krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najem delovnega mesta?

5673  01.12.2011 - 13:02h / DDV / Avtor: Lusja / 221 / 2

Kako se izdaja račune, če ena SI zaračuna drugi SI najemnino za poslovni prostor, mi je jasno (brez DDV oz. izjava). Kaj pa če prva SI odda drugi SI le "opremljeno delovno mesto" v ta-istih poslovnih prostorih? "Delovno mesto" obsega mizo, stol, računalnik z vso potrebno opremo, dostop do interneta, telefon ter souporabo vseh naprav - printer, skener, kopirc,... v "najemnino" so že vključeni vsi stroški, ki jih bo oseba na tem delovnem mestu naredila - od elektrike, ogrevanja, interneta, telefona, verjetno celo do papirja... ali je to ekvivalentno oddaji poslovnega prostora?? Motijo me ravno ti dodatni stroški (ki jih je verjetno nemogoče razmejiti, če so v sobi 4 ljudje). Poleg tega bi najemnik raje videl račun brez DDV, ker nima pravice do 100% odbitka.

 

Razmišljam v smeri, da bi mesečni račun obsegal 2 postavki: eno (brez DDV) za najemnino, drugo (z DDV) pa za stroške (dogovorjen pavšal)? Kakšno dodatno mnenje bi bilo dobrodošlo, se v naprej zahvaljujem.

Martin Krpan - 01.12.2011 - 20:24

Sicer ne vem, če bom člen "na pamet" stresel iz glave, 139. člen PZDDV, tretji odstavek (ali tam nekje blizu)??

Kadar gre za souporabo poslovnega prostora (npr. eno pisarno uporabljata vsaj dva poslovna subjekta - lahko tako najemodajalec kot najemojemalec itd.), potem govorimo "o souporabi", kjer se DDV vedno obvezno obračuna (če je kraj opravljanja transakcije v Sloveniji).

Vse ostalo je... najemnina, kjer pa možnosti, kot pišete, že sami poznate.

Lusja - 02.12.2011 - 10:22

Člen po mojem ne bo pravi, tudi preveč blizu ne, ste me pa z namigom o souporabi usmerili v pravo smer. "Najem" je dejansko opredeljen v 2. odstavku 73. člena PZDDV in naša situacija ne ustreza definiciji najema. Torej bomo spremenili pogodbo in kot predmet dogovora določili "souporabo" poslovnih prostorov in določili ceno za tako souporabo. Hvala za odgovor, lp.