 - 14:11

Deleme: ali gre za:

- pridobitev (iz EU) ali uvoz (iz tretjih držav)?

- ali gre za "novo" prevozno sredstvo (za namene DDV) ali rabljeno?

- če gre za rabljeno, verjetno je avstrijec obdavčljivi preprodajalec, ki obračuna DDV od razlike v ceni (na računu ga ne navede)? ;

- kam prodajate v nadaljevanju?

 

S temi avtomobili je nekaj "dejavnikov", ki jih v vprašanju ne navedete, v bistvu pa so pomembni za korekten odgovor.

 

DMV se plača, če se avtomobil prvič daje v promet ali se prvič registrirajo na območju SLO. Od cestnih motornih vozil se davka ne plačuje, če ga pred prvo registracijo izvozite oz. dobavite v drugo državo članico EU... itd.

JURE - 03.12.2011 - 07:49

Pozdravljeni Zeleni Jurij. To je pridobitev iz EU, to so  rabljena osebna vozila, prodaja pa bo v Sloveniji in to navadnim fizičnim osebam.

Jaz avto pripeljem, plačam DMV, in potem ga imam na zalogi, dokler ga ne prodam. Ko je avto prodan izstavim račun- katera klavzula mora biti napisana?. Upam da imam prav. Prosim za vaše cenjene nasvete.